Stavros – miran porodičan odmor

Stavros je dobro poznato letovalište naročito za turiste iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Nalazi se na Egejskom moru u Strumičkom zalivu, 80km istočno od Soluna, nedaleko od poznatih levališta Nea Vrasna i Asprovalta.

Stavros se nalazi u podnožlju planine Holomontas. Ova planina obilije šumom tako da su i mnoge plaže okružene šumom gde su vam mir i tišina zagarantovani. Najpoznatija plaža u Stavrosu je Platania koja je nagrađena plavom zastavicom. Uvale se peščanim plažama okružen prirodnim hladom su garant svaršenog letovanja.

Ako želite aktivan odmor, blizina kulturno istorjiskih i verskih spomenika vam daje mogućnost da provedete odmor i na takav način. Drevna Stagira, Sveta Gora, Solun, Kavala sa Filipima kao i mnogobrojni drugi lokaliteti su na dohvat ruke. Ako vas više zanimaju živi običaji grčkog narada tu je Asprovalta, udaljena je svega 5 kilometara. Probajte da je posetitite tokom verskog praznika. U blizini Asprovalte u selu Vrasna nalazi se kula iz Vizantisjkog perioda. Takođe u blizini je i Manastir Sv. Georgija, napravljen na kraju 13tog veka, kao i vrlo važno arhološko nalazište Amfipolis.

Za ljubitelje prirode tu je i oblišnje jezero Volvi, idelana lokacija za jednodnevni izlet.

Kafići, taverne, klubovi, suvenirnice, Stavrso obilije ovakvim sadržajem.

Stavros mapa

Stageria

Rodno mesto Aristotela, najveći filizof antičkog doba i učitelj Aleksandra Velikog. Grad je osnovan 655, p.n.e. od kolonista iz Androsa. Posle ratova sa Persijom se pridružio Prvoj Atinskoj Ligi 424, p.n.e. a tokom Peloponeskih ratova je bio saveznik Sparte u ratu protiv Atine. Kasnije se grad pridružio Halkidskoh Ligi ali je 348. p.n.e. bio osvojen od strane Filipa II.

Tradicija kaže da su stanovnici preneli mošti Aristotela i sahranili ih u gradu i od tada organizuju svečanosti njemu u čast, pod imenom Aristoteliea.

Jezero Volvi

Na rastojanju od nekoliko kilometara od Strumičkog zaliva nalazi se jezero Volvi, drugo njavće jezero u Grčkoj. Nekada je sa jezerom Koronia predstavljao jednu celinu međutim danas su razdvojeni. Ovo je svojevrsni rezervat prirode i predstavlja idalno mesto za sve zaljubljenike u prirodu i sve one koje žele na trenutak da pobegnu od letnjih vrućina. U obalasti ovog jezera živi 336 vrsti biljaka a 13 od njih su vrlo retke. 24 vrste ribe, 19 vrsta vodozemaca i 34 vrste sisara kao i preko 200 vrsta ptica.


Creative Commons – image, by Knop92 / fi.wikipedia.org