Lefkada – atrakcije, šta videti i posetiti

Turističke atrakcije Lefkade su brojne i na vama je da odlučite koje ćete od njih posetiti. Probajte da se organizujete tako da ne propustite plaže, more i sunčanje ali opet probajte da posetite neke od sledećih lokacija.

Tvrđava Agia Mavra

Tvrđava Agia Mavra je izgrađena oko 1300. godine od strane Joanisa Orsinija, franačkog vladara koji je vladao Sicilijom i koji je Lefkadu dobio kao miraz. Tvrđava je štitila glavni grad na ostrvu od pirata iz Jonskog mora. Godine 1487. ovu tvrđavu su zauzeli Turci, koji su izgradili prvi most preko lagune, koji je spajao Lefkadu sa glavnim kopnom. Danas tvrđava ima svetionik i centar je kulturnih dešavanja na Lefkadi tokom letnjih meseci.

Manastir Agios Joanis Prodromos

Manastir Agios Joanis Prodromos nalazi se u centru ostrva južno od Lefkasa. Manastir je osnovan 1606. godine i u naredna 3 veka igrao je glavu ulogu u duhovnom i kulturnom životu ostrva. Sačuvane freske u manastiru datiraju iz 1736. i 1753. godine. Meštani ovaj manastir nazivaju i “Sto Livadi” što na grčkom znači “u dolini”.

Manastir Arhangela Mihajla

Manastir Arhangela Mihajla se nalazi južno na nekih 20km od glavnog grada Lefkade. Procenjuje se da je manastir osnovan u 16. veku i s obzirom da je manastir u dolini, verovatno je bio jedan od bogatijih manastira u to vreme. S početka 18. veka tokom venecijske vladavine manastir je doživeo svoje zlatno doba. Danas u manastiru postoje prelepa dela fresko slikarstva.

Ćelije Svetih otaca

Ćelije Svetih otaca je najstariji hrišćanski spomenik na ostrvu. Tri sveštenika su došla na ostrvo posle prvog Nikejskog sabora i zamonašili se. U blizini pećine se nalaze njihovi grobovi i manja crkvica.

Crkva Hrista Pantokratora

Crkva Hrista Pantokratora je sagrađena 1684. godine u klasičnom venecijanskom stilu. Nalazi se u centru glavnog grada i posvećena je pobedi nad osmanlijama.

Arheološko područje Elomenos

Arheološko područje Elomenos se nalazi kod Nidrija u podnožju planine Skaros. Iskopine datiraju iz praistorijskog do rimskog doba. Otkrivene su grobnice iz ranogrčkog doba a na vrhu sela Poros je sačuvana presa za masline iz 4. veka pre nove ere. Wilhelm Dörpfeld, nemački arheolog je započeo iskopavanja i imao je teoriju da je Lefkada u stvari Homerova Itaka.

Arheološki lokalitet Nirikos

Arheološki lokalitet Nirikos se nalazi u okolini glavnog grada Lefkasa kod sela Kaligoni. Ovde je nekada bio smešten stari grad Lefkas koji se u to doba zvao Nirikos.

Vodopadi Dimosari – Nidri

Zelenilo Lefkade naravno zavisi od vode ali ne vode koja zapljuskuje prelepe plaže Lefkade, već od slatke vode koja se sliva niz padine planina Lefkade. Reke i podzemene vode stvaraju vodopade i jezerca i jedan od takvih kaskadnih vodopada je i Dimosari u blizini Nidrija. Ovi vodopadi najlepše izgledaju u aprilu i maju kada i nije baš vreme letnjih poseta Lefkadi ali su svakako aktuelna atrakcija čitave godine.

Rt Lefkata ili Dikato

Rt Lefkada je najjužniji rt na ostrvu, on je oko 30km udaljen od Vasilikija i svega 6km od Kefalonije. Homer pominje belu stenu na današnjoj Lefkadi i verovatno je mislio na ovaj rt. Mnoge legende i priče iz antičke grče o neuzvraćenoj ljubavi su vezane za ovaj rt. Lirska pesnikinja sa Lezbosa, Safo, se bacila sa ove stene zbog neuzvraćene ljubavi. Na rtu se nalazio hram boga apolona a danas na tom mestu stoji svetionik koji je i izgrađen od ostataka Apolonovog hrama.

Pećina Papanikolis

Druga najveća pećina u čitavoj Grčkoj je pećina Papanikolis. Pećina se nalazi na ostrvu Meganisi, istočno od Lefkade. Ime je dobila po podmornici iz drugog svetskog rata koja se skrivala u ovoj pećini tokom 1941. godine. Danas ovu pećinu koriste mali brodovi kao zaštitu od lošeg vremena a turisti je najčešće posećuju izletničkim brodovima iz Nidrija.