Glavna religija Tajlanda – budizam

U zemlji izrazite verske tolerancije važi pravilo da svako ima pravo biti ono što želi, sve dok poštuje onog drugog. Sem nekoliko izuzetaka, upravo takva i jeste istorija religioznosti ovog kraljevstva od svojih najranijih početaka. Ovoga puta pričamo o tome, sa posebnim osvrtom na impresivne duhovne lokacije koje možete posetiti na vašem proputovanju kroz čudesni Tajland.

Još od 13. veka i osamostaljivanja Thai naroda od Kmerskog carstva državna religija jeste najstariji i po mnogim mišljenjima originalni oblik budizma, teravada.
Učenja Sidarta Gautame, koji je 500-tih godina pre nove ere u traganju za smislom u životu punom čovekove krhkosti i patnje dostigao potpunu budnost, na najčistiji način ogledaju se upravo u Pali kanonu koji stoji na tri glavna postulata:

  • Vinaja pitaka – koji reguliše pravila ponašanja monaha i monahinja
  • Suta pitaka – propoveda zbirke govora Bude i njegovih najbližih učenika, što je suštastvenost ove religije
  • Abidama pitaka – tekstovi gde se mogu pronaći osnovni principi budističke filozofije

Ako bismo to preveli, do danas jedini potpuno očuvan budistički kanon zasniva se na disciplini, kazivanju i doktrini. Verovanje čak 95% stanovnika ovog kraljevstva (ostatak sačinjava 4% muslimana odnosno manje od procenta hrišćana) zasnova se na upravo tome; osnovnim osobinama budističkog monasticizma koji se trude poštovati i primeniti u svom životu.

Život u budističkim hramovima na Tajlandu

Život u budističkim hramovima širom Tajlanda sastoji se upravo u neprestanom razumevanju tih učenja i samih reči prvog Bude. Zato ćete tamo naići na monahe koji se drže poprilično strogih, povučenih načina života (poput onih u pećinama Tiger Cave Temple-a u Krabiju), dok sa druge strane vidimo i vrlo otvorene ljude, spremne da prodiskutuju o bilo kojoj životno-filozofskoj temi pa tako i o preispitivanju sopstvenih verovanja, pre svega sačinjena od dubokog analiziranja, razmišljanja te pronalaska puta smislenosti života, a sve u prilog milostivosti i ublažavanju patnje slabog ljudskog bića. A sve u međusobnom poštovanju i iskonskom razumevanju kroz duboki humanistički pristup, ono što danas najviše fali…

Ukoliko to bude želja putnika, isti može ostati u samom hramu određeno vreme gde će se pridržavati pravila i učiti meditaciji, duhovnosti i kritički iznova obrađivati sebe i svet oko sebe.

Način na koji ćete direktno u srcu osetiti mir teravada budista pri svakom ulasku u neki od brojnih prekrasnih hramova i pagoda, bilo da se u njemu obrete na duže, turistički ili u prolazu, nešto je što niko ne može prepričati niti pisati, Svaka reč mudraca ili trenutak unutar njihovih zdanja vredan je lekcija koje nikada neće izaći iz uma, jer baš svako ko to istinski želi, baš ovde dostićiće “budnost” i svest o sebi, drugima… I svemu.

Verski objekti na Tajlandu koje obavezno treba posetiti

Grand palace Bangkok

U krugu ovog zaštitnog znaka prestonice i čitave zemlje krije se njeno najsvetije mesto – Wat Phra Kaew, beli hram čija velelepnost samo priprema za ono s čim ćete se sresti unutra: simbol Tajlanda u liku statue Emerald Buddha, izlivene od čistog zlata i smaragda. Prema izvorima ova nestvarna kreacija potiče iz 1434., doba kraljevstva Lan Na. Osim centralnog dela, sama unutrašnjost brzo će svakom turisti opravdati činjenicu zašto ga Tajlanđani poštuju na jedan poseban način (a baš kao i svaki drugi, pristojnim odevanjem i ophođenjem i vi). Nakon preuzimanja te neverovatne energije unutar ovih odaja, pridružićete im se.

Doi Suthep – Chiang Mai

Nazvan po planini na kojoj je lociran, ovo je još jedan hram gde ćete na najbolji način razumeti koliko stanovnici ove kraljevine poštuju i neguju svoju veru. Da, tu ćete ugledati hram u zlatu! O magiji koja počinje samim dolaskom u ovaj grad govorili smo prethodni put, sada je dovoljno znati da je ovaj Wat okružen zelenom bujicom života rajski prikaz, a pogled sa vrha istog nakon 309 stepenika pruža osećaj da ste baš u njemu…

Wat Phra Si Sanphet – Ayutthaya

Sada već shvatate da verski turizam na Tajlandu nije samo još jedna od “azijskih priča” o budizmu, već celokupna istorija, kultura, umetnost i tradicija jednog naroda satkana u hramovima, od inspiracija ljudi koji su na potpuno uzvišen način već vekovima posvećeni sopstvenoj duhovnosti.

Jedan od najboljih primera dolazi iz besmrtnog grada slavnog 400-godišnjeg kraljevstva kao najsvetiji deo nekadašnje kraljevske palate uništene od Burme 1767. Upravo su Tajlanđani jedan od dokaza kako čak i porazi i padovi rađaju nove mitove, sveta i nezemaljska mesta, o čemu svedoči svako ko se obreo na ovom lokalitetu. Još jedan impresivan detalj je da je upravo ovaj hram poslužio kao model za prvi sa liste u samom centru današnjeg glavnog grada, Bangkoka. Da, od njih se zaista može učiti…

Tahailand Bangkok historic city of Ayutthaya
Ayutthaya je na UNESCO listi svetske baštine | Creative Commons – image by ID-41330 / pixabay.com

Sabai travel vam poručuje

Voleli bismo zajedno nastaviti kroz ovu avanturu, ali sve ono što nismo prikazali, a nismo mnogo, mnogo toga, ostaje na vama da otkrijete pri prvom boravku u zemlji hiljadu osmeha.

Veći dar našim putnicima ne možemo pružiti… Stoga putujte sa nama i otkrijte Smaragdnog Budu, Planinski hram ili svetinje Ajutaje.


Upiti i rezervacije na: tel 064/302-77-77 ili mail info@sabaitravel.rs