Epirus poziva srpske turiste

Epirus je regija na severozapadu Grčke. Nalazi se tik ispod Albanije i istočno od poznatih jonskih ostrva. Na nedavno održanom sajmu turizma, održanom na beogradskom Sajmu, regija Epirus je imala zapaženu ulogu. Prvog dana sajma u večernjim satima  je održana i prezentacija za predstavnike medija.

Uvodnu reč je održao organizator Dragan Gulić (iz časopisa columbo.rs), dok su pozdravni govor i prezentaciju regije Epirus održali Dimitrios Siolos i Zenia Georgiadou. Prezentacija je završena ugodnom večerom gde su bili posluženi neki od specijaliteta iz Epirusa: supa od pečuraka, pite sa kupusom i sirom, jagnjetina, Dodonis sirevi, baklave i nadaleko čuvena vina iz Epirusa.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ideja ljudi iz turističke organizacije Epirus je da ovu regiju poguraju kao “all year” destinaciju i da pokušaju da je predstave srpskim turistima kao letovanje do kojeg putovanje traje jedan sat duže nego do uobičajane destinacije srpskih turista, poluostrva Halkidiki. Što i nije baš tačno. Naime ako uzmemo da je put do Soluna isti i za jednu i drugu destinaciju.

  • Od Soluna do recimo Pefkohorija ima oko 110km i stiže se za oko 1:30 min, nemaju putarine i put nije loš.
  • Od Soluna do recimo Parge ima oko 340km i stiže se za oko 3:30 min, na ovom putu imaju i putarine ali one iznose možda oko 7 evra. Auto put je odličan.

Ok razlika nije 1h već 2h i nekih 200km duže, sve u svemu i nije neki problem ako ste se već zasitili Halkidikija 🙂

Veći problem za Epirus je to ako već dođete do jonske obale kako da ne odete na neko od poznatih ostrva (Krf, Lefkada, Zakintos, Kefalonija…)

Epirus tuističke atrakcije

Videli smo sa kojim problemima se susreće regija Epirus ali čime može da se podiči. Pa prvo tu su poznata letovališta: Parga, Sivota, Preveza. Na pomenutoj prezentaciji smo čuli da Epirus obliuje mali i skrivenim plažama (to bih stvarno velo da istražim) i da ima oko 3500 religioznih spomenika i građevina (pretežno iz Vizantijskog perioda). Kao all year destinacija Epirus može dosta da ponudi: rafting, jahanje, pešačenje, ne tako loš noćni život, obilzak spomenika kao i već pomenute letnje destinacije. Posebno se ističu:

Dodona arheološko nalazište – Orginalno Dodona je bila proročište, kao što su Delfi. Ovo proročište je drugo najstarije proročište u helenskom svetu i drugo najvažnije, odmah posle pomenutog proročišta. Najverovatnije je izgrađeno (ako je verovati Herodotu) u drugom milenijumu pre nove ere. Za laike koji površno prate grčku mitologiju Dodona nije toliko poznata ali njena ćerka Afrodita, boginja ljubavi, je poznata skoro svakoj osobi na planeti. Dodona je ostao važan religiozni centar sve do pojave Hrišćanstva tokom kasnog rimskog perioda. Danas ovim nalazištem dominira odlično očuvani teatar.

Sivota – već smo napomenuli da Sivota obiluje prelepim plažama, pa evo nekih (potrudite se da ih ne propustite): Mega i Mikri Ammos (plava zastava), Bella Vraka, Zavia, Gallikos, Zeri, Pisina… Ovde nije loša ideja da idete na neke ekskurzije brodićima ili da iznajmite brod. Predlažemo vam da obavezno posetite ostrvce Paxoi.

Kanjon Vikos – se nalazi na u oblasto Zagori, poznatoj kod naših turista po flaširanoj vodi. Ovo je nadublji kanjon na svetu a formirala ga je Vidomatis reka. Najdublji deo ovog kanjona se naziva Oxia, u blizini sela Monodendri, gde postoji i odličan vidik na kanjon.

 

Uostalom najbolje je da proverite sami 🙂


Creative Commons – image, by UltraView Admin / flickr.com