Sitonija plaže na zapadu

Metamorfosis

Plaža u Metamorfosisu je mala i zna biti dosta ježeva. Zbog toga je preporuka da se ide na plažu hotela Blu Dolphin, koja je uređenija. Dosta turista je bilo nezadovoljno plažom u Metamorfosisu, jer se ne održava, a nije redak slučaj da bude prljava i da ne odnose smeće. Naravno, može se odabrati i druga plaža, koja je dosta bolja. Samo mesto ima dosta komaraca, pa to može itekako uticati na vaš odmor.

Nikiti plaža

Do plaže u Nikitiju možete doći iz pravca Metamorfosisa na semaforu skrenete desno i ulicom pravo nekoh 800 – 900 m neposredno pre plaže, nailazite najpre na crkvicu sa leve strane. Tu možete skrenuti levo i pronaći odgovarajuće mesto za parkiranje bilo gde.
Plaža u Nikitiju je peščana i duga 3,5 km. Pesak je sitan, voda mirna, a u nekim delovima ima i prirodne hladovine, tako da je dobar izbor za porodice sa decom. Iako je gradska plaža, skoro nikada nije gužva na njoj. preporuka je da idete na južniji deo plaže, jer je taj deo mirniji, pesak beo a voda mora tirkizna. Ono što mnogima može pokvariti utisak je trava koja je u moru. Uglavnom je u severnom delu Nikitija, tako da i zbog toga možete odabrati južniji deo plaže. Plaža je uređena, ima ležaljki i suncobrana koji se dobijaju na korišćenje ukoliko poručite piće.

Ako vas zanima više informacija o gradskoj plaži u Nikitiju, pročitajte sledeći članak.

Kastri plaža

Mala peščana plaža u blizini Nikitija. Do ove plaže nije baš tako lako doći. Do nje vodi uzani put. Trebalo bi ići starim putem uz plažu, koji ide od Agios Georgiosa u Nikitiju do Ai Yiannis plaže. U jednom delu puta postoji naglo skretanje levo. Ovo prođite i nastavite uzanim putem dalje. Plaža je na nekih 100 m od ovog dela.

Kastri je mala peščana plaža, koja je ograničena sa dva rta. Zbog toga je zaštićena, pa je more dosta mirno. Na kraju jednog od rtova je stenovito ostrvce, koje je obeležje celog ovog dela. S obzirom da je ne posećuje mnogo turista, na plaži vlada mir i tišina. Ovo mesto je istorijski značano. U južnom delu plaže, gde je stenovito ostrvao je najverovatnije bio antički grad Galepsus koga je Herodot pominjao. Mada nisu pronađeni ostaci građevina još uvek, koji bi ovu teoriju potvrdili, pronađeni su groblje i nešto grnčarije. Druga interesantna stvar vezana za ovu plažu, posebno za deo sa stenovitim ostrvom je neverovatan zalazak sunca. Ovde možete napraviti prelepe fotografije, ili jednostavno ostaviti sve kamere sa strane i meditirati uz neponovljiv zalazak.

Agios Ioannis

Duga peščana plaža sa kristalno čistim morem, kao svorena za kampovanje. Pročitajte više…

Kaviou

Kaviou plaža se nalazi na oko 5 km od Nikitija, idući ka jugu, tj. Neos Marmarasu. Do same plaže se ne može doći autom. Auto možete parkirati pored glavnog puta, gde postoji nešto kao improvizovan parking i nastaviti pešice zemljanim putem, svega 20 – 30 m do plaže.
Kaviou plaža je mala plaža u istoimenom zalivu stenovite obale, između Agios Ioannis i Kalogria plaže. Voda je tirkizno plava, zapanjujuće čista, a pesak na plaži je bele boje. Plaža je idealna za opuštanje, jer i kada je top sezona, ovde nema gužve. Ima i hladovine od obližnjih stena. Nema ležaljki i suncobrana, tako da bi bilo dobro da ponesete sve što će vam trebati na plaži. Jedine ležaljke su na delu plaže koji je rezervisan za goste obližnjeg hotela.

Kalogria

Plaža Kalogria je peščana plaža i savršena je za decu. Nalazi se u blizini Nikitija. Pročitajte više…

Spathies plaža

Plaža se nalazi na oko 7 km od Nikitija. postoji znak za plažu, malo nakon skretanja za Kalogria plažu. Kada skrenete sa glavnog puta, naići ćete na zemljano proširenje gde možete i parkirati auto.
Ovde postoji i kapija kroz koju se prolazi ka većoj Spathies plaži. Ona, za razliku od manje, nema prirodnu hladovinu, ali je neuporedivo manja gužva. I ova plaža je peščana i nije uređena.
Ova plaža je mala, širine ne više od 5 m. Na sred plaže je bor koji je veliki i pravi ogromnu hladovinu. Ova plaža nije uređena ali je dosta popularna kod porodica sa decom, najviše zbog pomenute hladovine. Gužve nema jedino rano ujutru, tako da ako želite mir na plaži poranite. Ako ne uspete ranije da dođete, možda je bolje da je zaobižete.

Elia plaža

Plaža se nalazi oko 8 km južno od Nikitija. Pristupačna je, ali se ipak izdvajaju 4 šira dela, gde je pristup lakši. Jedan je blizu hotela Athena Palace i zove se Pitsakas. Dalje na jug su još dva pristupna dela kod hotela Anthemus i ispred Mitari kamping prostora. Poslednji od četiri pristupa je Mikri Elia, odmah posle Mitari kampa.
Elia plaža je uska plaža, duga 2 km. Ona je peščana i šljunkovita. U zaleđu su stene, na kojima raste borje, pa na plaži ima i prirodne hladovine. Ovo borje je veoma blizu mora, tako da je predeo neverovatno živopisan. Ovde ćete nesumnjivi napraviti vrhnske fotografije. Na plaži nema uopšte gužve pa bez problema možete naći mesto koje vam odgovara.

Mitari plaža

Nalazi se 12 km južno od Nikitija, a skretanje je kod hotela Anthemus Sea. Ovde kada skrenete, samo nastavite pravo prema obali i doći ćete do plaže.
Ova plaža je plaža istoimenog kamp naselja. Duga je oko 100 m i peščana, mada je pesak nešto krupniji. Voda je naravno, kao i svuda na Sitoniji veoma čista i bistra. Od sadržaja na plaži postoji bar, restoran, toaleti, tuševi.

Lagomandra

Plaža sa finim peskom i dubokom hladovinom ispod obližnjih borova. Pročitajte više…

Tripotamos

Tripotamos plaža je od Nikitija udaljena oko 14 km. Čim se prođe skretanje za Lagomandru, Tripotamos je odmah u produžetku. Postoji parking i na severnom i južnom delu plaže. Do južnog dela plaža samo pratite znak za Castello kamp naselje i tu je i plaža.
Plaža je duga 1 km i peščana je, sa plitkom vodom. Borova ima iza plaže, tako da ima prirodne hladovine, mada samo u prepodnevnim časovima. Plaža je pukotinom podeljena na severni i južni deo. Severni deo je malo izolovaniji. Tripotamos je lako dostupna plaža, ali je iznenađujuće da je turisti baš i ne posećuju, tako da nikada nema gužve. Na plaži ima ležaljki i suncobrana. Južni deo plaže je u stvari Castello plaža, nazvan po istoimenom kamp naselju koje je tu. Ovaj deo plaže je uređen, ima ležaljke, suncobrane, restorane, barove, tuševe, toalete, mini market. U ponudi su i brojni sportovi na vodi.

Litheri plaža

Nalazi se, idući od severa ka jugu, odmah nakon Castello kamp naselja, odnosno 2 km severno od Neos Marmarasa.
Litheri je uzana šljunkovita plaža sa čistom vodom. Voda je i plitka, mada je dno stenovito. Ovu plažu ređe posećuju turisti, češće samo lokalci. Na plaži nema ležaljki niti suncobrana, tako da nije uređena.

Keramaria plaža

Ova plaža se nalazi na 1,5 km severno od Neos Marmarasa. Lako je dostupna, glavni put je ovde blizu plaže. Plaža je peščana i šljunkovita sa malo stenovitim dnom. Plaža je dosta mala i ima suncobrane i ležaljke.

Paradisos plaža

Ova plaža se nalazi odmah severno od Neos Marmarasa. Postoji znak za plažu i nalazi se blizu puta, tako da nije problem naći je.
Paradisos plaža pripada Neos Marmarasu i nagrađena je plavom zastavicom. Duga je skoro 1 km i uska je. U južnom delu je uža i pretežno šljunkovita. Najveći deo plaže je uređen od strane hotela koji su u blizini, tako da ima restorana, barova, ležaljki i suncobrana, toaleta.

Neos Marmaras

Neos Marmaras plaža se nalazi u južnom delu grada. Iako je gradska plaža, nagrađena je plavom zastavicom, tako da je jasno da se grad dobro brine o plaži. Plaža je peščana, voda je plitka, tako da je dobar izbor za porodice sa malom decom. Plaža je duga i na jugu se nastavlja na plažu Porto Carras hotela. Mnogi su prijatno iznenađeni lepotom i čistoćom ove plaže, jer niko to i ne očekuje od jedne gradske plaže.
Plaža je naravno uređena, tako da na njoj ima ležaljki, suncobrana, restorana, barova, toaleta, mini market. Ako nečega što vam treba i nema, lokacija je takva da je sve lako dostupno.

Porto Carras plaža

Plaža je hotelska, ali se nastavlja na gradsku plažu Neos Marmarasa. Do nje se može doći ili kroz sam rizort ili ukoliko prošetatr od plaže u Neos Marmarasu. Kontrole nema, tako da slobodno možete doći na plažu.
Ovo je glavna plaža u Porto Carras-u i duga je i peščana. I ona je naravno nagrađena plavom zastavicom. Ulazak u more je malo strm i naglo postaje sve dublje. Vrhunski je uređena i sve od sadržaja ima. Sve je naravno u skladu sa samim hotelom koji je luksuzan.

Kohi plaža

Ova plaža je plaža Porto Karasa. Nalazi se par kilometara južno od Neos Marmarasa i do nje se dolazi kroz rizort. Kada prođete marinu, nastavite levo stazom ka plaži.
Plaža je peščana, voda je čista, a dno takođe peščano. Plaža, kao i sve Porto Carras plaže ima plavu zastavicu iz godine u godinu. Od sadržaja na plaži ima svega i dobro je organizovana, tako da može primiti dosta kupača i nikada nije gužva.

Male plaže porto Carras-a

Ove plaže se nalaze južno od rizorta. Namenjene su za goste preko 25 godina starosti. Prelepe su, male, zavučene, imaju suncobrane i ležaljke, ali su dostupne samo za goste hotela Porto Carras.

Agia Kiriaki

Do plaže se dolazi, ukoliko idete od severa, kada prođete Porto Carras imanje, skrenete desno ka obali. Idite dalje desno i kada dodjete do plaže, to je Koutsopia plaža. Skrenite desno i pratite obalu i nakon 1 km naići ćete na Agia Kiriaki plažu.
Plaža je peščana i oko 500 m duga. Nalazi se u zalivu, tako da je dobro zaštićena od vetra, pa je voda mirna. Dno je peskovito i idealna je za porodice sa decom. Sa ove plaže se vidi Kelyfos ostrvo, koje izgleda kao kornjača koja pluta.

Stiladario plaža

Do plaže se dolazi kada nakon imanja Porto Carras skrenete desno sa puta pa nastavite dalje na jug prema obali. Put se račva. Pratite levu stranu i pravo idete do plaže.
Stiladario plaža je peščana i jedna je od većih i lepših i uvom delu Sitonije južno od Neos Marmarasa. Na plaži ima i po neka stena, a treba voditi računa i prilikom ulaska u vodu jer je dno stenovito. Ono što je najvažnije, nema gužve. Plaža je na kraju velikog zaliva i orjentisana je južno, tako da je toplo i prijatno. U blizini je hotel, tako da plaža ima osnovnih sadržaja, tj. ima bar i ležaljke i suncobrane.

Tristinikouda

Do ove plaže se dolazi kada idete sa severa, skrenete sa glavnog puta prema Toroniu, naići ćete na nju neposredno pre nego put počne da se penje uz brdo. Ovde se nalazi i kamp naselje.
Tristinikouda plaža je peščana a voda je plitka. Ovde je najčešće manje turista nego na plaži Toroni. U jednom kraju plaže je taverna i nema ničeg više od sadržaja, tako da možete maksimalno uživati u miru i tišini.

Toroni plaža

Kada uđete u Toroni, pratite gradski put i odvešće vas pravo do plaže.
Toroni plaža je peščana i duga oko 2 km, tako da je jedna od najdužih na Sitoniji. Voda je čista a dno je peskovito. Idealna je za porodice sa decom. Plaža je lepo organizovana. Ima ležaljki i suncobrana, barova i veliki izbor smeštaja. U ponudi su i brojni sportovi na vodi. S obzirom da je duga, svako može imati privatnosti ukoliko želi.

Porto Koufo

Plaža se nalazi u istoimenom mestu, u zalivu.
Porto Koufo je peščana plaža i prilično je uska. Pogled na tirkiznu boju mora je prelep. Voda je duboka i ulazak u more je strm, pa treba voditi računa. Izvan zaliva je još jedna plaža do koje se može doći samo brodićem. Na plaži ima restorana sa fantastičnom morskom hranom i hotela koji uređuju plažu, pa ima ležaljki, suncobrana, toalete i sl. I ovde su u ponudi razni sportovi na vodi.