Kasandra – prvi prst poluostrva Halkidiki

Kasandra je tzv. prvi prst poluostrva Halkidiki. Ova destinacija je sigurno omiljena za letovanje naših turista. Razlog tome je najpre blizina, zatim prelepe plaže, ali i pristupačne cene. Izbor mesta za letovanje na ovom poluostrvu je veliki i za svačiji ukus. Bilo da vam više odgovara mesto gde je mir i tišina, ili možda želite da putujete sa društvom, pa je gužva baš ono što vam treba.

Posle Soluna, kada produžite prema Kasandri, smeštena su letovališta na Halkidikiju. Odnosno, nalaze se na obali, pre same Kasandre. To su Nea Kalikratia, Plagia, Dionisos, Nea Moudania i druga.

Prvo letovalište na koje nailazite na putu prema Kasandri je Nea Kalikratia. Nalazi se na Halkidikiju, svega 35km od aerodroma u Solunu, tako da je odlična opcija i za one koji žele avionom da putuju. Ovo je letovalište sa dobrim plažama, od kojih je najpoznatija Vargia. Plaže su peščane i prilično popunjene tokom letnje sezone. Ukoliko želite plaže gde nije gužva, lako ćete ih pronaći u okolini. Plaža koja je omiljena među mlađom populacijom je na potezu Geoponika – Mikoniatika. Peščana je i duga oko 1km. U zaleđu ove plaže je borova šuma, pa je savršena za odmor. Samo mesto Nea Kalikratia je dosta živo, tako da vam ovde sigurno neće biti dosadno. Plaže su savršene za odmor, a opet uveče imate gde da prošetate i kako da ispunite svoje vreme, jer ima dosta kafića, restorana, radnjica sa raznim suvenirima i sl.

Sledeća je Nea Plagia, mesto koje je možda manje pipularno kod naših ljudi. Ovo je manje mesto, koje ima duge i široke plaže sa plitkom vodom, pa je idealno za porodice sa malom decom. I ovde postoji niz restorana, kafića, taverni i raznih radnji i supermarketa.

Nakon Nea Plagie sledi takođe manje odmaralište Nea Flogita. Ovo mesto je odličan izbor za porodice sa malom decom. Naime, plaže su peskovite i čiste, a u moru, na nekih 50m od obale je greben zahvaljujući kojem je more mirno. U zaleđu je  prirodna hladovina od brojnih palmi.

Dionisos je sledeće naselje u nizu, koje je namenski građeno kao letovalište. Ovde postoji niz taverni i barova koje se nalaze uz same plaže. Plaže su duge i peščane, gde se smenjuje deo gde je nešto veća gužva sa mirnijim delom idući ka jugu. Dionisos je mesto sa više većih hotela i velikim brojem apartmana. Tu je i sportski centar za one koji žele malo aktivniji odmor. Sportski centar je opremljen bazenima, terenima za košarku, tenis, fudbal, a ima i karting stazu.

Sledeće u nizu letovališta je Nea Moudania, koje je ujedno i luka. Samim tim, ovo je nešto veće mesto od prethodno navedenih. Ono što turiste koji žele kupanje i sunčanje pretežno, najviše zanima je plaža. Ukoliko baš ovo želite od odmora, potrudite se da izbegnete Nea Moudaniu. Naime, plaža je ovde uzana i ne baš naročito lepa. Nea Moudania, sa druge strane, nudi brojne druge vidove zabave kao što su sportovi na vodi. Grad je krcat barovima i restoranima, a tu je i pozorište na otvorenom, tako da se možete zabaviti. Nea Moudania je luka koja je feribotima povezana sa Skijatosom, Skopelosom, Alonisosom i Solunom.

Poluostrvo Kasandra počinje naseljem Nea Potidea. Zapravo u ovom delu  je oko 300.g. p. n. e. prokopan kanal, tako da je od poluostrva veštačkim putem nastalo ostrvo. Nekada je ovde bio pontonski most, ali je danas sagrađen standardni most. Bilo kako bilo, kada se kod nas kaže „prvi prst Halkidikija“, svi znaju da je u pitanju Kasandra. Prvo mesto na Kasandri je od Soluna udaljeno 60km. Ovo je jedno od najlepših mesta, odnosno sela na Halkidikiju. Nea Potidea ima peščane i nešto šljunkovitih plaža. Ovde leti zna da bude jako velika gužva, ali se na svega 1 – 2km mogu naći prelepe peščane plaže gde praktično nema ljudi.

Idući od Nea Potidee istočnom obalom Kasandre ka jugu, postoji dosta apartmana usput, ali prvo mesto na koje nailazite je Nea Fokea. Mesto je manje, ali je izuzetno posećeno tokom letnje sezone. Ima puno smeštaja različite kategorije, od luksuznih hotela do kamp naselja. Noćnog života ovde baš i nema, ali ima značajnih istorijskih lokaliteta poput vizantijskog tornja i tvrđave koja datira s’ početka 15. veka, zatim crkva apostola Pavla, koja je u stvari pećina za koju se veruje da se apostol Pavle u njoj skrivao od progonitelja. U blizini je i močvara sa prirodnim rezervatom. Brojni kulturni događaji se održavaju tokom letnjih meseci, tako da možete kvalitetno ispuniti svoje vreme na odmoru.

Nakon Nea Potidee, dalje na jug, je naselje Afitos. Afitos je među turistima poznato letovalište, ali je u dobrom delu zadržao tradicionalne karakteristike. U jednom delu Afitosa su još uvek ulice kaldrmisane, brojne stare kamene kuće su renovirane, ali svakako odiše tradicionalnim grčkim duhom. Ima i nekoliko crkava koje vredi posetiti. Plaža u Afitosu je peskovita, mada u nekim delovima i stenovita. Ako birate Afitos za destinaciju za odmor, imajte u vidu da je prilično strmo od obale ka unutrašnjosti mesta, tako da nije preporuka, naročito za porodice sa manjom decom i starije osobe.

Kalitea je još jedno naselje na istočnoj obali Kasandre na Halkidikiju. Kalitea u prevodu znači lep pogled i izuzetno je popularno letovalište. Od Soluna je udaljena 85km. Kalitea se nalazi na padini, tako da treba voditi računa prilikom izbora smeštaja, ukoliko niste previše mobilni. Ovde je izgrađeno mnogo luksuznih hotela i apartmana. Ima dosta i privatnog smeštaja, tako da svako može odabrati upravo ono što mu odgovara. Mnogi apartmani su izgrađeni i na samoj plaži. Tu je naravno i mnoštvo restorana, taverni i barova. Noćni živote je bogat, jer ima i dosta diskoteka i kafića koji su puni tokom cele letnje sezone. Ovde se mogu upražnjavati i mnogi sportovi na vodi. Plaža u Kalitei je peščana, a more je izuzetno čisto i plitko. U okolini su i arheološki lokaliteti poput Zevsovog svetilišta i svetilište Dionisu i Ninfama, tako da je i kulturno bogata oblast.

Pet kilometara južnije od Kalitee je Kriopigi, naselje koje je takođe izgrađeno na strmoj padini. U Kriopigiju je izgrađeno 12 većih hotela i mnoštvo apartmana za izdavanje. Tu je kamp naselje za sve one koji žele da budu skroz slobodni na svom odmoru. S’ obzirom da je dosta strmo od hotela do plaže, postoji turistički vozić, ali za ranoranioce to i nije neka prednost jer vozić kreće od 9h ujutru, a poslednji polazak sa plaže je u 17:45h. Inače, plaža u Kriopugiju je peščana, a ulazak u vodu je postepen, tako da nema naglog povećanja dubine.

Dalje južno, na nekih 95km od Soluna je Polihrono, popularno letovalište, naročito za turiste iz Srbije. Plaža u polihronu je peskovita, mada je pesak malo krupniji, a more je čisto. Obala ima blagi pad, tako da je idealna za malu decu. Polihrono je fino mesto i za šetnju, jer je šetalište između mora i niza taverni i barova.

Hanioti je sledeće mesto, koje je takođe popularno među našim turistima. Ovo je namenski građeno odmaralište. Ima dosta modernih i lepih apartmana, tako da je omiljen među porodicama i parovima. Ako idete autom, imajte u vidu da je u centru Haniotija uveče zabranjen prolaz. U Haniotiju ima dosta parkova i malih trgova. Glavni trg je pun kafića i restorana, a uveče je i centar noćnog života. Plaža u Haniotiju je peskovita, sa krupnijim peskom, a ulazak u more je nešto strmiji. Ne bi bilo loše da budete obuveni prilikom kupanja u moru, jer svuda ima i pijavica. Hanioti nudi i veliki izbor sportova na vodi. Kao i u većini mesta u Grčkoj, i u ovom delu Halkidikija, ležaljke sa suncobranom ćete dobiti na korišćenje ukoliko poručite piće.

Dalje, na stotom kilometru od Soluna je Pefkohori. Još jedno letovalište popularno među našim turistima. Plaža u Pefkohoriju je uska i dugačka, peščana i šljunkovita. Ono što je nedostatak je to što je uz plažu prometan put, tako da često biva bučno od automobila i motora. Iza plaže je borova šuma, tako da ćete se i nadisati čistog vazduha. Plaža u Pefkohoriju je dosta popularna i kod samih Grka, tako da naročito vikendom zna biti velika gužva. Pefkohori ima jako dugo šetalište pod palmama. Svuda duž šetališta ima picerija, hamburgerija, taverni i kafea. Pefkohori ima i solidan noćni život, jer u severnom delu ima diskoteka.

Južniji deo Kasandre je prilično nezanimljiv. Ima dosta uvala, ali je more dosta uzburkano i plivanje može biti opasno, jer su jake morske struje. Ako bi nastavili dalje putem posle Pefkohorija naišli biste na naselje Paliouri. Ovo je u stvari hotelski kompleks sa nekoliko vila i radnji. Plaža je mala, peskovita i kamenita. Ovo mesto može biti zanimljivo zaljubljenicima u prirodu, jer postoji dosta staza i puteva za šetnju. Paliouri je poznat po medu i maslinovom ulju.

Zapadna obala Kasandre nije toliko bila posećena do skoro, bar od strane naših turista. Naime, mnogi koji su se zasitili gužvom u Kalitei, Haniotiju, Pefkohoriju i Polihronu, pribegavaju ovom znatno mirnijem delu. Prvo naselje na zapadnoj obali Kasandre na Halkidikiju, idući od Soluna je na 70-tom kilometru. To je naselje Sani, mogima poznato po komplesku luksuznih Sani hotela. Pesak je prelep, jako je čisto, a voda je plitka, tako da je idealna destinacija za porodice. Sani je i luka u kojoj su pre svega usidrene brojne luksuzne jahte. Sani opravdano nosi i naziv grčki Monte Karlo. Za one koji žele da budu malo izolovani na svom odmoru, Sani je idealna destinacija. Naravno, dosta je dobro snabdeveno, pa vam, osim možda noćnog života, neće skoro ništa nedostajati.

Siviri je malo letovalište koje takođe posećuju turisti. Nalazi se na oko 95km od Soluna i izuzetno je mirno. Plaža u Siviriju je peskovita i duga i na njoj ima dosta taverni, restorana i barova. Ovo je izuzetno prijatno mesto za odmor, naročito jer je okruženo zelenom šumom. U južnom delu Sivirija plaže su peskovite, ima dosta izolovanih, ali kamenje i morska trava vam mogu praviti problem.

Od Sivirija vodi put ka unutrašnjosti do Kasandrie, glavnog grada Kasandre, koje turisti takođe posećuju.

Južno od Sivirija, na 103km od Soluna je Furka. Duž obale je u stvari Skala Furka, jer je selo Furka 2km od obale u unutrašnjosti. Plaža u Furki je dosta mala, ali je pesak bele boje, tako da je izuzetno lepa. U Furki postoji veliki broj kafića, barova i restorana i gotovo svi su namenjeni turistima. Ovde čak ima i diskoteka, tako da odgovara i mlađima koji se mogu lepo provesti do zore.

Nekada manje poznato, ali danas sve poznatije odmaralište je Posidi. Posidi je namenski građeno naselje za turiste, tako da je na samoj obali mora. Plaža u Posidiju je peščana i okružuje je borovo drveće.

Još jedno mesto na zapadnoj obali Kasandre je Nea Skioni, odmaralište koje je sagrađeno oko luke. Plaža u ovom letovalištu je peskovita i kamenita. Ovde je 2006. godine bio požar, koji je uništio okolne šume, ali su njime bile zahvaćene i neke vile i kuće.


Kasandra mapa


Kako do Kasandre

Ako želite autom na odmor na Halkidiki, jedini problem vam može predstavljati isključenje sa obilaznice oko Soluna.

Naime, na 50-om kilometru posle prelaska grčke granice, nailazite na tablu na kojoj piše Thesaloniki i Chalkidiki. Odmah nakon te table je most. Treba da prođete ispod mosta i da se odmah isključite desno na autoput za Solun. Posle 10-tak kilometara se prestrojte u levu traku, jer zna biti gužva, pa je pitanje da li ćete kasnije uspeti. Nakon ukupno 63km vožnje od granice nailazite na petlju. Ostanite u levoj traci i prođite ispod petlje. Na drugom semaforu skrenite levo, odnosno pratite put prema Kavali. Najčešće se turisti upravo ovde zbune, kada treba da prate put za Kavalu. Sada ste na obilaznici i na 88km od granice se isključite desno za Halkidiki i odmah nakon toga skrenite levo. U nastavku puta, videćete odvajanje levo za Sitoniju – drugi prst Halkidikija, a pravo se nastavlja put za Kasandru – prvi prst Halkidikija.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image