Šri Lanka putopis: stanovništvo, klima i biljni i životinjski svet

U sklopu putopisa o Šri Lanki rešili smo da vam prvo predstavimo neke osnovne informacije o ovoj pelepoj zemlji. Da bi upoznali Šri Lanku i spremili se za putovanje najbolje je da krenemo od raznolikosti. U pogledu klime, biljnog i životinjskog sveta Šri Lanka je šampion među zemljama. Verovatno nema manje zemlje sa više klimatskih regija niti više nacionalnosti protkanih različitim religijama. Društvo Šri Lanke čak je i danas podeljeno po kastama, doduše ne zvanično ali veliki broj ljudi poštuje ove podele, što daje još jedan nivo kompleksnosti društva i Šri Lanke uopšte.

Jedino sneg nedostaje

Klima na Šri Lanci je tropska sa prosečnom temperaturom oko 30 stepeni Celzijusa. Izuzetak su planine u južnom delu ostrva, gde se temperature spuštaju do 16 stepeni. Ono što je karakteristično kada su klimatski uslovi u pitanju je velika vlažnost na koju ćete se verovatno malo teže navići, jer i za vreme monsuna su temperature visoke, sa obiljem sunca. Jugozapadni monsun donosi kišu od maja do oktobra južnom, zapadnom i centralnom delu ostrva, a severoistočni od decembra do aprila severnom i istočnom delu ostrva. S obzirom da naši turisti pretežno posećuju centralni i zapadni deo ostrva, može se reći da je za nas top sezona od novembra do aprila. Naravno, ovo nikako ne znači da Šri Lanku ne treba posetiti i van sezone i obići istočni i severni deo ostrva. Zapravo, na istoku su prelepe plaže sa belim peskom i mnogim novim hotelima, tako da ovaj deo u velikoj meri podseća na Maldive.

TO Raška, destinacija Raška

Ako se pak odlučite da idete u planinske predele, recimo gradić Nuwara Eliya, pimetićete da nema vlage u vazduhu i da se temperatura (tokom cele godine) vrti oko 22 stepa Celzijusa.

Plaža u Trincomaleu u 4h ujutru
Izlazak sunca – Plaža u Trincomaleu u 4h ujutru

Raznolikost biljnog i životinjskog sveta

Još jedna u nizu specifičnosti Šri Lanke je svakako to da na ovako malom ostrvu ima velikih životinja. Simbol ove zemlje je slon, najveći kopneni sisar. Tokom sušne sezone na istoku se mogu videti divlji slonovi koji se kreću u krdima od po nekoliko stotina jedinki. Slonovi su ovde pretrpeli puno za vreme dugotrajnog građanskog rata, tako da su mnogi zbrinuti u sirotištu slonova Pinavela. Na ostrvu takođe ima i leoparda, naročiro u nacionalnom parku Yala na jugu. Mogu se videti prilikom safarija koji se organizuju. Ovde sve vrvi od života. Kišne šume su idealne za posmatranje ptica, kojih ovde ima preko 230 vrsta.

Krokodil i slon poziraju
Prirodni rezervat Yala – Krokodil i slon poziraju

Šri Lanka ima preko 20 miliona stanovnika

Ovo ostrvo je mix kultura i religija. Rani doseljenici sa indijskog podkontinenta su ovde ustanovili Budizam, koji ima 2500 godina dugu tradiciju i upravo je ovo učenje simbol nacionalnog identiteta. Ukoliko vas meštani čuju da kažete za Budizam da je religija, sigurno će vas ispraviti i reći vam da je to učenje a ne religija. Hinduizam je takođe prilično ukorenjen i zastupljen pretežno na severu, gde je većinsko tamilsko stanovništvo. Arapski trgovci su sa sobom doneli Islam na ostrvo, a Evropljani su sa kolonizacijom doneli jaka utvrđenja, železnicu, plantaže čaja i neverovatnu strast za kriketom.
Šri Lanka je gusto naseljeno ostrvo. Stanovnika ima preko 20 miliona i stopa prirodnog priraštaja je konstantno visoka. Najveće etničke grupe ovde u Sinhalezi, koji su većinsko stanovništvo i naseljavaju centralni i južni deo ostrva i Tamili kojih je oko 11% i naseljevaju severni deo ostrva. Tamili su došli na ostrvo za vreme kolonijalnog perioda, kako bi radili na plantažama čaja. Ovaj posao je i danas mahom rezervisan za njihove žene.

Deca na šetalištu Galle Face Green – Puštanje zmajeva i druge igre Creative Commons – image by Scott Edmunds / flickr.comg