Jamajka borba za mir i reggae muzika

Jamajka, mala karipska zemlja, sa 400-godišnjom vladavinom bele superiorne rase nad inferiornom crnom rasom ljudi. Razbijanje ugnjetavanja i vladavina prava jednakosti među ljudima je borba koja postoji od pamtiveka. Život protkan dubokim socijalnim ugnjetavanjem bio je (jos uvek jeste?) prisutan u ovoj maloj karipskoj zemlji.

Godina je 1978 i borba između dve političke partije na Jamajki je još jednom dostigla tačku usijanja. Politički i civilni rat vođen je između, tada opozicione Radničke partije Jamajke i Narodne nacionalne partije. Nije bilo neobično da bande koje podržavaju ovu ili onu partiju vode prave male ratove na ulicama Jamajke a naročito na ulicama Kingstona. Kakvo takvo primirje je bilo postignuto. To primirje je bilo vrlo krhko i kršilo se na svakom koraku. U jednom takvom “sporadičnom” kršenju primirja dvojica mladića (Claude Massop i Bucky Marshall) oprečnih mišljenja i članova ovih suparničkih bandi bivaju zatvoreni u istoj ćeliji. Te noći Jah je umešao svoje prste i oni su zaključili, obojica želevši efektivno primirje, da je muzika najbolji način da udruže sve ljude u zemlji. Odlučili su da organizuju veliki reggae koncert sa najpoznatijim reggae zvezdama. Taj koncert je postao upamćen pod imenom Koncert mira, One love Peace Concert.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

One love Peace Concert

Bob Marley je i tada bio najveća zvezda reggae muzike. Poslednji Bobov nastup na Jamajki je bio Smile Jamaica Concert koji se održao na kraju 1976, samo dva dana pošto je na njega pokušan atentat. Bob Marley je naravno prihvatio poziv i zajedno sa Peter Tosh-om, Inner Circle, Culture i mnogim drugim zvezdama nastupao na koncertu. Da smo tada živeli na Jamajki u medijima bi videli sledeće naslove: Woodstock Trećeg sveta, Bob Marley svira za mir ili Bob Marley se vratio…

Koncert je krenuo u 17h ali je prava atmosfera krenula kada je mesec počeo da se pojavljuje. Lider grupe Inner Circle i Jacob Miller su pevali novu kompoziciju Primirje, “Peace Treaty”, a Edward Seaga i Michael Manley su seli na svoja mesta u publici.

Vrhunac Milerovog nastupa je kada skače sa bine na teren sa upaljenim džointom nudeći ga policajcu.

Peter Tosh je svoj nastup iskoristio da iskritikuje dvojicu lidera zbog njihovog stava o legalziciji marihuane.

Zvezda večeri, Bob Marley je krenuo sa nastupom nešto posle ponoći i peveo je svoje najveće hitove ali vrhunac večeri je bio tokom pesme Jammin’. Negde pri kraju pesme na pozornicu su izašli lideri suprotstavljenih partija i rukovali se u prisustvu Bob Marlija i na očigled preko 30 000 ljudi u publici.

Ovo je bio istorijski trenutak!


Creative Commons – image, by Beekone / en.wikipedia.org