Šri Lanka – Kolombo – Seema Malaka hram

U centru Kolomba nedaleko od hrama Gangaramaya, na Beira jezeru, nalazi se budistički hram Seema Malaka. Ovaj hram je izgrađen na platformi na jezeru, novijeg je datuma, izgrađen je 1970. godine.

Seema Malaka je verovatno najlepša zgrada u okruženju. Mir, tišina i uzdržanost u svakom pogledu su pratioci ovog hrama.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Nekadašnji Seema Malaka hram je potonuo u jezeru i vlada u Kolombu je naložila Geoffrey Bawa-ui da projektuje i izgradi novi hram. Geoffrey Bawa je inače osnivač pravca Tropski modernizam i on je jedan od najpoznatijih arhitekti sa Šri Lanke. Njegova dela mogu da se vide širom Kolomba i Šri Lanke ali Seema Malaka hram je kruna njegovog rada.

Unutrašnjost hrama Seema Malaka

Geoffrey Bawa je bio inspirisan starim hramovima iz svetog grada Anuradhapure i tako ovaj hram ima tri nivoa. Prvi nivo je izgrađen za svešteničku upotrebu pa se mnoge ceremonije održavaju ovde. Poya Karma recimo se održava svakog meseca u ovom hramu gde se sveštenici izvinjavaju i traže oprost za nedela učinjena tokom meseca. Neke budističke sekte zahtevaju da tokom određenih ceremonija budu sa tri strane okružene vodom, jasno je da je ovaj hram napravljen da podrži takve potrebe.

Drugi nivo je pretežno namenjen za posetioce ili se bar turisti ovde najviše zadržavaju. Sa centralne drvene zgrade na ovom nivou pruža se odličan pogled na jezere a ovde se takođe nalazi i nekoliko statua Bude. Mir i tišina čine ovaj sprat idelanim za meditaciju, bar kada nema turista u blizini. Sobzirom da punu turista posećuje ovaj deo hrama ovde će se uvek naći neka osoba koja je spreman da odgovori na sva vaša pitanja.

Poslednji sprat koji se naziva Trezor istine (The Treasury of Truth) je obično zaključan i u njega najverovatnije ulaze samo budistički monasi. To je biblioteka ovog hrama u njoj se nalaze sveti budistički spisi.

Seema Malaka je mali hram. Svežina koju donosi obližnje jezero samo pojačava osećaj smirenosti i jednostavnosti i sobzirom da se ovaj hram nalazi u centru haotičnog Kolomba predstavlja jedinstveno mesto koje ne bi trebalo da propustite na vašem putovanju kroz Kolombo i Šri Lanku.


Creative Commons – image, by Ankur P / flickr.com