Iguazu vodopadi – Argentina, Brazil [slike]

Sigurno ste čuli za fenomenalne Iguazu odnosno Iguacu vodopade. Ovo jedinstveno čudo prirode nalazi se na granici Argentine i Brazila, na istoimenoj reci. Zapravo, ogromna količina vode se obrušava sa visoravni Parana u kanjon uz buku koja podseća na grmljavinu i može se čiti čak 25 km dalje. Ovaj stenoviti odsek ima oblik polumeseca i voda se preliva preko 275 kaskada. Najviša kaskada je vodopad Union. Ovde se voda obrušava u spektakularan usek koji se naziva Đavolje ždrelo. Uz svu buku vodopada i penušavu vodu koja se stropoštava sa nekoliko stotina metara visine, pejzaž upotpunjuju stotine različitih leptira i desetine papagaja raznobojnog perja koji krešte. Često se može videti i duga koja oduzima dah.

Vodopadima Iguazu se može prići sa tri strane. Iz mesta Foz do Iguazu u Brazilu gde je sigurnost na zavidnom nivou imajući u vidu brazilske standarde za ovaj pojam, Puerto Iguazu u Argentini malog i lepog mesta i Ciudad del Este u Paragvaju, gde možete pronaći svašta od elektronske opreme po izuzetno niskim cenama, ali gde sigurnost nije na visokom nivou. Ono što je fantastično sa turističkog aspekta, postoje dva aerodroma koja koja su blizu vodopada. Jedan aerodrom je u Brazilu Foz do Iguaçu International Airport (IGU), drugi je u Argentini Cataratas del Iguazú International Airport (IGR). Ovi aerodromi imaju dobru vezu sa aerodromima većih gradova u Brazilu i Argentini.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kako do Iguazu vodopada

Iz svega navedenog, naš predlog bi bio da ukoliko krenete put Južne Amerike najpre odete u Rio de Ženeiro. Provedite nekoliko nezaboravnih dana u Riu a zatim lokalnim letom otiđite do mesta Foz do Iguazu. Ovde obiđite vodopade (postoje autobusi koji voze od aerodroma do vodopada, kao i brojni taksiji). Obilazeći vodopade, preći ćete na argentinsku stranu. Naravno, idealno bi bilo da se zadržite koji dan u blizini vodopada i uživate u prelepoj prirodi i neobičnoj kulturi. Ono što spada u must do dok ste ovde, idite na spektakularnu vožnju čamcem ispod vodopada. Postoji jedan hotel na brazilskoj i jedan na argentinskoj strani. Ako odsednete u nekom od ovih hotela, znajte da ste na pešačkoj udaljenosti od vodopada tako da vam neće trebati nikakav prevoz. Ipak, do aerodroma u Argentini Cataratas del Iguazú vam je potreban prevoz, tako da se prevezite taksijem ili autobusom i uhvatite lokalni let do Buenos Ajresa. Provedite nekoliko nezaboravnih dana i ovde i tek onda se vratite kući. Garantujemo da bi ovo bilo vrhunsko iskustvo koje bi obogatilo i najizbirljivije turiste.


Creative Commons – image, by F Brit / flickr.com