Kušadasi – nezaboravan odmor

Kušadasi je destinacija koju leti biraju mnogi turisti za svoj nezaboravan odmor. Oni dolaze ovde zbog prelepih plaža, kristalno čistog mora i noćnog života koji je vrlo aktivan. Tokom dana mnogi uživaju u sunčanju i kupanju a zatim nakupljenu energiju utroše na noćni provod do ranih jutarnjih časova. Barovi se nalaze jedan do drugog. U Turskoj, kao muslimanskoj zemlji se inače ne služi alkohol. Međutim, u svim letovalištima je sve podređeno turistima, tako da se i u Kušadasiju mogu probati, pored standardnih alkoholnih pića i mnogi vrhunski kokteli. Naravno, noćni život nije jedina atrakcija Kušadasija.
Mnogi dolaze ovde zbog obilaska brojnih istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini. Neki od njih su svakako Ephesus, Priene, Miletus, Didyma, Aphrodisias, Pergamum, Pamukkale. Ephesus je najbliži Kušadasiju i najbolje očuvan antički grad. Egejska obala je značajna regija i za Hrišćane, jer su je posećivali Sv Jovan, Sv Pavle, Sv Marija, Sv Filip. Samim tim su ovde i hrišćanske crkve, pa je baš Kušadasi zanimljiv za hodočasnike, jer je dobra baza za njihov obilazak. Može se reći da Kušadasi želi dobrodošlicu i onima koji vole kulturno nasleđe i religiju, ali i onima koji preferiraju sunce i zabavu.
Kušadasi je letovalište u Turskoj, na obali Egejskog mora. Nalazi se 95 km južno od Izmira, u kom je aerodrom. Kušadasi je prilično veliko letovalište, koje ima populaciju od preko 60 000. Ovaj broj u toku leta poraste na preko pola miliona, što govori o njegovoj popularnosti i atraktivnosti. Grad se zapravo nalazi u prelepom zalivu, a naspram njega je poluostrvo Guvercin Ada (u prevodu Golublje ostrvo, koje je sa kopnom povezano uskim prolazom), dok je u zaleđu planina Pilav Dagi. Kušadasi je danas moderan grad, koji liči na evropske gradove. Starih kuća i manjih zgrada ima duž obale, mada su uglavnom pretvorene u kafiće i barove, pa mnogi turisti i ne obrate pažnju na njihovu autentičnu lepotu. Na obližnjim uzvišenjima u zaleđu su izgrađeni mnogi hoteli i rizorti.
Ime je dobio od reči kus što znači ptica i reči ada što znači ostrvo. Ovo je zbog toga što poluostrvo ima oblik ptičje glave. Simbol grada je spomenik na glavnom šetalištu, gde su ptice predstavljene u ljudskoj šaci.
Kušadasi uglavnom posećuju Turci, stanovnici zapadne i severne Evrope i sa Balkana. Kada su naši turisti, ovo je destinacija koja je relativno blizu Srbiji, tako da se može putovati i autobusom. Najbolje vreme za posetu je u aprilu, maju, septembru i oktobru. U junu, julu i avgustu je mnogo veća gužva i naravno prilično je toplije.
Kada je u pitanju istorija Kušadasija, zna se da je ovaj prostor bio naseljen još 2000 godina pre n. e. S obzirom da su bili brojni zemljotresi, Efes je bio dosta uništen, pa je samim tim izgubio primat. Ovo se dešavalo u doba Vizantije, tako da su tražili novu luku i novi pogodan put za trgovinu. Novu luku su pronašli baš gde je današnji Kušadasi i nazvali je Scala Nova. Ovo je bio novi trgovački centar za istorijske gradove kao što su Ania, Melia, Phygale and Neopolis. U 15. veku je Skala Nova bila pod dominacijom Venecije i Đenove, čiji su konzulati bili ovde. U sastavu Otomanskog carstva je od 1413. godine. U vreme Otomanskog carstva, Kušadasi dobija karakterističan izgled, jer se kuće i zgrade grade u otomanskom stilu.

Shopping u Kušadasiju

Kušadasi sa brojnim marketima, buticima je možda najbolje mesto za kupoholičare. Ovde ćete sigurno biti potpuno razmaženi sa izborom koji se nudi. Možete kupiti bukvalno sve što vam padne na pamet. Od tepiha i odeće do nakita i keramike. Možete pazariti i razne čajeve, zatim pašmine, torbe, kožne jakne, jedinstvene suvenire, ma sve što možete da zamislite naći ćete ovde. Zapravo, malo turista se iz Kušadasija vraća bez nove kožne jakne. Radnje su otvorene tokom celog dana, a rade do kasnih večernjih sati, mnoge su otvorene i posle ponoći.
Ovde ćete definitivno uživati u kupovini i cenkanju sa prodavcima. Oni jednostavno očekuju da se cenkate, tak da kupovina postaje prava zabava. Imajte u vidu da će sigurno više spustiti cenu ukoliko ste iz Srbije nego ako ste iz zapadne Evrope. Zbog toga se ne dičite previše svojim dobrim engleskim 🙂
Valuta je turska Lira, ali vam za kupovinu nije neophodan ovaj novac. Mnoge radnje primaju gotovinu u USD i Euro, kao i MasterCard i Visa kartice.
Posetite Grand bazar, Orient bazar, Kusadasi bazar, jer su svi prepuni radnji i nalaze se blizu luke u centru. Pijačni dan je petak, kada možete pazariti voće, povrće, i brojne grickalice koje svi obožavamo. Sredom se na tezgama prodaju i obuća i odeća. Ovde možete naći dobre kopije mnogih poznatih brendova.
Naravno, u Kušadasiju postoji i dosta butika originalne brendirane odeće i obuće. Ono zbog čega se sigurno nećete kajati je kupovina kože. Bilo da je u pitanju torba, novčanik, kaiš ili jakna, turska koža je odličnog kvaliteta.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kušadasi mapa

Kako do Kušadasija

U samom Kušadasiju možete koristiti mini buseve, tzv. Dolmuše. Dolmuš je odlično prevozno sredstvo jer je brz i jeftin. Možete se voziti po celom Kušadasiju, zatim do željenih plaža, do nacionalnog parka i do akva parkova. Dolmuši saobraćaju od 7:30h ujutru do 12h uveče u sezoni, koja traje od 1. maja do 1. oktobra.
Druga opcija je vožnja taksijem, koja je odlična ukoliko se vraćate iz noćnog provoda. Noćna tarifa je duplo skuplja od dnevne, ali je većina hotela na 10 min vožnje ili manje, pa vas taksi neće koštati previše.
Treća opcija je da obiđete grad pešice. Grad je ravan, tako da šetnja nije ni malo naporna. Sa jednog kraja na drugi vam treba oko 30 min. Ovo je naravno uži deo grada.

Obilazak Kušadasija

U samom Kušadasiju možete koristiti mini buseve, tzv. <strong>Dolmuše</strong>. Dolmuš je odlično prevozno sredstvo jer je brz i jeftin. Možete se voziti po celom Kušadasiju, zatim do željenih plaža, do nacionalnog parka i do akva parkova. Dolmuši saobraćaju od 7:30h ujutru do 12h uveče u sezoni, koja traje od 1. maja do 1. oktobra.
Druga opcija je vožnja taksijem, koja je odlična ukoliko se vraćate iz noćnog provoda. Noćna tarifa je duplo skuplja od dnevne, ali je većina hotela na 10 min vožnje ili manje, pa vas taksi neće koštati previše.
Treća opcija je da obiđete grad pešice. Grad je ravan, tako da šetnja nije ni malo naporna. Sa jednog kraja na drugi vam treba oko 30 min. Ovo je naravno uži deo grada.

Atrakcije u blizini Kušadasija


Creative Commons – image, by lensnmatter / flickr.com