Srbija poplave 2016

Poplave u Srbiji krajem zime i početkom proleća 2016. godine su nam se vratile! Kakvo čudo kiša i topljenje snega u martu, iznenađenje na sve strane 🙁 Ok, onim ljudima koje je zadesila poplava (opet?) nije do šale. Obradiva zemljišta, njive, štale, okućnice pa i kuće nalaze se pod vodom, manji broj ljudi je evakuisan. No jedno je sigurno, stanje nije tako alarmantno kao pre dve godine. Tenzije koja se podižu u javnosti najviše odgovaraju srpskim političarima koji pokušavaju da skupe poene kod građane pred predstojeće izbore.

Slike i video zapisi poplava 2016

Pokušaćemo kroz slike i video zapise da vam prikažemo relano stanje koje se tiču poplava iz 2016. godine u Srbiji.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Usled izlivanja reka i potoka na području zapadne i jugoa-zapadne Srbije u 11 opština je uvedeno vanredno stanje. To su: Topola, Bajina Bašta, Požega, Čačak, Lučani, Kraljevo, Arilje, Ivanjica, Raška i Novi Pazar

Situacija u Lučanima: poplavljene kuće i fudbalski stadion

Čačak a naročito Konjevići i Preljina su opet teško pogođeni. Evakuisano je oko 500 ljudi

Poplave u Novom Pazaru su naročito dramatične. Reka Raška i Jošanica su prilično nabujale pa je čak i most srušen.

Stari put od Novog Pazara ka Raški kao i okolne oranice su prilično oštećene

U gradu Raški u jednom trenutku je bilo kritično. Reka Raška i Trnavska reka koja u toku leta skoro pa presuši su bili na granici izlivanja.

Nabujale reke Trnavska i Raška
Nabujale reke Trnavska i Raška – Slika sa obližnjih zgrada

U Arilju nabujala  reka Rzav je napravila popriličan haos.

U Bajinoj Bašti poplave su napravile veliku štetu, odnešeno je nekoliko mostova.

U noći 10. na 11. mart Zapadna Morava, kod Kraljeva, je pretila da poplavi naselje Grdicu. Sedam porodica iz ovog naselja je evakuisano jer su njihove kuće bile poplavljene.

Na čitavu ovu muku dolazi nam zastrašujuća prognoza od ruskih meteorologa, koji predviđaju obimne padavine u narednim danima. Koja se na sreću ispostavila kao pogrešna, jer već je 11. mart i vodostaj reka u čitavoj Srbiji je u opadanju. Po republičkom hidrometorološkom zavodu Srbije vodostaj većih reka u Srbiji je granicama redovne odbrane od poplava. Prognoza vodostaja na ovim rekama je takva da se do 14. marta 2016 očekuje da vodostaj opada ili bar stagnira.

Sve u svemu reke se u većini opština povlače i situacija se normalizuje. Sada se postavlja pitanje kako sanirati nastalu štetu i kako obezbediti pijaću vodu i druge osnovne potrepštine za ljude u poplavljenim područjima. Crveni krst Srbije i druge humanitarne organizacije su sada na delu. U opštinama Kraljevo i Raška Crveni krst je podelio pomoć za 180 porodica koje su zahvaćene ovogodišnjim poplavama.

Glavni problem u bliskoj budućnosti su moguća klizišta i kiša koja pada u susednoj Bosni, što znači da se na Savi očekuju problemi. Da li će ih biti ostaje da vidimo…

Podsećanja radi evo par slika posledica poplava od pre dve godine. Nevolja spaja nespojivo


Creative Commons – image, by Михаило Јовановић / sr.wikipedia.org