Kušadasi šta videti i obići (izleti iz Kušadasija)

Letovanje u Turskoj a naročito u Kušadasiju ne bi trrebalo da završi u hotelu i izležavanju i kupanju na obližnjim plažama. Turističke atrakcije koje se nalaze vrlo blizu Kušadasija vas zovu na izlet. Veliki broj turskih agencija organizuje izlete do obližnjih lokacija i jedini problem koji ovde može da se javi to što vodiči ne znaju srpski jezik (bar većina njih). No srpske agencije koje organizuju letovanje u Kušadasiju organizuju izlete do skoro svih turističkih atrakcija u Kušadasiju. Cena ovo izleta varira (obično je oko 20 evra ili je bar tog reda veličine) i bilo bi bespredmetno navoditi cene ovih izleta. Cene kod srpskih agencija za ove izlete su neznatno veće pa ako vam je engleski, ruski ili turski problem možda ne bi bilo loše da platite koji evro više i da imate vodiča koji govori srpski jezek. Propratna priča na izletima istorijskog karaktera je prilično bitna.

Ephesus tj. Efes

Efes je drevni, antički grad, na samo 10-tak kilometara od Kušadasija. Potvrdu značaja ovog lokaliteta, pored mnogobrojnih ostataka iz grčkog i rimskog perioda, daje i Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Više informacija o Efesu i izletu u Efes potražite na ovom linku.

Pronađite najpovoljniji smeštaj
Celzusova biblioteka u Efesu - Večera u biblioteci
Celzusova biblioteka u Efesu – Večera u biblioteci | Creative Commons – image by tpsdave / pixabay.com

Pamukale

Pamukale, što bi se moglo prevesti kao Pamučni dvorac, dobio je ime zahvaljujući svom fizičkom izgledu. Naime, ovo je čitav splet bazena bele boje koji se nalaze u različitim nivoima. Poređani su jedni ispod drugih, jedni pored drugih a voda se preliva iz jednog bazena u drugi. Ovi bazeni su formirani hiljadama godina u nazad, zahvaljujući taloženju kalcijuma. Takođe, na ovom prostoru je bilo tektonskih pomeranja zahvaljujući kojima su izvori tople vode izdignuti. Ova voda ima temperaturu 35 °C i veruje se da samo 10 min provedenih u vodi će učiniti da izgledate 5 godina mlađe. S obzirom da su bazeni bele boje, voda je tirkizni plava pa je pravi doživljaj za sva čula.
Po ovim bazenima možete hodati isključivo bosi. Svi turisti se izuvaju pre nego što kroče u ovaj predivan mozaik bazena, tako da nema potrebe da brinete o svojoj obući.
Jedinstveni Pamučni dvorac nalazi se oko 200 km istočno od Kušadasija. Ne dozvolite da vam se učini da je put dug jer ima dosta atrakcija usput da se vidi, tako da ga nećete osetiti.

Pamukale - Tirkizni bazeni
Pamukale – Tirkizni bazeni | Creative Commons – image by Antoine Taveneaux / commons.wikimedia.org

Hierapolis

Hierapolis je drevni grad u blizini Pamukale-a, koji je osnovan 190. godine pre n. e. Osnovao ga je Eumenes II, kralj Pergamona. U 2. i 3. veku bio je na vrhuncu svog razvoja kao rimsko termalno kupatilo. Danas je očuvan amfiteatar Hierapolis koji biste trebali obavezno da posetite. Ukoliko idete na izlet organizovano sa nekom lokalnom turističkom agencijom, sigurno ćete ga i videti. U amfiteatru se leti održava veliki internacionalni muzički festival. Kapacitet ovog amfiteatra je oko 7.000 mesta.
U blizini se nalaze Bazilika iz 6. veka i Apolonov hram. Takođe možete posetiti i Afroditino kupatilo, koje je prelepo uređeno. Ovde možete napraviti pauzu za ručak i malo se bućnuti i uživati.

Hierapolis - Ostaci drevnog grada
Hierapolis – Ostaci drevnog grada | Creative Commons – image by Chris Parfitt / flickr.com

Izlet za ljubitelje antičke istorije (Prien, Milet i Didim)

Za sve one koji vole istoriju preporučujemo i izlet do antičkih gradova Prien, Milet i Didim. Oni se nalaze južno od Kušadasija i za njihovu posetu (pored organizovanih izleta) vam je potreban auto. Tokom letnje sezone postoje autobuske linije koje voze do ovih gradova pa samo izaberite. Ako idete svojim kolima preporučujemo, posle posete ovih arheoloških bisera, kupanje na plaži Altinkum. Plaža se načazi u današnjem Didimu.

Još zanimljivih izleta iz Kušadasija

Ono što ne bi trebalo propustiti dok ste u Kušadasiju, mesta gde ćete imati vrhunsku zabavu su: Aquapark Adaland, Aqua Fantasy, Safari, Krstarenje.
Takođe, jedno veče izdvojite za Tursko veče uz tradicionalna jela i trbušni ples, a uživaćete i u poseti turskom kupatilu gde se nude razne masaže i opuštajuće kupke.