Šri Lanka – Anuradhapura – Kuttam Pokuna (bazeni blizanci)

Drevna arhitekura Šri Lanke je proizvodila vrlo zanimljive, možemo sa pravom reći, umetničke vrednosti. Kuttam Pokuna, prevod sa sinhaleskog Bezeni blizanci, koji se nalaze u severnom delu drevne Anuradhapure su dokaz ovih umetničkih vrednosti. Kao što samo ime kaže, blizanci, i kao što se vidi na slikama Kuttam Pokuna su sastvaljena od dva bazena. Ovo jesu bazeni blizanci ali kao i svi blizanci oni nisu identični. Severni bazen je stariji i manji on je dug oko 28 metara dok je južni, mlađi naravno i dugačak je oko 40 metara. Širina bazena je probližno ista i iznosi oko 15 metara dok se dubina neznatno razlikuje, severni bazen je dubok 4 a južni oko 5 metara.

Ovi bazeni pripadaju Abayagiri manastirskom kompleksu i verovatno su napravljeni da bi se monasi obližnjih manastira kupali. Tačno poreklo ovih bazena nije poznato ali se predpostavlja da su napravljeni za vreme kralja Aggabodhi I koji je vladao od  575. do 608. godine nove ere. Voda u ove bazene je dopremana iz lokalnih većih bazena pomoću podzemnih cevi i bila je filtrirana više puta pre nego je dospela u ove bazene. Ove podzemne cevi ne postoji više ali se neki od ovih filtera još uvek vide. Voda u veći bazen ulazi kroz usta mitskog bića Makare dok se manji bazen snabdeva vodom iz većeg bazena. Nedaleko od skulpture Makare nalazi se i vrlo zanimljiva skulptura kobre sa pet glava. Od zanimljivih skulptura tu je još i “Pun Kalas” ili ćupovi obilja koji se nalaze na vrhu stepeništa. Pun Kalas se u budizmu koristi kao personifikacija obilja i naročito je prisutan u ranoj istoriji Šri Lanke.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Makara je biće iz Hindu mitologije ali se vrlo često sreće i u budističkom svetu. Reč Makara potiče iz Sanskrita i u prevodu znači “morski zmaj”. Da je ovo biće vezano za vodu vidi se i po zadnjem delu koje obično prikazano u obliku ribe. Glava i prednji deo imaju više varijacija ali se najčešće predstavljaju kao slon, krokodil a ponekad i kao jelen. U Hindu miologiji Makara se pojavljuje i kao vozilo boginje reke Gang (Ganga) a takođe je poznata i kao astrološki znak. Ono što je u zapadnom svetu Jarac kod hindusa i budista je Makara.

Sličan bazen kao Kuttam Pokuna u Anuradhapuri nalazi se i u Polonnaruvi. Ako vam se već svideo Kuttam Pokuna sigurno će vam se svideti i Kumara Pokuna poznat po imenu Kraljevsko kupatilo. U istorijskim spisima Anuradhapure postoji i priča o kraljevskom kupatilu ali njegovi ostaci još uvek nisu pronađeni ili su uništeni.