Grčka leto 2015 kolima preko Bugarske ili Makedonije

Pre više od dve nedelje krenuli smo na putovanje u Grčku. Tačnije, ideja nam je bila da provedemo par dana u Atini a da nešto više od dve nedelje provedemo obilazaći Peloponez. Na put smo krenuli prilično nespremni. Dve nedelje pre samog puta smo kupili nova (polovna 🙂 ) kola i naravno za njihovo testiranje nije bilo vremena. Smeštaj nismo unapred bukirali a ne bi škodilo da smo znali više o samom Peloponezu. No i pored toga glavna nedououmica zbog dešavanja u Kumanovu bila je da li da kolima putujemo kroz Bugarsku i Makedoniju. I da, da napomenem na ovo putovanje smo krenuli sa bebom od skoro godinu i po. Nedoumica je bilo dosta, uglavnom zbog bebe, ali od nesrećnih događaja u Kumanovu je prošlo više od dve nedelje tako da smo se odlučili da idemo kroz Makedoniju. Ta odluka pala je na putu Beograd – Niš a pomoglo je to što je baš tada Mirko Alvirović javio (verovatno na RTS-u) da je ok da se putuje kroz Makedoniju.

Nastavili smo put Vranja i oko njega ništa novo. Obilaznica se i dalje “radi”. Čak smo primiteli čoveka sa metlom na gradilištu, u stvari samo njega smo primetili :). I mora da ide sporo ako je metla glavni alat na gradilištu 😛 Što se leta 2015 tiče ova deonica ostaće ista kao i prošle godine.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Stigli smo na našu granicu gde nas je čekalo zadržavanje od nepunih 30 minuta. U tom trenutku se nalazilo vrlo malo kola i par autobusa. Turističke agencije iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske mislim da nisu išle preko Bugarske. Jedini problem bio je znak da granični prolaz radi i to što je Luka (naša beba) počeo da nervozi. Na Mekodonskoj granici smo imali nešto kao pretres kola, izgleda da je to jedina mera predostrožnosti. Naš auto bio je prepun Diznijevih junaka tako da se carinik nije puno trudio oko nas. Sve u svemu zadržavanje na Makedonskoj granici bilo je ispod 3 minuta.

Nastavili smo put Kumanova pa prema Skoplju. Ništa neobično nismo primetili, nije bilo nikakavih tragova pređašnjeg opsadnog stanja. Negde posle Negotina smo napravili pauzu od oko sat vremena. I ljudi koji su dolalazili na pumpu su hteli da znaju više. Kako se prolzai kroz Kumanovo, kako izgleda prelazak granice. Ono što je bilo zanimljivo je to da su otvoreno pričali o kumanovskom problemu.

Krenuli smo dalje na put i vrlo brzo ušli smo u Grčku.

Kolima za Grčku kroz Bugarsku ili Makedoniju? Pa mislim da tu nema dileme. Slobodno krenite kroz Makedoniju, osim ako ne idete na Tasos onda vam je verovatno bolje preko Bugarske. U svakom slučaju mi planiramo i da se vratimo preko Makedonije za Srbiju, s tim što ćemo ovog puta da napravimo veću pauzu. Prespavaćemo u Makedoniji.

Pogledajte i video koji smo snimili usput.