Tajlandski tron – svet(l)a dužnost

Kraljevina Tajland baštini dugu tradiciju pa se možda zato s pravom smatra jednim od retkih preostalih istinskih uređenja tog nivoa.

A ona započinje s Sukotai odnosno Lan Na, kraljevstvima koje su se razvijale na sopstvenoj teritoriji nakon odvajanja od Kmerskog carstva, a upravo u to vreme Teravada budizam priznat je kao državna religija, čime je utvrđena jedinstvenost i starina lokalnog stanovništva na ovom prostoru.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Nakon tog 13.veka sve za Tajce kreće uzlaznom putanjom, dok vrhunac slave i bogatstva dostiže u periodu od 14.veka pa sve do pada Ajutaje, 1767 godine u porazu od burmanske vojske.

thailand ayutthaya old city
Drevni grad

Pak, sve to nije toliko dugo trajalo jer je pod ruševinama (koje su i dan danas čuvane kao neprocenjiva relikvija) ovog impresivnog grada nastao Sijam, ujedinjen pod kraljem Čakrijem, generalom tadašnje vojske 1769. Zapanjujuća činjenica je da je njegova loza izrodila dinastiju koja vlada današnjim Tajlandom!

Dakle, bez razilaženja niti, na neki način, ikakvog prekida, državnost ove zemlje održala se u najtežim vremenima, pa činjenica nikada nije kolonizovana onda kad su i jači i veći padali pred svetskim silama, ne čudi. Snaga ovog naroda leži u istrajnosti, upornosti, strpljenju i jedinstvu po vitalnim pitanjima kakvo se retko gde nalazi.

Da rojalistička kultura i istorija zaista jeste oblikovala sve ono što na svim nivoima ovo mesto ima da ponudi, jasno je poznajući makar deo perioda Ajutaje. Tadašnji centar i najbitnija trgovačka luka jugoistočne Azije prolazila je legendarnim “putem svile” i u svoju kraljevinu donela nove kulture, umetnost podigla na najviši mogući nivo (stvoren je nacionalni ples, specifično podeljen na “muški” i “ženski), a trgovinu učinila najproduktivnijom granom koja je omogućavala i najudaljenijem, seoskom/planinskom delu naroda da od iste opstane i pristojno živi. Zato i ne čudi da je do danas održana, kao svojevrsna atrakcija i živi spomenik slavne istorije, takozvana “ploveća pijaca”, koja je nekada daleko veću i spojenu reku načinila žitnicom jedinstvene prirode te susretom mnogih civilizacija.

Tahailand Bangkok floating market
Plutajuća pijaca – Jedna od prvih asocijacija kada kažete Tajland – plutajuća pijaca | Creative Commons – image by terimakasih0 / pixabay.com

Potomci se danas u teškim vremenima više nego ikada trude da svoju samostalnost, specifičnost i sposobnost zadrže kako bi njihovi potomci, sama budućnost Tajlanda, bila svetla i opstala. To će primetiti svaki putnik koji se nađe, na gradu ili selu. Videćete umorne, ali nasmejane ljude gde nema onih koji ne rade ništa niti se ne bave sopstvenim ali i prosperitetom zajednice. Tajlanđani jedu uvek zajedno, rade zajedno, što ne znači da svako ne nosi svoj teret, baš onoliko koliko je potrebno.

To je možda tajna njihove nezavisne dugovečnosti, baš poput najduže vladavine prethodnog kralja, Rame IX, koji je u prvoj godini posle Drugog svetskog rata započeo sedamdesetogodišnju vladavinu, načinivši se jednim od najvoljenijih kraljeva, a svoju zemlju ponovo vratio na jasnu mapu sveta, pa je ona danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u ovom delu Azije, a proces se nastavlja odvijati pozitivno i nakon njegove smrti. Rama X odnosno Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun 13.10.2016 započeo je svoju priču, a svi Tajci uvereni su da će nastaviti sijaset razloga zbog kojih je njihova kraljevska porodica jedna od najpoštovanijih u čitavom toku civilizacije. Božanstveni spomenici i palate u njihovu čast to dokazuju, pa sličan utisak vrlo brzo stiču svi novi posetioci.

thailand summer residence of the king
Letnja palata