Šri Lanka – Anuradhapura – Ruwanwelisaya stupa

Ruwanwelisaya stupa ili Ruwanweli maha Seya u prevodu znači Velika stupa. Što i jeste i to ne samo po veličini već i po njenum značenju za lokalne budističke vernike a i za istoriju Šri lanke uopšte.

Ovu dagobu je napravio kralj Dutugamunu koji je vladao od 137. do 119. pre nove ere. Nažalost kralj nije doživeo da vidi završetak ove stupe. Kada se razboleo zadužio je svog brata da završi ovu stupu. Pre same smrti kralja Dutugamuna njegov brat je uspeo da pokaže kralju kako će stupa izgledati.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Pokrio je stupu sa belim platnom i bambusom tako da kralj može da vidi kako će stupa igledati kada se završi. Kada je konačno završena stupa je bila visoka 92 metra sa prečnikom od 90 metara. U vreme kada je izgrađena stupa je bila peta po visini među zgradama bilo kod tipa.

Po legendi tokom konstukcije ove stupe koršten je različit materjal: zlato, srebro, biseri, korali, glinene cigle, gvožđe kao i drago kamenje. Izgradnja je započeta na pun mesec (Vesak). Na pun mesec, Vesak, skoro sve značajne stvari su započete na Šri Lanki;  Buda je rođen i umro tokom Vesak meseca a njegov dolazak na Šri Lanku se takođe odigrao tokom Vesak meseca.

Oko stupe se nalazi zid sa figurama slonova, ima ih na stitine. Na žalost većina ovih figura je novijeg datuma. Oko stupe se nalazi i skulptura kralja Dutugamuna, kraljice Vihara Mahadevi (ona je majka kralja Dutugamuna).

Naš dolazak u Anuradhapuru se poklopio sa praznikom “Vesak Full Moon Poya Day” mesto je bilo prepuno poklonika. Tokom punog meseca u mesecu Maju ljudi obilaze Anuradhapuru noseći veliku dugačku zastavu. Ta ceremonija se završava kod Ruwanwelisaya stupe kada sa tom zastavom obavijaju stupu.