Kušadasi najlepše plaže

Do svih plaža oko Kušadasija, osim do gradske naravno, je potrebno da se prevezete. Do plaža saobraćaju dolmuši, koji idu često. Gde god da krenete, dolmuš nećete čekati duže od 10 minuta, ako i toliko sačekate. Prevoz nije skup, a vožnju plaćate na izlasku, dakle kada stignete do željenog mesta ili plaže. Lako ćete se sa njima snaći, jer na svakom dolmušu piše dokle ide. U i oko Kušadasija ima dosta lepih plaža pa stoga ovaj spisak nije konačan ali je dobra polazna osnova za nekoga ko prvi put letuje u Kušadasiju.

Evo spiska lepih plaža u blizini Kušadasija koje bi mogli da posetite.

Kopaonik apartman izdavanje

Gradska plaža

Gradska plaža u Kušadasiju je peščana. Možete je posetiti ukoliko ste odabrali hotel u gradu, ali imajte u vidu da u okolini Kušadasija ima mnogo lepših plaža. Ipak je ova gradska i blizu marine, pa je samim tim i nešto prljavija u odnosu na druge, koje su udaljenije od marine. Plaža je besplatna ali postoje barovi i taverne koje naplaćuju korišćenje ležaljki i suncobrana.

Kušadasi - gradska plaža - Suncobrani su obavezni
Kušadasi – gradska plaža – Suncobrani su obavezni | Creative Commons – image by Vikimach / commons.wikimedia.org

Green Beach ili Zelena plaža

Ova plaža se nalazi na 5 minuta vožnje od centra Kušadasija. Blizu je i Ladies beach. Plaža je peščana, mala je i prilično je mirno na njoj. Uređena je, tako da ima ležaljke i suncobrane koji se plaćaju. Postoji i mali deo plaže gde je samo pesak, međutim, taj deo je za lokalce. Vi kao turista morate iznajmiti ležaljke i neće vam dozvoliti da zabodete svoj suncobran.

Ladies Beach ili u prevodu Damska plaža

Ova plaža je peščana, duga 1 km i uređena je, tako da ima ležaljki i suncobrana, tuševa, kafea i restorana koji su preko puta ulice koja je duž plaže. Ovde možete upražnjavati i brojne sportove na vodi. Ladies beach se nalazi na samo 5 minuta vožnje od centra grada ili 20 minuta hoda. Ova plaža je prilično bučna vikendom, jer dolazi puno lokalaca, tako da ako baš ne podnosite gužvu, gledajte da je posetite u toku radnih dana. Oko plaže je veliki broj hotela, apartmana, pansiona i kuća za iznajmljivanje.

Damska plaža - Kusadasi Ladies beach
Damska plaža – Kusadasi Ladies beach | Creative Commons – image by Kusadasi-Guy / flickr.com

Long Beach

Long beach je udaljena 15 minuta vožnje od centra Kušadasija i duga je 6 km. Nalazi se južno od Kušadasija. Plaža je uređena, ima ležaljki, suncobrana, tuševa, barova, restorana. Peščana je i možete poneti svoj suncobran ili iznajmiti na samoj plaži. Ipak, kao i na Ladies beach i ovde je jako velika gužva, a dosta je koriste i lokalci.

Nacionalni park ili Milipark

Nacionalni park se nalazi oko 30 – 35 km južno od Kušadasija, prema Bodrumu. Plaže u Miliparku su za svaku preporuku. Mada, bilo bi bolje da ne odete na prvu, jer ima dosta turskih porodica koje dolaze ovde na izlet uz roštiljanje. Druge dve plaže su fantastične. Voda je kristalno čista, plaže su šljunkovite a priroda je stvarno divna. Ima po neki drveni suncobran i po neka ležaljka, ali ima i stena i prirodne hladovine od drveća. Nemojte se iznenaditi ako vidite po koju divlju svinju. One nisu opasne, a lep je oseđaj da ste tako bliski sa prirodom. U zaleđu je borova šuma. Na plaži ima tuševa, ali je strogo zabranjeno korišćenje šampona i bilo kakvih drugih hemikalija. Do samog parka voze dolmuši i cena vožnje je nešto viša nego do plaža oko Kušadasija, ali ne preterano. Takođe, ulaz u park se plaća! Ono što je bitno je to da dolmuši voze do prve plaže, a druge dve su malo udaljene i nije prijatno da prošetate do njih. Naravno, zamolite vozača da vas odveze do druge i eventualno mu ponudite koju liru više i sigurno će vam izaći u susret. Neki vozači čak i bez pitanja odvezu turiste do druge ili treće plaže. Ako idete svojim autom, uz plaćanje ulaza sa svaku osobu, plaća se i za auto.

Kustur plaža

Ova plaža se nalazi 5 km severno od Kušadasija. Plaža je duga 1 km i peščana je. Takođe je uređena, tako da možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, koristiti toalete, tuševe. U ponudi su i brojni sportovi na vodi. Plaža je ipak prilično bučna, naročito nedeljom i praznicima, kada dođe i veliki broj lokalaca. Kada već dođete na ovu plažu, iskoristite priliku i uživajte u predivnom zalasku sunca. Ovde je voda najčešće mirna ujutru a posle podne ima talasa, mada nisu uvek veliki.