Sitonija – poluostrvo sa prelepim plažama

Sitonija (Σιθωνία) je centralno poluostrvo na Halkidikiju (drugi prst na Halkidikiju), nalazi se između poluostrva Kasandra na zapadu i Svete Gore na istoku. Sitonija je takođe i opština, koja obuhvata čitavo poluostrvo Sitonija, a glavni grad je Nikiti. Sitonija je okružena Toroneonskim zalivom na istoku i Singitic zalivom na zapadu. Sitonija je u neposrednoj blizini Soluna i potrebno je oko 1h (zavisi od mesta gde idete) od aerodroma do Sitonije.

Sitonije je dobila po Sithonasu, Posejdonovom (Posejdon bog mora u grčkoj mitologiji) sinu.

Na Sitoniji će te pronaći savršenu harmoniju planina i mora. Sitonija je mesto gde besprekorna lepota borovih šuma Mediterana, bele peščane plaže, čisto tirkizno more i azurno plavo nebo očaravaju posetioce od prvog trenutka.

Uzbudljivi predeli privlače mnoge turiste, naročito ljubitelje prirode koji žele da bar na trenutak pobegnu od civilizacije. Na Sitoniji možete pronaći razne tipove plaža, napuštene ili prepune ljudi, u pozadini većine plaža nalaze se borove šume.

Dok se nalazite na Sitoniji trebalobi da obiđite čitavo poluostrvo i da se upoznate sa neverovatnim prirodnim leportama Sitonije. Ako se smesteni u Nikiti, koji sam po sebi predstavlja zanimljivo mesto za istražiti, možete posetiti paleohrišćansku baziliku, crkvu posvećenu uspeću Bogorodice i ostrvo Kastri. U blizini Neo Marmarisa posetitte naseobinu iz 9. veka Parthenonas ili na ostrvu Kelyfos drevne rimske ruševine. Iz Neo Marmarisa možete da se uputite u prelepu šetnju kroz borovu šumu “Psaria” kao i da posetitte Itamos (obližnje brdo). U blizini je Porto Karras sa zanimljivim vinarijama i privatnom marinom. U selu Toroni postoje dve neverovatne lokacije: Torni zamak i paleohrišćanska bazilika. U selu Sarti postoje ostaci hrama iz antičkog perioda kao i vetrenjača iz 19. veka. Na severoistoku polustrva nalazi se skup manjih ostrva koji možete obići brodom.

Na Sitoniji u svakom selu postoji veliki broj restorana i taverni koji mogu zadovolje svačiji ukus. Uživaćete u tihoj večeri ili piću sa lepim pogledom na oklinu. Što se tiče noćnog života Neos Marmaras, Nikiti i Sarti su mesta u kojima možete pronaći klubove i barove od kojih se neki nalaze uz obalu i obično sa živom muzikom.

Sitonija šta obići i videti

Sitonija slike