Španija – borba sa bikovima ili odmor na plaži

Španija je zemlja koju godišnje poseti preko 60 miliona turista a taj broj se iz godine u godinu stalno uvećava, i to sa razlogom. Bogata istorijska zaostavštvina čini izuzetno zanimljivim posete gradovima u Španiji. Obilzak Barselone, Madrida, Sevilje poseta Alhambri su samo neke od turističkih destinacija koje ne trebalo da propustite. Letovanje u Španiji je izuzetno privlično, gde se posebno ističu Kanarska i Balearska ostrva.

Španije je treća po veličini zemlja u Evropi, ne računajući Rusiju i Tursku koje se dobrim delom prostiru u Aziji, odmah iz Ukrajine i Francuske. Španija deli Pirinejsko ostrvo sa Portugalijom, tačnije zauzima veći njegov deo.
Pored Pirinejskog poluostrva Španija u svom posedu ima i Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu, Balearska ostrva u Sredozemnom moru, kao i enklave na severu Afrike (Sueta i Melilja) i francuskom Pirinejima (Livija).

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Glavni grad Španije je Madrid. Grad sa preko 3 000 000 stanovnika smešten je u centru Pirineja. Drugi veći gradovi su Barselona, Valensija, Sevilja, Saragosa, Malaga…

Ukoliko želite zabavu, uzbuđenje ili jednostavno da se odmorite i uživate na suncu, Španija će sigurno odgovoriti na vaše zahteve. Sa brojnim festivalima i previše plaža da biste mogli da odaberete omiljenu, nije iznenađenje da je upravo ova zemlja najpopularnija evropska destinacija za odmor. Sa svojim kosmopolitskim gradovima, Madridom i Barselonom, kao i planinskim terenima i prastarom obalskom linijom, Španija je idealna za porodice, parove, solo istraživače i grupna putovanja. Ne treba zaboraviti da su deo njene teritorije i balearska i kanarska ostrva, koja imaju stotine sunčanih sati godišnje, uzbudljiv noćni život i iskonske plaže.
S obzirom na to da deli granicu sa Francuskom i Portugalom, idealna je za one koji obilaze Evropu. Svojim najjužnijim delom, preko kanala, dobro je povezana sa Marokom ferijem, koji saobraća iz luka Gibraltar i Barselona.

I za najizbirljivije putnike, španski gradovi vrve od kulturnih i istorijskih spomenika. Gaudijeva Sagrada Familia je pravo čudo u Barseloni, koje ni jedan posetilac ne zaobilazi, a tu je i Guelj park u kome je takođe Gaudi radio. Ono što mnogi turisti zaobilaze, a ne bi trebalo je baskijski grad Bilbao, odnosno Guggenhiem galerija u njemu. Ko želi pravu atrakciju, tu je Pamplona, dge možete trčati sa bikovima na festivalu San Fermin, ili se “okupajte” paradajzom na festivalu La Tomatina u Bunolu blizu Valensije. Ako je pak priroda ono što vas očarava, istražite slavnu Costa Verde obalu, nadaleko hvaljene nacionalne parkove, planinske vrhove koji su uvek zarobljeni snegom ili brze planinske reke.
Ako je sa druge strane sunce, more i pesak ono što vas zanima, Španija može ponuditi svega ovoga u izobilju. Beskonačan broj prelepih plaža sa belim ili žutim peskom, koje se nalaze duž cele španske obale, dok su kanarska ostrva destinacija broj 1. za odmor i uživanje. Sa crnim vulkanskim peskom, uvek vedrim nebom, brojnim aktivnostima koje se nude i sportovima na vodi, Lancarote, Tenerife, Fuerteventura i Gran Kanaria vas sigurno neće razočarati. Želite opuštajući spa odmor, porodični hotel ili beg u romantično okruženje sa voljenom osobom, ne tražite dalje od ovih ostrva.

Isprobavanje španske kuhinje može biti prilično “težak” posao, jer pruža pravo bogatstvo ukusa. Izvrsni tapas u San Sebastianu na severu zemlje sa svojom reputacijom parira paelji koja se odlično sprema u morskim gradovima. Sangria i crveno Rioja su omiljena vina, dok na severu zemlje imaju svoj specijalitet kuvanog vina sidra.
Za mlađe i starije i sve one koji su željni provoda i noćnog ludovanja, Ibica je destinacija broj 1. u Evropi. Ovde se nezaboravne žurke održavaju 24 časa dnevno, tako da se možete fenomenalno provoditi i ujedno se sa letovanja vratiti preplanuli.

Kada je najbolje posetiti Španiju

Odgovor na ovo pitanje leži u pitanju šta želite da radite u Španiji? Ako je upitanju obilazak gradova onda je hladniji deo godine povoljniji, zima kao i rano proleće i kasna jesen. Ako idete na letovanje, kontinentalni deo Španije, onda su letnji meseci najbolji za posetu. Imajte na umu da je voda na jugu Španije hladnija zbog uticaja Atlantskog okeana. Ako idete na ostrva, letnja sezona je duža jer ova ostrva imaju svoju mikro klimu koju karakteriše veliki broj sunčanih dana. Na kanarskim ostrvima je sezona otvorena čitave godine, stim što je broj turista daleko veći u toku letnje sezone.

Španija turistički vodič

Mapa Španije

Telekomunilacije

Ako hoćete da zovete nekoga u Španiji, pozivni je +34 praćen sa brojem telefona (9 cifara).
Pozivi unutar Španije se obavljaju pozivom deveto cifrenog broja bez prefiksa. I mobilni i fiksni telefonski brojevi imaju 9 cifara.

Roming usluge u Španiji

Potražite konkretne podatke kod vašeg operatera (mts, vip, telenor…)
Slanje pisama je naravno moguće iz Španije i pisma treba da budu obeležena markicama. Poštanske marke mogu da se kupe na trafikama (estancos). Mnogi hoteli nude uslugu slanja pošte tako da je za turiste ova opcija daleko lakša. Slanje paketa i novca je moguće iz pošti.

Besplatni Internet postoji u većini kafea i restrana, na aerodromima, železničkim stanicama i hotelima.

Značajni telefonski brojevi u Španiji

Policija – 112
Hitna služba – 112
Vatrogasci – 112
Pomoć na putu – + 34 91 594 93 47

Državni i verski praznici u Španiji

01. januar – Nova Godina
06. januar – Sveta tri kralja
29. januar – Dia de la Convivencia
28. februar – Dan Andaluzije
01. mart – Dan Baleara
09. april – Uskršnji ponedjeljak
23. april – San Jorge i Dan regije Kastilja Leon
02. maj – San Segundo (Kastilja i Leon) i Proslava zajednice Madrid
17. maj – Dia de las Letras Gallegas (u Galiciji)
30. maj – Dan Kanarskih ostrva
31. maj – Dan regije Kastilja
09. juni – Dan regije Murcia i Dan La Rioje
08. septembar – Dan Asturije, Dan Extremadure i Nuestra la Virgen de la Victoria
11. septembar – Nacionalni dan Katalonije
15. septembar – Nuestra Senora de la Bien Aparecida
17. septembar – Dan ponovnog osnivanja grada Melille
26. decembar – San Esteban

Uobičajeno radno vreme u Španiji

Pošte: ponedjeljak – petak: 8.30h-14.00h.
Banke: ponedjeljak – petak: 09.00h – 14.00h.
Trgovine: ponedjeljak – subota: 09.30h-13.30h i 16.30h-20.00h.
Većina prodavaonica i trgovačkih centara je otvoreno od 10.00h – 21.00h ili 22.00h.


Creative Commons – image, by santiago lopez-pastor / flickr.com