Manje poznate destinacije Grčke – skriveni dragulji grčkog primorja

Među turistima se kao jedno od najpopularnijih letovališta ističe Grčka, sa svojim lepim plažama i kristalno čistim morem. Ona ostavlja bez daha svakoga ko je poseti, stoga nije ni čudo što je mnogi biraju kao svoju letnju destinaciju, uključujući i veliki broj srpskih turista kojima odgovara ono što Grčka ima da ponudi – od pristupačnih cena do blizine grčkog primorja Srbiji.

Iako smo još uvek u zimskim mesecima, sada je idealno vreme da odlučite gde ćete otići na letovanje. Aranžmani za Grčku za leto su već uveliko dostupni u mnogim agencijama, zato dobro razmislite koju destinaciju želite da posetite jer svake godine broj novih grčkih letovališta postaje veći, a samim tim i izbor sve teži.

Kopaonik apartman izdavanje

Pored popularnih mesta kao što su Paralija, Leptokarija, Lefkada ili Zakintos, tu je i veliki broj onih manje popularnih. Razlog njihove “nepopularnosti” leži u činjenici da mnogi ljudi ni ne znaju da ta mesta uopšte postoje. Stoga vam u nastavku nudimo spisak skrivenih dragulja grčkog primorja koja toplo preporučujemo da posetite!

Ikaria – ostrvo dugovečnosti

Smešteno u Egejskom moru, sa populacijom od samo oko 8000 stanovnika, ovo ostrvo prate brojni mitovi, kao jedan od onih da je dobilo ime po Ikaru, za kog se veruje da je pao u more u blizni ovog ostrva.

Ikaria pripada jednoj od tzv. “Plavih zona”, koje predstavljaju mesto dugovečnosti i zdravog, kvalitetnog života i takvih mesta ima ukupno 5 na svetu. Stanovnici ovog grčkog ostrva u najvećem broju slučajeva dožive 90 i više godina, a verovatnoća da će oboleti od kancera, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa je minimalna.

Ikaria vam može ponuditi neverovatan odmor uz prelepu prirodu. Pošto se nalazi bliže Turskoj, do ovog ostrva možete stići mnogo brže iz Kušadasija ili sa grčkog ostrva Samos koje se nalazi u blizini. Ukoliko ipak odlučite da putujete iz Atine, pripremite se na to da će vaš put trajati minimum 10 sati.

skriveni dragulji grckog primorja skopelos grcka more
Grčko more

Karpatos – ostrvo netaknute prirode

Takođe smešteno u Egejskom moru, sa nešto manjim brojem stanovnika od Ikarie, Karpatos predstavlja jedinstveno ostrvo, sa neverovatnim spojem netaknutih prirodnih lepota i očuvanom tradicijom. Mnogi stanovnici nose narodnu nošnju i zadržali su lokalni dijalekt.

Interesantno je to da ovo malo ostrvo ima aerodrom na koji najčešće sleću avioni iz ostalih delova Grčke. Međutim, tokom letnje sezone aktiviraju se čarter letovi iz evropskih zemalja, zahvaljujući kojima Evropljani imaju priliku da dospeju na ovo fantastično ostrvo.

Ukoliko ne putujete avionom, na Karpatos ćete najbrže stići sa Krita, a u neposrednoj blizini su i turski gradovi Bodrum i Marmaris.

Halki – dragulj Egeja

Halki je svakako specifičan po mnogo čemu, a jedna od takvih specifičnosti leži upravo u tome što predstavlja jedno od najmanje naseljenih ostrva u Grčkoj, sa populacijom od oko 350 stanovnika.

Samo ostrvo je podeljeno na dva dela: u jednom od njih borave stanovnici, a drugi je više nalik na pijacu gde se obavlja celokupna trgovina i razmena.

Plaže ostrva su prelepe i kristalno čiste – savršene za plivanje! Za svakoga se može naći nešto – organizovane i lako dostupne plaže za one koji vole sigurnost, kao i one malo zabačenije plaže, za sve koji vole malo više privatnosti i mira.

Do Halkija se najbrže stiže sa Rodosa, a pošto su Marmaris i Bodrum u blizini, postoji morski prevoz i iz tih turskih gradova.

skriveni dragulji grckog primorja santorini grcka more
Grčko more

Agistri – idealno mesto za vikend putovanja

Na manje od sat vremena od grčkog glavnog grada, Atine, ostrvo Agistri je definitivno jedna od najpopularnijih vikend destinacija za Atinjane. Među turistima ovo mesto nije toliko poznato, što je ujedno i razlog više da ga posetite. Preporuka je da to ne radite u jeku sezone, jer obično tamo bude previše ljudi, što može uticati na užitak.

Savršena lokacija ostrva Agistri će vam omogućiti da se nesmetano krećete ka okolnim grčkim mestima. Njegova priroda takođe ostavlja bez daha. Veliki deo je pokriven borovim drvećem koje u kombinaciji sa nebesko-plavim morem daje neverovatan čulni užitak.

Upoznavanje novih predela je uvek pomalo zastrašujuće, a istovremeno uzbudljivo. Prepustite se grčkom primorju, dopustite mu da vam pokaže sve svoje lepote i sasvim sigurno se nećete razočarati u ono što ima da ponudi!