Crna Gora: Ada Bojana zanimljivosti, sojenice i nudizam

Ada Bojana je ostrvo trouglastog oblika koje se nalazi u Crnoj Gori na ušću reke Bojane u Jadransko more na granici sa Albanijom. Sa dve strane adu zapljuskuju vode reke Bojane sa jedne more. Ada Bojana je svojevrsno čudo prirode koje je doduše nastalo pod uticajem čoveka. Naime 1858 je na ušću Bojane u more potonuo brod i to između dva već postojeća ostrvca. Vremenom je reka svojim nanosima formirala sprud koji je polako prerastao u veliko ostrvo (veličina Ade Bojane je oko 600 hektara). Na ostrvu i na obližnjim obalama i pored jakog razvoja turizma priroda je dobrim delom netaknuta ali ono što krasi Adu Bojanu najviše su njene plaže duge skoro 4 kilometra. U blizini ade, na svega 15-tak kilometara, je još jedan biser crnogorskog turizma, Ulcinj sa svojom veličanstvenom Velikom plažom.

Lepote i izolovanost Ade Bojane su oduvek bile magnet za ljude pa tako i ne čudi što su neki filmovi snimani ovde. Starije generacije su se verovatno prvi put sa Adom Bojanom upoznale sa legendarnim filmom Lepota Poroka, dok će nove generacije, verovatno, sličan dojam imati kroz film Biser Bojane. Zanimljivo je da u oba filma glavnu ulogu igra Mima Karadžić.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Reka Bojana, zanimljivosti

Reka Bojana izvire iz Skadarskog jezere i teče svega 41 km, polovinom svog toka ona predstavlja prirodnu granicu između Crne Gore i Albanije. Reka Bojana jeste kratka ali je po količini vode jedna od glavnih pritoka Jadranskog mora. Posle reke Po (Italija) reka Bojana ima najveći protok vode, oko 320 m³ po sekundi. Zanimljivo je to što se njeno korito skoro čitavom dužinom nalazi ispod nivao mora. Baš zbog toga morska voda “teče uzvodno” sve do sela Sveti Đorđe. Morska voda je teža od slatke pa tako ona “teče uzvodno” dok se slatka voda “sliva” po površini do mora.

Raznolikost biljnog i životinjskog sveta na Adi Bojani

Ada Bojana i Velika plaža, njen istočni deo koji se nadovezuje na Adu, u biološkom smislu su deo jedne celine. Ovaj prostor je naročito bitan za biljke koje žive na slanom terenu. Tako ovde možemo naći cveće Peščani ljiljan koje je ugrožena vrsta.

Pescani ljiljan - Pancratium maritimum
Peščani ljiljan – Ugrožena vrsta | Creative Commons – image by Stemonitis / en.wikipedia.org

Karakteristični pejzaži: šuma i šikara sa vrbom i visokom travom i trskom se mogu videti na reci Bojani kao i na priobalnom delu kanala Port Milena. Posebnu draž ovom pejzažu daju “kalimare“, tradicionalne drvene kolibice na vodi sa ribarskim mrežama.

Kalimere - Tradicionalne kućice ribara
Kalimere – Tradicionalne kućice ribara | Creative Commons – image by Milan B. / es.wikipedia.org

Peščane dine, koje karakteriše sitan pesak, se mogu videti na plaži Ade Bojane i na određenim delovima Velike ulcinjske plaže. Na i oko ovih dina najčeće rastu Peščani ljiljani…

Ada Bojana – nudističko naselje

Kada kažemo Ada Bojana većini je prva asocijacija nudizam, znam da meni jeste 🙂 . Očekivano nudističko naselje je podignuto 70tih godina prošlog veka kada je nivo slobode u društvu bio najveći. A pored plaže koja je glavni razlog zašto ljudi posećuju Adu Bojanu obavezno posetite neke od restorane u kome se služi domaća kuhinja. Očekivano riba je najukusnija namirnica ovde i gosti su obučeni 🙂


Creative Commons – image, by Marko Ćipović / flickr.com