Bob Marley – srećan rođendan, 71. po redu

Yeah! Greetings in the name of His Imperial Majesty, Emperor Haile Selassie, Jah Rastafari, who liveth and reigneth I’n’I itinually ever fearful, ever sure. They say experience teacheth wisdom, but there’s a Natural Mystic blowing through the air!

Bob Marley bi danas slavio rođendan i to 71. po redu, prava je šteta što nije više među nama…

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Bob Marley je rođen 6. februara 1945 u Kingstonu na Jamajci. Od početka život nije mazio Marlija. Njegova majka je bila crnkinja a otac belac. Njegov otac je bio marinac na službi u Jamajci i ubrzo ih je napustio. Zajedno za svojom majkom se seli u Ttrenchtown gde upoznaje decu (Bunny Wailer i Peter Tosh) sa kojima će napraviti najbolji reggae bend (The Wailers) svih vremena. Zanimljivost vezana za njihove prapočetke, u jednom interevjuu sa Peter Tosh-om koji sam gledao pre par godina sam čuo da je on učio Marlija da svira gitaru. Što je i moguće sobzirom da je malo stariji od njega.

Pa ko je bio Bob Marley? Muzičar da ali i daleko više od toga. Bob Marley je pevao o problemima svakodnevnice na vrlo lep način. Ti problemi o kojima je i on pričao su univerzalni i nažalost i dan danas nerešeni… Ako stvarno slušate njegove pesmo izgleda kao da se obraća baš vama u tom trenutku, probajte, poslušajte njegove pesme. Kao što Will Smith u filmu “I am Legend” kaže, Bob je stvarno verovao da pesmom može da izleči svet.

One good thing about music, when it hits you, you feel no pain.


Creative Commons – image, by Eddie / monosnaps