Stavros – miran porodičan odmor

Stavros je dobro poznato letovalište naročito za turiste iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Nalazi se na Egejskom moru u Strumičkom zalivu, 80km istočno od Soluna, nedaleko od poznatih levališta Nea Vrasna i Asprovalta.

Stavros se nalazi u podnožlju planine Holomontas. Ova planina obilije šumom tako da su i mnoge plaže okružene šumom gde su vam mir i tišina zagarantovani. Najpoznatija plaža u Stavrosu je Platania koja je nagrađena plavom zastavicom. Uvale se peščanim plažama okružen prirodnim hladom su garant svaršenog letovanja.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ako želite aktivan odmor, blizina kulturno istorjiskih i verskih spomenika vam daje mogućnost da provedete odmor i na takav način. Drevna Stagira, Sveta Gora, Solun, Kavala sa Filipima kao i mnogobrojni drugi lokaliteti su na dohvat ruke. Ako vas više zanimaju živi običaji grčkog narada tu je Asprovalta, udaljena je svega 5 kilometara. Probajte da je posetitite tokom verskog praznika. U blizini Asprovalte u selu Vrasna nalazi se kula iz Vizantisjkog perioda. Takođe u blizini je i Manastir Sv. Georgija, napravljen na kraju 13tog veka, kao i vrlo važno arhološko nalazište Amfipolis.

Za ljubitelje prirode tu je i oblišnje jezero Volvi, idelana lokacija za jednodnevni izlet.

Kafići, taverne, klubovi, suvenirnice, Stavrso obilije ovakvim sadržajem.

Stavros mapa

Stageria

Rodno mesto Aristotela, najveći filizof antičkog doba i učitelj Aleksandra Velikog. Grad je osnovan 655, p.n.e. od kolonista iz Androsa. Posle ratova sa Persijom se pridružio Prvoj Atinskoj Ligi 424, p.n.e. a tokom Peloponeskih ratova je bio saveznik Sparte u ratu protiv Atine. Kasnije se grad pridružio Halkidskoh Ligi ali je 348. p.n.e. bio osvojen od strane Filipa II.

Tradicija kaže da su stanovnici preneli mošti Aristotela i sahranili ih u gradu i od tada organizuju svečanosti njemu u čast, pod imenom Aristoteliea.

Jezero Volvi

Na rastojanju od nekoliko kilometara od Strumičkog zaliva nalazi se jezero Volvi, drugo njavće jezero u Grčkoj. Nekada je sa jezerom Koronia predstavljao jednu celinu međutim danas su razdvojeni. Ovo je svojevrsni rezervat prirode i predstavlja idalno mesto za sve zaljubljenike u prirodu i sve one koje žele na trenutak da pobegnu od letnjih vrućina. U obalasti ovog jezera živi 336 vrsti biljaka a 13 od njih su vrlo retke. 24 vrste ribe, 19 vrsta vodozemaca i 34 vrste sisara kao i preko 200 vrsta ptica.


Creative Commons – image, by Knop92 / fi.wikipedia.org