Šta poneti u Španiju osim sunčanih naočara i kako se pripremiti za put?

Da liste znali da Španija ima 4 zvanična jezika (kastiljanski, katalonski, galisijski i baskijski), 2 grada na Severu Afrike (Seuta i Melilja), iza sebe stravičan građanski rat, najviše barova na svetu, kao i da ovde možete probati vrhunske gastronomske specijalitete?

Ukoliko niste i ovaj spoj neverovatnih zanimljivosti vam se dopada, verovatno je vreme da otpočnete sa planiranjem putovanja i sednete na prvi avion na neku od prelepih španskih destinacija.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Idealan tajming za putovanje u Španiju je tokom proleća ili kasnog leta, kada je vreme fenomenalno sa relativno blagim temperaturama.

U Španiji doslovno svako može pronaći za sebe, jer ova zemlja krije svašta zanimljivo za ljubitelje istorije, sporta, hrane, pića, plaže i mora.

Pronađite nešto za sebe i krenite u organizaciju puta za Španiju, dok smo mi rešili da vam olakšamo i damo nekoliko saveta kako se pripremiti.

Sunčane naočare i lagana letnja garderoba – da li je zaista tako?

Prosečna temperatura u Španiji je na godišnjem nivou negde oko 20 stepeni celzijusovih, tako da će vam što se tiče garderobe tokom proleća, leta i većeg dela jeseni apsolutno biti dovoljni majice, košulje, šorcevi, bermude, haljine, letnje patike.

Naravno, nikako ne krećite bez sunčanih naočara, s obzirom na ogroman broj sunčanih dana tokom godine. Verujemo da će vaš termin za odlazak u Španiju biti upravo onda kada se očekuje puno sunca.

Različiti modeli sunčanih naočara pružaju vam mogućnost da napravite izbor veličine, dizajna i brenda koji savršeno dogovara vašem ukusu.

Ne zaboravite da na put u Španiju ponesete šorceve za kupanje i kupaće kostime, jer bi bila prava šteta ne obići prelepe plaže kojih ova mediteranska zemlja ima na pretek.

Čak i da vaš izbor nisu primorska letovališta poput Barselone, Valensije ili Majorke, obavezno se makar na nekoliko dana spustite do plaže, kako bi španski mentalitet doživeli na pravo način.

Šta je od dokumenata potrebno za ulazak?

Na sajtu Minstarstva spoljnih poslova Republike Srbije možete pronaći sve što vam je potrebno po pitanju dokumentacije za ulazak u zemlju, dok smo i mi ovde izdvojili najvažnije elemente.

Ono što je veoma značajno jeste da turistima iz Srbije nije potrebna viza za ulazak u zemlju, ukoliko je planirani boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci.

Podrazumeva se da kod sebe prilikom prelaska granice imate pasoš kao dokaz o identitetu i državljanstvu.

Kada je u pitanju zdravstvena dokumentacija u vezi sa najaktuelnijom temom danas – Covid19, biće vam potrebni:

  • sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina prihvaćenih vakcina Evropske Unije i Svetske zdravstvene organizacije – ne sme proći manje od 14 i više od 270 dana od poslednje doze;
  • potvrda o preležanoj bolesti ne starija od 180 dana;
  • osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test;
  • ako je razlog putovanja preka potreba i to pod određenim uslovima.

Ovo su pravila u trenutku pisanja teksta koja trenutno važe, ali obavezno na sajtu Ministarstva pogledajte kakve je situacija u trenutku u kome putujete.

Napravite detaljan plan puta kroz Španiju

Španija je zaista velika zemlja i poseduje brojna kulturno-istorijska bogatstva, odličan noćni život, prelepo more, gostoljubive ljude i mnogo čega drugog, što će vas primorati da napravite temeljan plan puta.

Samo tako ćete skladno vremenu koje porvedete u Španiji moći da obiđete sve ono što ste želeli.

Mi smo za vas napravili kratku listu lokaliteta zbog čega treba da posetite turističke centre Španije:

Madrid pogled na zgrade i ulice
Madrid pogled na zgrade i ulice
  • Madrid – glavni grad u srcu države, gde obavezno morate posetiti Grand Via ulicu, trg Cibeles, muzej Prado, pijacu Market San Miguel, Kraljevsku palatu, katedralu de la Amudeana, trg Callao, Plaza de Espana, stadion Santiago Bernabeu;
  • Barselona – glavni grad Katalonije sa sobom takođe krije veliki broj kulturnih spomenika – Sagrada Familia, Parc Guell, ulica La Rambla, tvrđava i brdo Montjuic, gradska plaža Barseloneta, Gotska četvrt, Casa Batllo i Casa Mila, stadion Camp Nou;
  • Valensija – ovaj grad na jugositočnoj obali Španije je osvojio nagradu za najčistiji grad na svetu, dok pored toga krije i brojne lokalitete vredne posete – kule Torres de Qart i Torres Serrano, trgovi Placa de la Mare de Deu, Font Turia, Plaza de la Reina, kao i nekadašnji trgovački centar Lonja de la Seda, brojne čuvene mostove, parkove, kao i moderni grad umetnosti i nauke Ciudad de las Artes y las Sciencias i prelepu gradska plaža.
  • Ostrva Majorka i Ibica – za letovanje na ovim destinacijama je ptorebno izdvojiti nešto više novca, ali će vam provod i užitak koji ćete tamo doživeti ostati urezani u pamćenje do kraja života.

Ma gde god da se uputite širom Španije, obavezno probajte njihova čuvena domaća jela kao što su paelja, gaspaćo, španska tortilja, čorba od pasulja, ćurosi i sve to zalijte uz osvežavajuću sangriju.

Jedno putovanje u Španiju vam nikako neće biti dovoljno da obiđete sve što želite, a uvek ćete želite da se vratite opet. Nadamo se da smo vas motivisali da i sami otpočnete organizaciju putovanja i sebi omogućite nikad bolji provod. Srećan put!