Šri Lanka – Anuradhapura – Jethawanaramaya stupa

Jethawanaramaya stupa je najviša stupa na Šri Lanki, možda čak najviša stupa u čitavmo buudistočkom svetu. Orginalno ova stupa je bila visoka 122 metra i u to vreme je bila treća najviša građevina na svetu. Danas je ova stupa visoka “svega” 71 metar ima prečnik od 102 metra i u njoj se nalazi preko 93 000 000 komada cigli. Jethawanaramaya stupa čak i danas predstavlja najvišu građevinu sagređenu od cigala na svetu.

Izgradnja Jethawanaramaya stupe

Stupa je započeta da se gradi za vreme kralja Mahasena od Anuradhapure (276 do 303. pre nove ere) a završio ju je njegov sin Sirimeghavanna. Postoji verovanje da Budina relikvija (pojas ili kajš) počiva u ovoj stupi.

Jethawanaramaya stupa je pratila sudbinu Anuradhapure, često je bila pljačkana od invazinih vojski iz južne Indije. Na kraju kada je glavni grad Šri Lanke prebačen u Pollonaruwu (u 11. veku), Anuradhapuru i sve njene velike građevine je oosvojila i prekrila džungla. Vekovi su prolazili i zub vremena je ozbiljno oštetio ovu kao i ostale stupe.  Kralj Parakramabahu je pokušao da povrati sjaj svetog grada Anuradhapure i tako je renovirao Jethawanaramaya stupu. Njen bazičan izgled kao i današnja visina potiču iz tog vremena rekonstrukcije. Godine 1985. ova stupa je uvrštena na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Naša poseta Jethawanaramaya stupi je došla u pravo vreme ibila je pravo osveženje za nas. Sunce nemilosrdno prži čitav dan kamenje i pesak oko stupa i podloga je više nego vruća. Anuradhapuru smo obilazili u jednom danu, što verovatno nije dovoljno, i stopala tokom te posete najviše stradaju. Po zalasku sunca pored turista i ostali gosti uživaju u ovim megalitnim atrakacijama sa Šri Lanke. Mamuni su počeli polako da se penju na stupu i da uživaju u smiraju dana i zalsku sunca. Zanimljivo ali oni imaju karte za prvi red u ovoj predstavi 🙂