Top 10 destinacija u Evropi koje treba posetiti u 2016

Internet magazin “European best destinations” je napravio anketu za izbor najbolje evropske destinacije koje bi trebalo posetiti u 2016. godini. U anketi je učestvovalo oko 300 000 glasača i posle tri nedelje glasanja Zadar je poneo prestižnu titulu najbolje evropske destinacije u 2016. godini. Konkurencija je bila jaka Atina, Rim, Prag, Beč, Madrid sve sami biseri evropskih metropola među kojima je Zadar pokazao da ima puno toga da ponudi. Zanimljivo je da su se pored Zadra u ovoj anketi našli i neki drugi gradovi iz bivše Jugoslavije, kao što su Kotor, Novi Sad. Kotor se našao na devetom mesto dok je Novi Sad na sedmom mestu ostaviši iza sebe Milano, Prag, Rim… Sve u svemu bivša Jugoslavija na ovoj top 10 listi bi imala tri predstavnika.

Top 10 evropskih destinacija za posetiti u 2016. godini

  1. Zadar – grad na hrvatskom primorju, bogate istorije koja je na prelep način povezana sa modernim načinom života u Zadru. Glavne atrakcije su ostaci rimskih građevina, dobri restorani i odličan smeštaj.
  2. Atina – kolevka evropskog načina života. Pročitajte više…
  3. Plovdiv – grad ma jugu Bugarske sa osmo milenijumskom istorijom. Godine 2019 će postati kulturni centar Evrope.
  4. Nant – nekada vrlo bitna francuska luka. Glavna turistička atrakcija je “Château des ducs de Bretagne” renesansni dvorac.
  5. Azurna ostrva – portugalska rajska ostrva u Atlanskom okeanu. Nisam siguran da je lepotu ovih ostrva moguće prikazati rečima.
  6. Pariz – glavni grad Francuske i verovatno najpoznatiji grad u čitavom svetu.
  7. Novi Sad – iznenađenje na listi i odlična vest za Srbiju. Novi Sad se nije bez razloga našao na ovoj listi. Festival Egzit i petrovaradinska tvršava su glavne turističke atrakcije u gradu.
  8. Brisel – glavni grad ujedinjene Evrope sa veličanstvenim trgom u centru grada. Atomium kao muzeji (istirije, automobila…) su nešto što se ne propušta u poseti Briselu.
  9. Kotor – verovatno najlepši grad na crnogorskom primorju. Pročitajte više…
  10. Milano – Čudno bi bilo da u top 10 evropskih destinacije ne bude neki od italijanskih gradova. Ove godine je to Milano koji je najpoznatiji po modi i kupovini…

Creative Commons – image, by iha.com