Bob Marley atentat i koncert – Smej se Jamajko

Još jedan od legendarnih koncerata Bob Marley-a. Koncert pod imenom Smej se Jamajko (Smile Jamjaca) je održan 5. decembra u Kingstonu na Jamajki. Ovo je bio besplatan koncert na kome je bilo preko 80 000 gledaoca. Ali ono po čemu je ovaj koncert najpoznatiji je da se održao samo dva dana posle pokušaja atentata na Boba i njegove ukućane. Koncert jeste bio besplatan ali je sama organizacija koncerta podržana od strane tadašnjeg premijera Michael Manley-a. To je automatski svrstalo Bob Marleya na jednu stranu u političkoj borbi na Jamajci. Uprkos povredi koji zadobio Marley je odlučio da održi koncert gde je i pevao oko 90 minuta. Ko je pokušao atentat nije poznato ali se predpostavlja da je Edward Seaga predsednik Radničke Partije Jamajke (JLP) i prtivnik Michael Manley-a hteo da uputi poruku njegovim pristalicama. No ovo je samo glasina koja nikada nije bila dokazana. Ono što je sigurno to je da je Bob Marley definitivno imao neku povezanost sa partijom Michael Manley-a jer je kasnih 60-tix godina svirao na političkim skupovima. Veliki broj ljudi vidi Marliyev singl “Smile Jamajca” objavljen oko izbora kao skriveni poziv da se glasa za PNP. Evo i tog singla pa prosudite sami.

Kopaonik apartman izdavanje

Koncert je od samog početka pratila politička konotacija. Za mesto održavanja koncerta je inicijalno bila predložena oblast oko premijerove rezidencije, šta je Bob Marley odbio i tek kasnije je predložen park Nacionalnih heroja u Kingstonu. Bob je bio pozvan od strane vlade Jamajke i kao takav on nije video političku konotaciju, već je svirao za celu Jamajku. U neku ruku Bob je ovom prilikom bio prevaren je je samo nedelju dana posle objave za održavanje koncerta, Michael Manley je objavio nove izbore na Jamajci. Sve pristalice JLP-a su od tog trenutka videle Boba kao čoveka koji nastupa za PNP i ubrzo posle toga Bob Marley je počeo da prima pretnje smrću.

Ambush in the night

Ne ovo nije ime pesme, ovo je događaj koji je bio inspiracija za pesmu! U petka 3. decembra u večernjim satima Bob Marley sa ostatkom benda i delom svoje poridice se odmarao i pripremao za koncert. Bobov menadžer je najgore prošao primio je 4 metka koja su bila namenjena Marleyu jer se slučajno našao na liniji vatre. Jedan metak se odbio od zida okrznuo je Boba po grudima i završio u njegovoj levoj ruci. Rita Marley je bila u kolima i napadač ili napadači su pucali na nju. Metak koji je probio prednje staklo na kolima nekim čudom i ako je završio u njenoj glavi nije probio lobanju. Staklo na kolima je najverovatnije apsorbovalo udarnu snagu metka. Rita i Bobova dva saradnika su bila teže povrđeni dok je Bob te noći (na svoju odgovornost) bio pušten iz bolnice.

Subota pred koncert

Veliko je pitanje bilo da li će se koncert održati. Neuspeli pokušaj atentata je ipak mogao da utiče da se koncert ne održi.  Bunny Wailer, Peter Tosh kao i Burning Spear si odkazali svoje učešće. Bob Marley i određemi članovi grupe Third World su ipak odlučili da ništa ne može da stane na put muzici.

Nedelja veče i koncert

Bobu je leva ruka bila povređena i nije mogao da svira gitaru. Inicijalno je planirao da otpeva samo jednu pesmu ali se na kraju koncert završio posle 90 minuta. Posle ovog nastupa Marley je napustio Jamajku i nije se vrćao 18 meseci sve do sledećeg legendarnog koncerta “One love Peace Concert“.


© – image, by popdust.com