Nafplio, Mikena i Epidaurus

Nakon Korinta, uputili smo se ka Tolu, mestu gde smo rezervisali smeštaj na 3 noćenja. Kada smo tražili smeštaj preko neta, za većinu je stajalo da su bukirani i da nema mesta. Tako smo se odlučili za Heliotopos apartmane. Oni su malo u brdu, ali nije strašno. Tek kada smo stigli u Tolo, videli smo da nije uopšte sve bukirano, već jednostavno nije još uvek bilo dosta toga otvoreno i spremno za sezonu. Za razliku od apartmana i nekih hotela koji nisu bili otvoreni, radnje sa suvenirima, raznim potrepštinama za plažu, marketi, restorani i kafići rade. Mesto kao mesto je malo ali krajnje simpatično. Smešteno je u zalivu i plaža je duž celog zaliva peščana. Ipak, u nekim delovima je malo uža, ali ima sasvim dovoljno mesta na uređenom delu.

Tolo se nalazi u severozapadnom delu Peloponeza, tako da je odlična baza za obilazak Mikene, Epidaurusa, Nafplia i ostrva tipa Hidra i Speces. Mi na ostrva nismo išli samo zbog vremena koje je bilo kako mi kažemo šareno. Smenjivali su se sunce i kišni oblaci, tako da je bilo jasno da ako odemo na neko od pomenutih ostrva sa bebom događaj neće biti preterano zanimljiv uz kišu. Inače, do ovih ostrva ne možete ići svojim autom, jer na njima nije dozvoljen taj vid saobraćaja. Zapravo, na Speces bi mogli ali su neophodne posebne dozvole, što bi značilo da su veoma male šanse da odete tamo autom. Po svemu što smo videli i informisali se, rekla bih da su ova ostrvaca prelepa, tako da ukoliko letujete u ovom delu Peloponeza, obavezno posetite bar jedno. Odavde smo se odlučili da obiđemo Mikenu i Epidaurus.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Obilazak Mikene

Mikena naravno ostavlja bez daha sa svojim kiklopskim zidinama, lavljom kapijom i velikim grobnicama. Ono što je takođe fascinantno je njen položaj. Iz Mikene se jasno vidi cela dolina i more, tako da neprijatelji nisu mogli da joj priđu neopaženi. Takav položaj još više fascinira kada imate u vidu koliko je Mikena udaljena od mora i koliko joj to ni malo nije smetalo da postane toliko moćna.

Asklepion u Epidaursu

Epidaurus je staro svetilište koje se nalazi na severozapadnoj obali Peloponeza, ali suprotno od Tola i Nafplia. Ovo mesto bilo je poznato u čitavom helenskom svetu, pa i šire po svojim isceliteljskim moćima. Zbog svog zdravlja, ljudi su dolazili iz izuzetno udaljenih delova i vredelo je. Način lečenja, tj. postavljanja dijagnoze i lečenja bio je specifičan. Asklepion je bog kome je čitavo ovo svetilište posećeno. I sam Hipokrat je sebe smatrao naslednikom Asklepia.

Prelepi grad Nafplio

S obzirom na to da smo baš lagano obilazili pomenute lokalitete, jasno nam je bilo da je najbolje da nakon Tola rezervišemo smeštaj u samom Nafpliu kako bismo uživali u ovom prelepom gradu. Naime, Tolo je letovalište, a Nafplio je grad. Grad jeste na moru, ali nema nekih plaža, tako da morate autom ići do neke lepe obližnje plaže. Takođe, Tolo je solidno pristupačniji po pitanju cena, tako da se mnogi turisti radije odlučuju da u njemu provedu svoje letovanje. Mi smo hteli da i Nafplio malo bolje upoznamo. Ipak je on bio prestonica moderne Grčke pre Atine.  U njemu smo ostali 3 noći i lepo se išetali, naodmarali na plaži i uživali u svemu što nudi. Nafplio ima prelep stari grad, gde se nalazi glavni trg – Sintagma. Ulice starog grada uvek su pune, ima mnoštvo radnjica sa raznim suvenirima, restorana, kafea. Imajte u vidu da su suveniri ovde prilično skupi, tako da ih pazarite negde drugde. Iznad grada je tvrđava iz venecijanskog perioda koja je lepo očuvana. Do tvrđave ima 999 stepenika ukoliko želite pešice da se penjete. Drugi način je autom, do samog ulaza. Mi smo naravno birali lakši način. Sa tvrđave se pruža fenomenalan pogled na ceo grad Nafplio i tek ovde shvatite da je to nekako mali i sladak grad. Ovde se može videti zatvorska ćelija Kolokotronisa, čoveka koji je podigao ustanak protiv Turaka i koga su sami Grci kasnije zatvorili. Ćelija je prilično jeziva, jer je u steni, sa minimalnim vratima, bez imalo dnevne svetlosti.

Plaža na kojoj smo se mi kupali i koja nam se jako svidela je Karatoni koja je 4 km jugoistočno od Nafplia. Rekli su nam da je i Arvanitia koja se nalazi 2 km južno od grada takođe odlična, ali smo se mi vraćali na Karatoni. Ova plaža je peščana, ima plavu zastavicu što znači da je sređuju i čiste. Toliko je velika da na njoj nikada nije gužva, a mesta za parkiranje ima dosta iza nje same.

 


One thought on “Nafplio, Mikena i Epidaurus

 • 12/09/2018 at 18:46
  Permalink

  12.09.2018 год. смо супруга и ја посетили Микену, Епидаурус и Нафплио. Цене улазница су:
  1. Микена и Епидаурус 12 ЕУР по особи за одрасле и 6 ЕУР за студенте и старије сениоре, нема могућности избора да се посети само музеј или налазиште, све је укључено у једну цену. За износ који наплаћују могли би да се потруде да их боље одржавају, поготову Епидаурус, барем коров да почупају.
  2. Стара тврђава Хафплио 8 ЕУР по особи за одрасле и 4 ЕУР за студенте и старије сениоре.
  Наше двоје деце су тренутно студенти и ово је први пут да смо без њих отишли у овакве посете. Да су били са нама, овај излет би нас четворо коштао 96 ЕУР само за улазнице.
  Имајући у виду број туриста које смо видели при посети Микени и Епидаурусу, слободна процена је да годишње инкасирају од улазница пола милион евра по налазишту, ако не и више. Проблем је у томе што за новац који наплаћују не нуде ништа више од оног што можете прочитати у књигама и видети на сликама.
  Мала дигресија: Улазница за обилазак дубровачке тврђаве кошта 12 ЕУР по особи, можда би Београд требало ба почне са наплатом улазница за Калемегдан, евидентно је да поседовање археолошких налазишта значи добар посао, за који не морате много да се трудите.

Comments are closed.