Hammamet i Yasmin hammamet

Za one koji traže egzotičan odmor koji nije toliko skup, Tunis je prava destinacija. Tunis je lepa zemlja sa ne tako razvijenom ekonomijom pa su zato i aranžamani znatno jefteniji nego na drugim popularnim destinacijama. Jedan od najpoznatijih turističkih lokaliteta je Hammamet.

Hammamet je samo do pre stotinak godina bio malo selo koje se pretežno bavilo poljoprivredom i ribarstvom. Danas je ovo ozbiljan turistički resort koji je naročito pogodan za porodice sa decom. Najčešći razlog zašto ljudi dolaze u Hammamet su njegove predivne plaže, no Hammamet ima još puno toga da ponudi. Proverite šta!

TO Raška, destinacija Kopaonik

Hammamet kratka istorija

Lokacija na kojoj se danas nalazi Hammamet se prvi put javlja u istoriji u I. veku nove ere kao naselje Pupput. Posle poraza Kartagine od strane Rima, Puppet je postao rimska kolonija u II. veku nove ere. Tokom vekova je često menjao vladare, pa su tako i pirati povremeno upravljali ovim gradom. Da bi zaštitili stanovništvo od neprijatelja oko grada je u 13. veku napravljen zid a medina je napravljena u 15. veku. Od 16. veka Turci Osmanlije vladaju ovim gradom i celim Tunisom. Period sa početka 17. veka je bio strašno turbulentan za stanovnike Hammameta u tom periodu Španci i drugi hrišćani često napadaju grad sa obližnjih ostrva Malete i Sicilije. Posle toga je za stanovnike Hammameta nastupio relativno miran period sve do II Svetskog rata. Zanimljivo je da povremeno služio ka štab nemačkom generalu Ervinu Romelu.

Turizam u Hammametu

Hammamet je prva turistička lokacija u Tunisu. Kao takva se prvi put pominje još pre II Svetskog rata 1920. godine kada je izvesni rumunski bogataš sagradio svoj letnjikovac. Mnoge poznate ličnosti su doprineli popularnosti Hammameta Oscar Wilde, Sifija Loren ima svoju kuću u Hammametu, porodica Sami Khedia, nemačkog fudbalera je iz Hammameta…

Godina 1960 je prekretnica u razvoju turizma u Hammametu.

Peščane plaže su glavna turistička atrakacija u Hammametu a sezona kupanja traje od maja do oktobra. Već novembar i decembar donose mnogo padavina u ovoj oblasti.

Najpoznatija istoriska građevina u gradu je tvrđava Kasbah koja je izgrađena na kraju 13. veka.

Cvet jasmin je nešto što karakteriše ovu oblast stoga ne čudi to što se eterična ulja proizvode ovde. Grnčarija kao i predmeti od trske takođe prave ovde i to najviše u mestu Nabeul koji je udaljen svega 6 km od Hammameta.

Kako do Hammameta

Doći do Hammata je lako, on se nalazi na samo 72km od aerodroma u Tunisu. Moguće je iznajmiti auto i autoputem se za nekih 45 min stiže do Hammameta. Autobuske linije redovno saobraćaju na relaciji Tunis Hammamet. Možete proći jeftinije ako ne rezervište transfer preko hotela već se cenkate sa taxistima na stanici, očekujte da platite od 70Td do 100Td.

Noćni život

Noćni život u Hammametu je raznovrstan i dinamičan. Većina barova i diskota je locirano u južnom delu Hammameta. Tu svakako treba izdvojiti Oasis i Calypso gde su svetki poznati DJ-jevi među kojima je i David Guetta.

Yasmin Hammamet

Već smo rekli da ovu oblast karakteriše cvet Jasmin baš po njemu Yasmin Hammamet je i dobio ime. U njemu se nalazi najkvalitetnije turistička ponuda u Hammametu a udaljen je svega 15 minuta vožnje od Hammameta. Yasmin Hammamet ima dva lokacije koje će vas oduševiti.

  • Nova marina, je glavna atrakcija i Yasmin-u posle šetnje kroz parkove u marini zanimljivi restorani uz more će Vam izgledati još primamljivije.
  • Medina kompleks, ne zaostaje za marinom i svako će te provesti više noći ovde. U Medini postoji i park sa tematikom o drevnoj Kartagini.

Hammamet mapa

Arheloško nalazište Pupput

Pupput, na arapskom Souk el-Abiod, rimska kolonija iz I veka p.n.e. danas je arheloško nalazište u blizini Hammameta. Nalazi se na oko 3 kilometra severozapdano od Hammameta i nažalost preko većeg dela ovog nalazišta su izgrađeni moderni turistički kompleksi. Pupput je bio malo naselje i verovatno je predstavljao prateći grad Neapolisu.  Tokom Srednjeg Veka grad je pripadao Vizantiji a kasnije je osvojen od strane Arapa koji su mu i promeni ime u Qasr Zaid. Godine 1303 je osvoje i spaljen od strane Katalonskih pirata.

Cena ulaznice 4 Td.

Radno vreme:

Od 16/09 do 31/03  (09.00 – 13.00 / 14.00 – 17.00)
Od 01/04 do 15/09  (09.00 – 13.00 / 16.00 – 19.00)


Creative Commons – image, by Marcus / flickr.com