Jubilarni petnaesti festival iranskog filma

Islamska republika Iran posle ukidanja sankcija sve više otvara ka svetu, i Iran popbuđuje sve više interesovanja kod ljudi naročito kod mlađe populacije. Čak i tokom sankcija kultura je probijala dražvne kranice pa tako uskoro (od 3. do 9. februara) počinje jubilarni petnaesti po redu festival iranskog filma koji se tradicionlano održava u ugradi jugoslovenske kinoteke.

Iran je zemlja drevne istorije i tradicije a kultura i umetnost datiraju od samih početaka istorije. O persijskom carstvu i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umetnosti ne treba trošiti pono reči. Sva ta dosignuća su dala podstrek i/ili bila pomešana sa umetnošću na zapadu, ali šta je sa filmom?

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kinematografija je mlada umetnost i svoj razvoj duguje tehnološkom napredku. Za razliku od “drevnih” oblika umetnosti film se razvio na zapadu i odatle se proširio na Iran i ostale zemlje na istoku. Iran je prigrlio tu novu umetnost i dao joj svoj jedinstven pečat.

Šta karakteriše iranski film

Pitanje duhovnosti, morala i druga teška socijalna pitanja dominiraju u iranskom filmskom stvaralaštvu i najviše podsećaju na jugoslovenske filmove sa socijalnom tematikom. U iranskom filmskom stvaralaštvu nećemo naći akcione filmove kao i fruge filmove koje privlače široku pobliku. Ali su zato filmski radnici Irana vrlo prisutno na svim međunarodnim filmskim festivalima gde se pre svega ocenjuje umetnički dojam filma. Tako je iranski režiser Asghar Farhadi (za film Razvod) 2011 pobedio na dodeli Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Program petnaestog festivala iranskog filma

U zgradi Jugoslovenske kinoteke u svečanoj sali u periodu od 3 do 9. februara održaće se festival iranskog filma. Gledaoci će biti u mogućnosti da vide 6 fimskih ostvarenja:

 • Redak istine – režiser: Ali Vazirian
 • Danas – režiser: Reza Mirkarimi
 • Neko želi nešto da ti kaže – režiser: Manučehr Hadi
 • Dani ljubavi i izdaje – režiser: Davud Bidel
 • Pet zvezdica – režiser: Mahšid Afšarzadeh
 • Rov 143 – režiser: Narges Abijar

Celokupan i detaljan program potražite na ovom linku.


Creative Commons – image, by Kenneth Lu

One thought on “Jubilarni petnaesti festival iranskog filma

 • 12/02/2016 at 14:48
  Permalink

  Trebalo bi svakako pogledati, ako ste u mogućnosti, film “Danas“ (2013) Reze Mirkarimija: Vremešni taksista Junes pred kraj smene vozi mladu trudnu ženu u bolnicu, ni ne zamišljajući šta ga tamo čeka, i da će mu ta vožnja promeniti život…

Comments are closed.