Nacionalni parkovi – Tajland u drugom svetlu

Da, ovo mesto baštini i najfinije oblike prirode, izvajane od sile nama nepoznate. U to se uveri svaki od miliona turista koji čitave godine borave širom “Tajlandskog gorja” i upozna još jednu božanstvenu stranu kraljevine u jugoistočnoj Aziji.

Životstanovnika ovih najvećim delom planinskih predela prilično je jednostavan, štoi govore široka pirinčana polja kao njihov glavni izvor prihoda, a način životase razlikuje od plemena do plemena, čija je raznovrsnost posebno bogatstvodržave. Pak, u jednom se ne razlikuju – za osmeh na licu i zadovoljstvo im netreba previše, a kako i ne bi kad im je, čini se, priroda podarila raj!

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Kadaje reč o nacionalnim parkovima, isti su jedinstveno nacionalno blago, s kojimse bukvalno svaki stanovnik ophodi sa velikim poštovanjem. Način na koji negujuono najlepše za nauk je mnogim drugim zemljama, a još jedna izuzetna činjenicajeste da, uprkos “glavnom oružju” u vidu baš ovog tipa turizma, susedne zemljenalaze apsolutno ravnopravnog konkurenta u onoj poznatoj po smaragdnim talasimai belim plažama.

Nacionalni park – Doi Inthanon

Park je u sklopu najviše planine odnosno vrhaTajlanda (2565 m), u provinciji Chiang Mai. Gotovo svaki prizor nadahnuće svakutačku a mogućnosti da uživate u zelenilu koje preplavljuje sve, pa i dušu, suogromne. Osim toga naićićete i na lokalno stanovništvo u brdskim predelima čijućete tradiciju iznova upijati. Ovi predeli obiluju raznovrsnim čudima prirode –od visokih vodopada preko beskrajnih cvetnih polja i rajskih bašti sa endemskimbiljnim vrstama koje ćete sresti samo ovde. Ono što ovu lokaciju čini jednom odnajposećenijih u zemlji i apsolutno posebnom jeste neverovatan kontrast kompleksazlatnih palata u kojima je kraljevska porodica boravila i odmarala, upotpunosti okružena gustom šumom. 

Thailand national park Doi Inthanon
Prelepi park (Doi Inthanon) | Creative Commons – image by fedejve / flickr.com

Nacionalni park – Khao Yai

IstoriOsimstare prestonice Ayutthaya-e, na samo par stotina kilometara od današnje,Bangkoka, nalazimo nešto što nije sa ovoga sveta! Banjski, planinski,avanturistički duh uklopljen je u ovu svime prebogatu destinaciju koja, kakozbog svoje blizine glavnom gradu, a još više do svojih neizrecivih blagodetijeste neizbežan nacionalni park koji svi koji su zainteresovani da turističkispoznaju nekadašnji Sijam na jedan sasvim jedinstven, drugačiji način, morajuposetiti.

Osimvelikog životinjskog sveta kome je ovde ostavljen mali raj, svako ko istipoštuje moćiće da podeli sve ono što Khao Yai ima da ponudi – a ima za sve,zaista. Postoji opcija iznajmljivanja automobila, motora ili skutera te upotpunosti u sopstvenoj režiji pronaći sve ono što ovaj dom slonova, jelena,majmuna, tigrova, gibona i brojnih vrsta ptica ponosno prikazuje čitavom svetu.

Thailand national park Italian village Khao Yai
Italijansko selo (Khao Yai) | Creative Commons – image by Richard442 / pixabay.com

Istorijski park – Si Satchanalai

Još jedan impresivan deo prošlosti našao je svoje mesto u sklopu nacionalnog parka u čuvenom gradu severnog Tajlanda, Sukhothai. Predstavljao je jedno od prvobitnih kraljevstava istog imena na ovom području u periodu 13. i 14. veka, o čemu svedoče srednjovekovni hramovi koji čuvaju tajne i legende u čežnji da ih ispričaju svakom ko blizu njih kroči. 

Stogao njima nećemo previše, jer je najveća čar kada otkrijete sami… ali otkrićemoda je dovoljna činjenica svetska baština UNESCO-a gde je uvršteno celokupnonasleđe ovih predela. Hiljade novih turista svake godine poseti mesto kojegovori o jednoj pomalo zaboravljenoj, a istinskoj lepoti planete Zemlje iljudskog stvaralaštva u njoj. Osim iznajmljivanja bicikala, čitav park možete iprepešačiti, usput se sretajući sa fascinantnim skuplturama Bude i zdanjima ukojima je isti slavljen vekovima.

I sigurno je da nismo naveli ni deo vrednihnacionalnih parkova za koje svako ko se i približi domu hiljadu hramova iosmeha mora pronaći vremena, ali baš zato vas i pozivamo ovde, u svako dobagodine. Gde god se budete zaputili, postoji desetine puteva, i svaki je pravi.Ne oklevajte već uplovite u avanturu istraživanja i sledite svoje srce –zaigraće pri ušuškanim dolinama Tajlanda!

Thailand Historical park Si Satchanalai
Istorijski park – Si Satchanalai – Budistička stupa | Creative Commons – image by @freeimages9 / pexels.com

Sabai vam poručuje

A mi vas dočekujemo, kad god budete želeli na:

  • Individualnim putovanjima
  • Grupnim putovanjama
  • Vikend ekskurzijama
  • Jedrenjima na moru

Kontaktirajte nas na:
info@sabaitravel.rs
064/302-77-77
www.sabaitravel.rs
I otputujte u maštu!


Creative Commons – image, by Niels Mickers / en.wikipedia.org