Šri Lanka – Habarana, dobra lokacija za dalje istraživanje

Habarana je malo selo, ili gradić, u centralnom delu Šri Lanke. Broj stanovnika u Habarani se kreće od 5 000 do 10 000, što je baš malo za gradove na Šri Lanki. Habarana sama za sebe nema puno toga da ponudi turistima. Glavna turistička atrakcija je Habarana jezero. Oko njega postoji staza za pešake i moguće je napraviti krug oko jezera za nekih 1:30 min do 2 h. Skoro je sigurno da ćete na tom jezercetu primetiti slona (ili slonove) kako na svojim leđima nose turiste. Što se samog gradića tiče mi se nismo ni trudili da vidimo nešto od njega. Ne zato što Habarana ne zaslužuje to već zato što ima puno toga da se vidi oko nje. Posete Sigiriyi i Polonnaruwi su čak šta više dosta fizički naporni pa se stoga po povratku lako predajete odmoru i čarima hotela.

Jahanje slonova u Habarani

Pa to je sve samo ne jahanje slonova. Na leđima slona se nalazi nešto nalik na veliki sto sa ogradom i turisti posedaju unutar tog stola. Pored toga tu je naravno i vodič, to je jedini čovek koji jaše slona. Mi nismo našli da je ovo zanimljivo i nismo ni probali… Većina hotela nudi ovu uslugu, pa ako želite da probate, pitajte nekoga na recepciji. Cene za jahanje slona su nešto oko 20 dolara po satu po osobi.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Zašto Habarana?

Ako već nema puno toga da se vidi u Habarani, zašto uopšte odsedati u njoj? Ako potražite Habaranu na mapi Šri Lanke biće vam jasno. U okolini Habarane se nalazi veliki broj glavnih turističkih atrakcija, kao što su Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla… Ako vas zanimaju nacionalni parkovi tu su: Minneriya (popularano mesto i često zna da bude gužva), Kaudulla (odlično mesto za posmatranje divljih slonova). Ako imate malo više vremena poseti te i Ritigalu, šumski manastir (mi nismo imali vremena za ovo).

Mreža magistralnih puteva oko Habarane je odlična pa je iz nje lako doći do bilo kog drugog mesta na Šri Lanki.

Habarana smeštaj

Jedna stvar koja ne manjka u Habarani jesu dobri hoteli, kao uostalom i svuda na Šri Lanki. Ponuda je odlična. Ako želite nešto luksuznije probajte nešto iz kolekcije Cinnamon. Mi smo odseli u Saunter Paradise u tipu apartmana Superior. I nismo se pokajali. Saunter Paradise hotel ima bungalove sa restoranom u bazenom za kupanje. Usluga u hotelu je ok, bar za ono što je nama trebalo.

Sri Lanka Habarana hotel Saunter Paradise
Hotel Saunter Paradise

Creative Commons – image, by Amila Tennakoon / flickr.com