Grčka umetnost i narodne igre

Grčka narodna umetnost

Primere ove tradicionalne narodne umetnosti svakako ne predstavljaju eksponati izloženi po muzejima. Na svakom uglu, na tlu Grčke, umetnici i vezilje, na tradicionalan način, nastavljaju da stvaraju svoja dela. Jambolije, prekrivači, vuneni prekrivači, niske bisera, nakit, ženske tašne, dekorativni predmeti, predmeti od keramike, u neizrecivoj različitosti boja i dizajna nude se svakom posetiocu ove zemlje, ne samo kao suveniri sa putovanja, već i kao predmeti koji imaju svoju upotrebnu vrednost. Tekstil iz Mikene, jambolije iz Makedonije i Tesalije, heklani ručni radovi iz Lefkade i sa Rodosa, alabaster sa Krita, zlatni nakit iz Janjine, keramička grnčarija iz Sifnosa i Skopelosa.

Svaki deo zemlje, zastupljen je određenom vrstom predmeta koji ga reprezentuje, a koji su stvorili lokalne zanatlije-umetnici, držeći se pri tom starog, tradicionalnog načina rada. Na taj način održavaju svoju vekovnu tradiciju. Narodna umetnost svakako na najčistiji način izražava stanje grčkog duha, dok dovitljivi zanatlija oblikujući zlato i srebro, pravi pletene ukrase ili peče oblikovane glinene predmete unoseći u njih svoj duh koji nosi poruku sa generacije na generaciju. Autentični primeri umetničkih dela izrađenih od tekstila, kao što su ruksaci, kecelje, kape, prekrivači i ćilimi, veoma su traženi. Grčki nakit veoma je poznat po majstorskoj ručnoj izradi.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Majstori oblikuju srebro, bakar i zlato sa puno ljubavi, crpeći inspiraciju iz arhajskog i vizantijskog perioda, iz grčke prirode i sa motiva koji ukrašavaju narodne nošnje.

Od najdavnijih prohujalih vekova, pa sve do današnjih dana živi umetnost oblikovanja keramike. Na Kritu, Rodosu, Sifnosu, Skopelosu i Lesbosu, samouki majstori, koji su istovremeno i vrsni umetnici stvaraju male predmete ukrašene ornamentima, koji nose pečat bogate narodne mašte i neponovljive ručne izrade. U Marusiu, blizu Atine, nalazi se stalna prodajna izložba predmeta od keramike, iz svih krajeva Grčke, koju svako može razgledati i tom prilikom kupiti poneki umetnički predmet.

Grčke narodne igre

Umetnost je jedan od najboljih načina, koji omogućuje da se ljudi širom sveta bolje upoznaju, razumeju i zavole jedni druge, jer je njen jezik jednako razumljiv ljudima iz celog sveta. Ples je umetnost stara koliko i sam čovek, koja i do danas ispunjava veliki deo života svakog od nas. Narodni ples na specifičan način iskazuje raznovrsnost života, kao i razlike među samim ljudima širom sveta. Narodni plesovi prepuni su nežnosti, junaštva, čiste lirike i spontanog humora.

Narodni ples ne treba posmatrati kao niz uzbudljivih slika, odnosno događaja, jer se preko njega oslikava čista kreativnost i genijalnost narodnog duha.

Kada mladi Grci istrče na scenu, i započnu tradicionalni grčki ples, svako može razaznati, skrivene iza poetike prikazane igre, svojstvenost civilizacije ovog naroda, čari grčke prirode ukrašene gorostasnim planinama, draž slikovitih ostrva, lepote nepreglednih ravnica i nebo, bleštavo jasno plave boje.

Svaki grčki region ima svoju vrstu narodnog plesa, koga krasi poseban folklor.

Svaki narodni ples, u suštini, upotpunjen muzikom i kostimima koji ga karakterišu iskazuje obeležja svakodnevnog života i običaje a često i karakter samih ljudi.


Creative Commons – image, by James Nash / flickr.com