Šri Lanka – Anuradhapura – Jethawanaramaya stupa

Jethawanaramaya stupa je najviša stupa na Šri Lanki, možda čak najviša stupa u čitavmo buudistočkom svetu. Orginalno ova stupa je bila visoka 122 metra i u to vreme je bila treća najviša građevina na svetu. Danas je ova stupa visoka “svega” 71 metar ima prečnik od 102 metra i u njoj se nalazi preko 93 000 000 komada cigli. Jethawanaramaya stupa čak i danas predstavlja najvišu građevinu sagređenu od cigala na svetu.

Izgradnja Jethawanaramaya stupe

Stupa je započeta da se gradi za vreme kralja Mahasena od Anuradhapure (276 do 303. pre nove ere) a završio ju je njegov sin Sirimeghavanna. Postoji verovanje da Budina relikvija (pojas ili kajš) počiva u ovoj stupi.

TO Raška, destinacija Raška

Jethawanaramaya stupa je pratila sudbinu Anuradhapure, često je bila pljačkana od invazinih vojski iz južne Indije. Na kraju kada je glavni grad Šri Lanke prebačen u Pollonaruwu (u 11. veku), Anuradhapuru i sve njene velike građevine je oosvojila i prekrila džungla. Vekovi su prolazili i zub vremena je ozbiljno oštetio ovu kao i ostale stupe.  Kralj Parakramabahu je pokušao da povrati sjaj svetog grada Anuradhapure i tako je renovirao Jethawanaramaya stupu. Njen bazičan izgled kao i današnja visina potiču iz tog vremena rekonstrukcije. Godine 1985. ova stupa je uvrštena na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Naša poseta Jethawanaramaya stupi je došla u pravo vreme ibila je pravo osveženje za nas. Sunce nemilosrdno prži čitav dan kamenje i pesak oko stupa i podloga je više nego vruća. Anuradhapuru smo obilazili u jednom danu, što verovatno nije dovoljno, i stopala tokom te posete najviše stradaju. Po zalasku sunca pored turista i ostali gosti uživaju u ovim megalitnim atrakacijama sa Šri Lanke. Mamuni su počeli polako da se penju na stupu i da uživaju u smiraju dana i zalsku sunca. Zanimljivo ali oni imaju karte za prvi red u ovoj predstavi 🙂