Gangaramaya hram u Kolombu, Šri Lanka

Poseta i obilizak Kolomba nisu kompletni ako ne obiđete neki od budustičkih hramova. Skoro sigurno je da će vas put dovesti do Seema Malak, hrama koji se nalazi na sred jezera ili pak do hrama Gangaramaya.

Gangaramaya hram napravljen je oko 1800. godine i danas predstavlja najznačajnije mesto budističke filozofije i učenja u Kolombu. Svakodnevno hram je prepun vernika i turista. Miris zapaljenih štapića, lotosovo cveće, slon (pravi živi slon kao i preparirani) ogroman broj najrazličitijih budističkih artifakta (dva muzeja su u sklopu ovog hrama) su granat da ćete ovde na interesantan način potrošiti par sati. Danas hram Gangaramaya je postao mesto okupljanja elite iz Kolomba. Ako postoji neko ko vas može uputiti sigurno ćete sresti neke od poznatih političara sa Šri Lanke.

TO Raška, destinacija Jošanička banja
 Sri Lanka Colombo Gangaramaya temple

Kada ste u poseti hramu budite skromni, puni poštovanja iako možda ne poznajete i ne razumete lokalne običaje. Nema ničeg goreg nego kada u hramu vidite turiste izgorele na suncu sa safari šeširom koji se smeju i zabavljaju kao da su na nekom vašaru. Najveću sličnost sa takvim turistima ćete naći sa lokalnim majmunima (pravim majmunima) koji se veru po ogradama i drveću.

Na ulasku u hram prvo ćete naići na čoveka koji će vam pričuvati obuću a cena za tako nešto je oko 50 rupija, dok je ulazak u hram oko 250 rupija. Običaj u budističkom svetu je da se u i oko svetinja hoda bos. Potom dolazite na lotosov cvet tačnije kameni lotosov cvet. Cvet u neku ruku predstavlja prag na ulasku u hram. Na ovom pragu ostavite iz sebe sve loše misli i uđite čistog srca u hram. Prvo što turisti primete po ulasku je veliki slon, po imenu Ganga. Kao po običaju svi bi da se slikaju sa njim, jer to je najčešće prvi slon na Šri Lanci koga su sreli, verujte ne i poslednji 🙂

Sri Lanka Colombo lotus flower Gangaramaya temple

Sri Lanka Colombo Gangaramaya temple statue of buddha

Najbolji deo kreće kada završite sa slikanjem Gange. Ulazite u hram prepun slika, nešto slično našim ikonama. Tu se nalazi i dominantna pozlaćena statua Bude sa slonovskim kljovama i velikim brojem drugih bogova koji se nalaze oko njega. Već tada shvatate da u tome postoji priča koju vi ne znate ili slabo poznajete a koja je stara više od 1500 godina. Zanimljiv koncept Budizma je Bo drvo. Ono je u neku ruku sveto kao i sam Buda, jer je Sidarta doživeo prosvetljenje i postao Buda baš pod ovim drvetom. Svaki hram ima svoje Bo drvo, a najstariji živi potomak ovog drveta se nalazi i čuva u Anuradapuri, drevnom i svetom gradu na Šri Lanci.

Mi smo dosta vremena proveli u muzejima u hramu. U njima se nalaze najrazličitiji predmeti vezani za budizam. Zanimljivo je da su donatori ovog muzeja i druge budističke zemlje među kojima se najviše ističe Japan sa svojim milionskim donacijama. Muzej je svakako najpoznatiji po sitnim duborezima u slonovači. Ovde će te naći najsitniju statuu Bude.

Gangaramaya je jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Kolombu. Ne propustite da posetitte ovaj zanimljivi živi centar Budizma. Naučićete puno!