Antalija – izleti i ekskurzije

Antalija je, ne samo grad, već i čitava oblast koja predstavlja pravi turistički raj. Antalija danas posetiocima nudi mističnu prošlost, modernu sadašnjost i intrigantni nagoveštaj budućnosti. Antalija je deo tirkizne turske rivijere i zajedno sa arheološkim i prirodnim lepotama koji su polazna pretpostavka svakog izleta ili ekskurzije čini idealno mesto za letovanje, uživanje i odmor. Ovo je mesto gde su sunce, more, istorija i priroda stvorili savršenu harmoniju, mesto gde je najlepša i najčistija obala možda na celom Mediteranu (no svakako to puno zavisi od ukusa).

Ako planirate posetu Antaliji, evo nekoliko predloga za fakultativne izlete i ekskurzije. Nadamo se da ćete vam sledeća lista zanimljivih lokacija biti od koristi da izaberete najbolju ili najzanimljiviju ekskurziju i/ili izlet.

Izlet K.A.S.

K.A.S. je skraćenica od Kursunlu vodopadi, Aspendos i Side. U pitanju je jednodnevna tura, tokom koje ćete obići istorijske ostatke i prirodne lepote zajedno.
Kursunlu vodopadi su udaljeni 19 km od Antalije i nalaze se na jednoj od pritoka Aksu reke. Ovi vodopadi su neponovljivo lepi i bukvalno izranjaju iz borove šume. Okolina vodopada savršena je za piknik u prirodi.

Prelepi vodopadi
Vodopadi Kursunlu | Creative Commons – image by Orçun Edipoğlu / flickr.com

Aspendos je bio grad Pampilije, a nalazi se na 40 km istočno od moderne Antalije. Smešten je na uzvišenju i osnovali su ga grčki kolonisti, koji su došli na ovaj prostor nakon trojanskog rata u 13. veku stare ere. Veličanstvena građevina je svakako pozorište koje zvanično ima najbolju akustiku u svetu. Ovde se i danas igraju opere, a održavaju se i baletski, muzički i filmski festivali.

Side je takođe antički grad Pampilije. Danas je Side letovalište. Antički grad Side nalazi se na malom poluostrvu i u njemu su ostaci nekadašnjeg pozorišta, mozaici, Apolonov hram.

Izlet Demre – Myra – Kekova

Za sve one koji žele kombinaciju sunca, plivanja i obilazak istorijskih lokaliteta, ova ekskurzija će biti zanimljiva. Ova tura uključuje i plovidbu brodićem do ostrva Kekova.

Kekova - potopljeni grad - Pogled na zaliv
Kekova – potopljeni grad – Pogled na zaliv | Creative Commons – image by Sevilozd / pixabay.com

Myra je jedan od najbolje očuvanih Likijskih spomenika u zemlji. Kamene grobnice su odlično očuvane, kao i pozorište koje datira iz 2. veka pre nove ere.
Demre se nalazi na obali poluostrva Teke, sa planinom Taurus u zaleđu. Demre je Likijski grad u kome je  živeo Sveti Nikola mirski, od koga vodi i mit o Deda Mrazu. Ovde su živeli pravoslavni Grci do 1920. godine, kada su bili prisiljeni da se isele, tako da danas ima dosta napuštenih grčkih kuća. Ova regija je svakako popularna kod turista, naročito kod Hrišćana, koji posećuju grob Sv. Nikole.

Nekropolis Mira - Grobnice klesane u kamenu
Nekropolis Mira – Grobnice klesane u kamenu | Creative Commons – image by Saffron Blaze / commons.wikimedia.org

Naravno vožnja brodićem do Kekove je veoma zanimljiva u sklopu ove ekskurzije.

Izlet Perga – Aspendos

Perga je bio glavni grad nekadašnje Pampilije, a danas ostaci svedoče o nekadašnjem značaju grada. Tokom helenističkog perioda Perga je bio jedan od najbogatijih i najlepših gradova antičkog sveta. Poznat je bio po Artemidinom hramu. Bio je naravno i rimska provincija, tako da ima ostataka rimskog kupatila, zatim agore, stadiona.
Aspendos je udaljen 40 km istočno od moderne Antalije. Nalazi se na uzvišenju i osnovali su ga grčki kolonisti, koji su došli na ovaj prostor nakon trojanskog rata u 13. veku stare ere. Veličanstvena građevina je svakako pozorište koje zvanično ima najbolju akustiku u svetu. Ovde se i danas igraju opere, a održavaju se i baletski, muzički i filmski festivali.

Antički grad Perge - Rimska kapija
Antički grad Perge – Rimska kapija | Creative Commons – image by Bernard Gagnon / commons.wikimedia.org

Tura posete selima

Moguće je posetiti okolna sela i uživati u svakodnevnim aktivnostima stanovnika. Za vreme ove ture možete posetiti neko domaćinstvo, raditi sa njima, kuvati sa njima i uživati u hrani i piću. ovo je jedinstvena prilika da upoznate pravi duh i život Turaka na selu. Ako je u vreme vaše posete već planiran neki događaj tipa venčanja ili nešto slično, sigurno ćete i vi biti pozvani.

Tura do Termesosa

Još jedan odlično očuvan antički grad je Termesos. Nalazi se na 30 km severozapadno od današnje Antalije. Ovaj grad je osnovan u unutrašnjosti kopna, na uzvišenju. Bio je izgrađen i akvadukt, zahvaljujući kome je bilo moguće snabdevanje vodom. Vidljivi su ostaci pozorišta, hrama, nekropolisa sa monumentalnom grobnicom. Ovo očigledno nije bio lučki grad al i je svakako zanimljiv jer je imao dobru povezanost sa morem. Zbog toga ga je i Ptolomej zauzeo. Grad je bio napušten kada je akvadukt srušen u jednom zemljotresu. Ovo je, naravno značilo da je prekinuto snabdevanje vodom, tako da grad nije ni mogao da opstane. Godina zemljotresa i napuštanja grada do danas nije poznata. Ovde se nalazi i veliki broj retkih vrsta biljaka i životinja, pa je grad uvršten u istoimeni nacionalni park.

Ture brodom

Ekskurzije brodom se organizuju is stare luke u Kaleiciju. Organizuju se plovidbe do Kemera, Faselisa, Olimposa, Demrea i možete birati između plovidbe koja traje 1 do 2 sata ili 6 sati za vreme koje se posećuju udaljenija mesta i uključuju i ručak za vreme trajanja ekskurzije.