Kosta Brava – letovanje, najlepše plaže i interesantna mesta

Kosta Brava u prevodu znači “gruba obala”, ali ne dozvolite da vas to odbije ukoliko tražite miran odmor. Lepota ovog dela španske obale je u tome što ima po nešto za svačiji ukus. Mnogi hoteli i smeštaji su idealni za one koji traže uzbuđenje, dok, nasuprot njima, postoje i resorti  za one koji ne žele preteranu avanturu od odmora.
Ako vas više privlači “divlja strana” Kosta Brave, onda je za vas idealno letovalište Ljoret de Mar, a ako pak želite nešto mirnije, odaberite Malgrat de Mar i Pineda de Mar. Svi veći hoteli su family frendly, ali Santa Susanna i Platja D’Aro su posebno pogodni za porodice sa decom.

Skoro svi resorti nude vrhunsku zabavu u vidu sportova na vodi, uključujući surfovanje, skijanje na vodi, jedrenje i ronjenje. Na kopnu, svoje aktivnosti možete nastaviti igrajući tenis, fudbal ili golf. Kada posle brojnih aktivnosti želite da se relaksirate i napunite baterije, zaplovite brodićem i uživajte u kristalno čistom mediteranskom moru.
Letnji meseci su naravno idealni za posetu ovom delu Španije, jer možete u potpunosti uživati u plažama sa zlatnim peskom. Odmor na Costa Bravi je jedinstven jer za svakoga može biti drugačije iskustvo. Ako želite da odsednete u modernom resortu sa fancy barovima, klubovima i restoranima, možete. Ako želite odmor kulturno bogat, naći ćete takav upravo ovde. Ili, ako tražite više uzbuđenja, ovaj deo španske obale će sigurno pokrenuti vaš adrenalin.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ljoret de Mar

Ljoret de Mar je najpopularnije letovalište Kosta Brave. Decenijama već Ljoret de Mar privlači ogroman broj turista i samim tim zaslužuje epitet centralnog mesta Kosta Brava-e. Noćni život najviše privlači populaciju između 18 i 30 godina starosti i to iz evropskih zemalja. Najviše ima turista iz Portugala, Danske, Engleske, Nemačke i drugih.

Najlepše plaže Kosta Brave

Lloret plaža je locirana u južnom delu Kosta Brave, u centru Ljoret de Mara. Ova plaža sa grubljim belim peskom je duga preko 1,5km. Iako je jedna plaža, lokalni ribari su je podelili na tri dela i to Es Trajo de Vilavall, Es Trajo d’en Reiner i Es Trajo de Venecia. Plaža je nagrađena plavom zastavicom za kvalitet i čistoću, tako da razbija predrasude o tome da gradska plaža mora biti prljava.
Fenals plaža se nalazi malo južnije od Ljoret u uvali. Duga je 700m i mirnija je od plaže Ljoret. I ona je je opremljena barovima i restoranima. Na jednom kraju plaže se nalazi Zamak Sant Joan. Fenals plaža je takođe nagrađena plavom zastavicom.
Cala Boadella plaža se nalazi južnije od Fenals plaže, na izlazu iz Ljoret de Mar. Ova peščana plaža je duga 250m. Autom nije dozvoljeno doći do same plaže, ali postoji parking koji je udaljen 200m od nje. Plaža je okružena liticama i borovim rastinjem. Na vrhu litice je Santa Clotilde bašta. Deo plaže je idealan za ronioce. Uvala je podeljena formacijom Sa Roca des Mig, tako da su formirane dve plaže – Sa Cova, u prevodu pećina, mada pećine ovde nema i Sa Boadella. U stvari, cela ova plaža je poznata pod nazivom Sa Boadella. I ova plaža je nagrađena plavom zastavicom. Ranije je samo jedan deo plaže bio za nudiste. Danas je cela plaža nudistička, mada je posećuju i turisti koji nisu nudisti. U svakom slučaju je dobra za sve one koji žele da se osame i uživaju, jer je dobro izdvojena.
Santa Cristina plaža je još malo južnije. Ovo je takođe peščana plaža 450m duga. U južnom delu plaže je stena koja je formirala mali zaliv i idealna je zaštita od jugozapadnog vetra. Plaža Santa Cristina je takođe vlasnica plave zastavice za kvalitet.
Treumal plaža je još južnije od prethodne, na granici Ljoret de Mar i Blanes. Plaža je duga 400m. ukoliko dolazite autom, najbliži parking je na Santa Cristina plaži. Ovo je u stvari nastavak plaže Santa Cristina, jer su razdvojene jedino stenom i ovaj deo se naziva La Punta des Cano.
Canyelles plaža se nalazi severno od Ljoret plaže. Ova plaža sa belim peskom je duga 450m. Plaža je izvan centra Ljoret de Mar. Jedan deo plaže je mala luka za Cala Canyelles jahting klub. i ova plaža je stenom podeljena na dva dela.
Sve plaže odlikuje kristalno čisto more Mediterana.

Interesantna mesta

Crkva Sant Roma – gotska crkva iz 16. veka, sa očiglednim uticajima vizantijskog, maorskog i renesansnog graditeljstva.
Zamak Sant Joan – srednjevekovni zamak iz 11. veka, koji je služio da zaštiti mesto od bilo kakvih napada sa mora. Danas je ostala samo kula osmatračnica, koja je i restaurirana 1992. godine. Odavde se pruža divan pogled na okolinu.
Spomenik ribarevoj ženi – bronzana skulptura na kraju gradske plaže. Ona je upečatljivi simbol grada.
Santa Clotilde vrt – dizajniran u renesansnom stilu, prelepim skulpturama sirena. Nalazi se na vrhu litice, odakle se pruža impresivan pogled na okolinu.

Costa Brava mapa

Kako do Costa Brave

Do Costa Brave iz Srbije postoje autobuski i avionski prevoz. Za avionski prevoz se koriste aerodromi u Barseloni i Gironi. Leti, kada ima čarter letova, češće se koristi aerodrom u Gironi, jer je dosta bliži. Tačnije, od Ljoret de Mar, koji je glavno letovalište regije, do Girone ima 40km, a do Barselone 75km.


Creative Commons – image, by Roser Goula / flickr.com