Drevna Grčka, laptop star 2000 godina?

Zaljubljenicu u teorije zavere su dobili novu temu: Laptop iz vremena antičke grčke 🙂 Nedavno sam na youtube pronašao video (sasvim slučajno, ja nisam jedan od onih koji veruju u teorije zavere, bar ne u ovu) koji govori o putovanju kroz vreme. Priča je inspirisana gravurom koja datira oko 100 godine pre nove ere sa Grčkog ostrva Delos. Nisam siguran kako se ime ove gravure prevodi na srpski jezik ali na engleskom je poznata pod imenom “Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant”.

Kada se pogleda ova slika, i upotrebi zdrav razum, očigkedno je da stari Grci nisu znali za laptop. Verovatno su bili upoznati sa terminom lap-top, ali im prva asocija na ovu kovanicu nije tehnološki gedžet već nešto mnogo prirodnije :). Da su posedovali nešto ovako baš bilo bi zanimljivo kako bi Aleksandrijska biblioteka izgledala ili kako bi izgledala komunikacija sa bogovima u Delfi proročištu… Ok dosta sa pričama šta bi bilo da je… Jedno je sigurno ovo nije laptop, ali šta je ako nije laptop?

Kopaonik apartman izdavanje

Ova gravura se nalazi u J. Paul Getty muzeju u Kaliforniji. Gravura je dimenzija 120 cm širina i 94 cm visine i deo je veće nadgrobne ploče. Na njoj je predstavlljena žena, očigledno bogata, koja sedi na nekoj stolici i dodiruje objekta (famozni laptop) koji joj prinosi služavka. Ovakav prizor ima dugu istoriju u drevnoj Grčkoj i nije jedino umetničko delo sa ovom tematikom. U pitanju je sahrana gde je prikazana želja ili nadanje bogatih da će da nastave da uživaju u svim zemaljskim zadovoljstvima čak i posle smrti. Ako pročitamo zvanični opis sa sajta muzeja, za ovaj predmet se navodi da je u stvari plitka kutija, najverovatnije za nakit. Drugi učeni arheolozi navode da je ovo ravna kutija za nakit sa ogledalom ili ploča sa voskom na kojoj su se beležile bitne stvari za osobu, kao što je datum rođenja. Ove ploče neodoljivo podsećaju na moderne laptop-ove ali je izgleda takav oblik bio poznat i uobičajen pre više od 2000 godina.

Voštana ploča
Voštana ploča za pisanje | Creative Commons – image by Pottery Fa/ en.wikipedia.org

I na kraju šta sa onim famoznim rupicama koje neodoljivo podsećaju na USB portove. U grčkoj umetnosti nije bilo neobično da se na gravure dodaju relistični predmeti, u ovom slučaju drvena kutija. Postoji dosta ljudskih figura na kojima se izbušene ruke tako da bi mogli da nose pravo oružje, koplje, mačeve ili štitove. Takođe postoji dosta prikaza konja koji imaju izbušene rupe gde su postavljane prave uzde…


Public domain – image, by Dave & Margie Hill / commons.wikimedia.org