Šri Lanka – Anuradhapura – Mirisawetiya stupa

Mirisawetiya stupa je prvi budistički spomenik koji smo posetili u Anuradhapuri. Zašto baš ova stupa? Pa ova stupa je jedna od bitnijih građevina u Anuradhapuri i stara je preko 2100 godina. No sve to na stranu, ona nam je bila prva na putu 🙂 U obilzak Anuradhapure smo krenuli iz hotela Palm Garden Village i prošli smo pored velikig jezera Thissa Wewa. Mirisawetiya stupa se nalazi u blizini jezera u centralnom delu Anuradhapure u blizini ostalih najbitnijih spoemenika koje bi svaki turista trebalo da poseti na proputovanju Šri Lankom.

Mirisawetiya stupa je napravio kralj Dutugamunu koji je vladao Šri Lankom od 161 do 137. godine pre nove ere. Dutugamunu je jedan od značajnijij šri lančanskih vladara. On je pobedio tamilsku invazione snage koje su vladele Šri Lankom preko 30 godina i samim time ujedinio Šri Lanku.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Kako je Mirisawetiya stupa napravljena

Po kaljevom povratku u Anuradhapuru i budistički život i obačaji su se vratili na ove prostore. Lokalna legenda kaže da je kralj idući na neki od loklanih festivala ostavio skiptar (Kunta) u kome se nalazilia Budina relikvija. Po povratku sa festivala Kunta je bila zaglavljena u zemlji (nešto kao Arturov mač u kamenu) i niko nije bio u stanju da je pomeri. Kralj je to shvatio kao božiji znak i odlučio je da napravi stupu baš na toj lokaciji.

Mirisawetiya stupa danas

Kada danas pogledate stupu (ili dagobu, što je sinonim za ove građevine) stičete utisak da je nomoguće da je stara više od 2000 godina. I to je tačno! Ova stupa je prvi put restaurirana oko 1980 ali se čitava konstrukcija srušila 1987.  Tom prilikom je srušen i Uukrasni okvir koji se nalazio na uslasku u stupu. Danas se na tom mestu statua Bude. Najbolji primer kako je taj ukrasni ram (Vahalkada) izgledao danas može da se vidi u Mihintaleu.

Današnja Mirisawetiya stupa je napravljena 1993 od ostatake stare stupe ali je izgubila drevni duh. Visoka je 59 metara i ima prečnik od 43 mettra.