Šri Lanka – Anuradhapura – moonstone

Moonstone (mesečev kamen) se nalazi u blizini Abhayagiri stupe, istočno od nje. Moonstone je isklesani polukružni kamen koji se nalaze na ulasku u budističke hramove na Šri Lanki. Oni predstavljaju prag na ulasku u hramove ali njihov simbolisam je mnogo veći. Gravure na moonstonu su kosmičko uređenje života i težnju ka prosvetljenju i čistoti duše.

Moonstone značenje gravura

Prvi obod na mesečevom kamenu izgleda kao vatra, plameni obrisi koji simbolizuju želju u čežnju u ljudskim životima. Na sledećem nivou su uklesane životinje koji predstavljaju vitalnost u ljudskim životima. Životinje se kreću sa leva u desno što se na Šri Lanki smatra dobrim znakom. Zanimljivo je to svaki moonstone u Anuradhapuri na ovom nivou od životinja ima uklesane bikove, konje, slonove i konje. Dok oni moonstonovi iz Polonnaruve i kasnijeg perioda Šri Lanke nemaju bika na ovom nivou. Evde se jasno prepoznaje uticaj Hindizma u doba kraljevstva Anuradhapure. Sledeći sloj, posle životinja, je isklesan u obliku loze i biljki puzavica koje predstavljaju životnu silu. Prelazak sa ovog na sledeći nivo je vezan za stanje čoveka da izađe na kraj sa žudnjom jer samo onda je u stanju da izabere dobro nad lošim. Sledeći nivo simbolizuje potragu za istinom, predstavljen je sa nizom guska. Na predposlednjem nivou je uklesan lotosov cvet koji simbolizuje čistotu, čovek je uspeo na predhodnom da razdvoji dobro od lošeg i da se pročisti. Poslednji novo izgleda kao ravnica ili praznina a ustvari je to simbol Nirvane ili prosvetljenja.

Kopaonik apartman izdavanje

Jedna napomena ovo je mesto gde će vas susresti prodavci raznoraznih “orginalnih” stvari. Mali isklesani moonstonovi u granitu, slonovi izrezbareni od kamena (nije kamen već malo tvrđa plastika)… Savet cenkajte se, jer neki suveniri baš lepo izgledaju :).