Šri Lanka – Fort oblast u Kolombu

Fort oblast je finansijski i biznis centar u Kolombu. Mnoge banke kao i Centralna Banka Kolomba se nalaze ovde. Moderno obeležje Kolomba je Svetski Trgovinski Centar, gde se nalazi i šri lankanska berza. Svetski Trgovinski Centar u Kolmbu nosi ime po američkim kulama bliznakinjama i stvarno podseća na nekadašnji trgovinski centar iz Amerike.

Ovo je najstarija naseljena oblast u Kolombu. Portuglaci su se naselili na ovim prostorima s početka 16. veka a polovinom 17. veka je osvojena od strane Holanđana.

Kopaonik apartman izdavanje

Holanđani su uništili deo fortifikacije koju se napravili Portugalcu da bi bolje iskorisili prirodni položaj. Ova oblast se nlazi između mora i jezera i dugo je služila Holanđanima u borbi sa stanovnicima Šri Lanke, Sinhalezima. Kasnije su Englezi osvojili ovo utvrđenje i posle pada poslednjeg carstva Šri Lanke, Kendija, ova oblast postaje administrativni centar čitave Šri Lanke. Godine 1870. dobar deo utvrđenja uništen jer više nije bilo relane pretnje po engleske interese. Ovde je dugo bio administrativni centar Šri Lanke ali je čitava administracija od 1980 počela da premešta u Sri Jayawardenapura Kotte.

Vekovi i različiti vladari u Kolombu učinili su ovu oblast posebno zanimljivom naročito što se tiče arhitekture. Najupečatljivija je Predsednička kuća koja se nalazi pored bašte Gordon. Ova bašta je nažalost zatvorena za javnost i sada je deo predsedničke palate. Stari svetionik u Kolombu, kao i novi svetionik u stara holandska bolnica su vedni truda da se posete.

Šta treba da imate na umu je to da je ovo jako militarizovana zona još od bombaškog napada na Centralnu banku 1996. godine. Građanski rat se završio ali vojska je u ovoj oblasti i dalje prisutna. Luka koja se nalazi u blizini je još jedna militarizovana oblast i nepristupačna za turiste.

Bombaški napad na Centralnu banku u Kolombu je najsmrtonosniji napad koji su Tamilski Tigrovi izveli u građanskom ratu u Šri Lanki. Napad se odigrao 31. januara 1996. godine. Kamion napunjen sa oko 200kg exploziva je uleteo u zgradu centralne banke i eksplodirao, detonacija je bila toliko jaka da je oštećeno i nekoliko okolnih zgrada. Iza kamiona je išao tuk tuk koji nosio naoružane Tamilske tigrove. U eksploziji je poginula 91 osoba oko 1400 je ranjeno a preko 100 ljudi je izgubilo vid. Napad su izvela samo tri vojnika LTTE!

U ovoj oblasti postoje i istorijski hoteli koji još uvek rade i koji se ističu sa lepotom ali i cenom. Najpoznatiji među njima je Grand Oriental hotel izgrađen davne 1837. godine.


Creative Commons – image, by Dananjaya Chathuranga Photography / flickr.com