Šri Lanka putopis: stanovništvo, klima i biljni i životinjski svet

U sklopu putopisa o Šri Lanki rešili smo da vam prvo predstavimo neke osnovne informacije o ovoj pelepoj zemlji. Da bi upoznali Šri Lanku i spremili se za putovanje najbolje je da krenemo od raznolikosti. U pogledu klime, biljnog i životinjskog sveta Šri Lanka je šampion među zemljama. Verovatno nema manje zemlje sa više klimatskih regija niti više nacionalnosti protkanih različitim religijama. Društvo Šri Lanke čak je i danas podeljeno po kastama, doduše ne zvanično ali veliki broj ljudi poštuje ove podele, što daje još jedan nivo kompleksnosti društva i Šri Lanke uopšte.

Jedino sneg nedostaje

Klima na Šri Lanci karakteriše se tropskim vremenom s prosečnom temperaturom oko 30 stepeni Celzijusa, osim u planinskim područjima južnog dela ostrva gde se temperature spuštaju do 16 stepeni. Međutim, ono što je specifično za klimu Šri Lanke jeste visoka vlažnost koju će posetioci verovatno osetiti teže. Tokom južozapadnog monsuna, koji donosi kišu od maja do oktobra, centralni, zapadni i južni delovi ostrva su najviše pogođeni, dok severoistočni monsun donosi kišu od decembra do aprila na severnom i istočnom delu ostrva.

TO Raška, destinacija Kopaonik

Za turiste koji najčešće posećuju centralni i zapadni deo ostrva, idealno vreme za putovanje je od novembra do aprila. Međutim, Šri Lanka se može posetiti i van sezone i obići istočni i severni deo ostrva, gde se nalaze prelepe plaže s belim peskom i mnogim novim hotelima, što ovaj deo ostrva čini idealnim za ljubitelje tropske klime. Za one koji se odluče za putovanje u planinska područja, kao što je gradić Nuwara Eliya, važno je napomenuti da se ovde ne oseća vlažnost u vazduhu i da se temperature kreću oko 22 stepena Celzijusa tokom cele godine.

Plaža u Trincomaleu u 4h ujutru
Izlazak sunca – Plaža u Trincomaleu u 4h ujutru

Raznolikost biljnog i životinjskog sveta

Šri Lanka obiluje raznolikim biljnim i životinjskim svetom, što je jedna od njenih posebnosti. Na ovako malom ostrvu žive velike životinje, kao što je slon, najveći kopneni sisar. Tokom sušne sezone, na istoku Šri Lanke mogu se videti divlji slonovi koji se kreću u krdima od po nekoliko stotina jedinki. Međutim, zbog dugotrajnog građanskog rata slonovi su pretrpeli dosta štete, tako da su mnogi zbrinuti u sirotištu slonova Pinavela. Ostrvo takođe nudi i mogućnost posmatranja leoparda, naročito u nacionalnom parku Yala na jugu. Safari ture organizuju se u sklopu posete nacionalnim parkovima. Šri Lanka je dom za preko 230 vrsta ptica, posebno u kišnim šumama. Sa različitim staništima, kao što su planinski tereni i obalni pojas, Šri Lanka pruža veliku raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta koje vredi istražiti.

Krokodil i slon poziraju
Prirodni rezervat Yala – Krokodil i slon poziraju

Šri Lanka – mesto susreta kultura i religija

Sa preko 20 miliona stanovnika, Šri Lanka je tropsko ostrvo koje obiluje različitim kulturama i religijama. Budizam je ovde glavna vera, koja ima dugu tradiciju koja datira više od 2500 godina. Međutim, Hinduizam je takođe zastupljen, pre svega na severu ostrva, gde živi većinsko tamilsko stanovništvo. Islam je takođe prisutan, zahvaljujući arapskim trgovcima koji su posetili ostrvo.

Iako se Budizam može posmatrati kao centralni simbol nacionalnog identiteta, postoji velika mešavina različitih kultura i tradicija. Evropski kolonizatori su ostavili svoj pečat u vidu utvrđenja, železnice i razvoja plantaža čaja, dok se danas kriket smatra jednim od najpopularnijih sportova u zemlji.

Šri Lanka je ostrvo gusto naseljeno ljudima, gde Sinhalezi čine većinsko stanovništvo koje naseljava centralni i južni deo ostrva, dok Tamili čine oko 11% populacije i pretežno naseljavaju severni deo ostrva. Tamili su na ostrvo došli tokom kolonijalnog perioda kako bi radili na plantažama čaja, a ovaj posao i danas uglavnom obavljaju žene.

Upoznavanje sa bogatom kulturom i tradicijom Šri Lanke, koja obuhvata više vera i etničkih grupa, jedinstveno je iskustvo koje vredi doživeti.

Deca na šetalištu Galle Face Green – Puštanje zmajeva i druge igre Creative Commons – image by Scott Edmunds / flickr.comg