Palićko jezero

Palićko jezero je jedno od poznatijih i posećenijih jezera u Srbiji. Nalazi se u blizini Subotice i omiljeno je izletište Subotičana. Palićko jezero je od Beograda udaljeno oko 170 km i stiže se za manje od 2 sata jer je veći deo puta autoput (E-75). Palićko jezero igra vrlo bitnu ulogu u razvoju tuizma kako u Vojvodini tako i u Srbiji.

Prirodne karakteristike Palićkog jezera

Jezero je površine ispod 5 km² i nalazi se na nadmorskoj visini od svega 103 metara. Najviša dubina je svega 3,5 metara dok je prosečna oko 2 metra. Mala dubina jezera vodi tome da tokom letnjih meseci temperatura jezera vrlo brzo dostigne temperaturu prijatnu za kupanje od 18 do 25°C.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Nastanak jezera

Jezero je nastalo u pradavna vremena od padavina koje su polako punule udubljenje u kome se i danas nalazi jezero. No postoji i mišljenje da je Palićko jezero ostatak Panonskog mora. U prilog tome ide i čenjinica da su tokom 18-tog veka vodu iz Palićkog jezera prečišćavali i vadili so iz njega!? No stručnjaci so u jezero ipak objašnjavaju time što je voda dok se slivala u jezero rastvarala natrijum hlorid iz zemljišta. Na starijim seoskim imanjima oko jezera možete čuti još jedno legendu o nastanku Palićkog jezera. Navodno jezero je nastalod suza (pa je valjda otuda i slano) pastira Pavla koji je napasao svoja stada oko jezera.

Palićko jezero kupanje

Svi koji dođu na jezero ili pak razmišljaju o poseti Palićkom jezeru razmišljaju o kupanju. Na žalost naša preporuka je NE! Pune plaže palićkog jezera je nešto što se odavno nije videlo i to pamte samo stariji Subotičani. Glavni problem je kanalizaciona mreža i septičke jame okolnih vila, kuća, salaša… Podzemne vode povezuju jezero i ove septičke jame. Voda u jezero je mikrobiološki ispravna, bar je takva bila 2016. godine. Međutim biološki i fizičko-hemijski parametri su problem. Glavni problem, i to je ono što se vidi čim dođete na obalu jezera, su modro zelene alge koje zapljuskuju obale jezera. Njihova koncentracija čak 6 puta veća od dozvoljenih vrednosti. Pored toga problem je i viska prisutnost azota u palićkom jezeru.

Šta Palićko jezero može da ponudi posetiocima

Ok ništa od kupanja na Palićkom jezeru ali to nije razlog da se odsutane od posete. Palićko jezero ima puno da ponudi posetiocima. Vodotoranj sa svojom Letnjom pozornicom je centar kulture naročitom tokom manifestacije „Muzički paviljon“ i „Međunarodni filmski festival“, pored toga brojni koncerti se održavaju baš ovde. Zoološki vrt na Paliću je top turistička atrakcija. Životinje žive i prijatnom skoro pa prirodnom okruženju (bar u komparaciji sa beogradskim zoološkim vrtom). Jedriličarstvo, uređeni sportski tereni i parkovi za decu su idealni za porodične posete. Vinarija Zvonko Bogdan je u blizini a i čuveni vojvođanski salaši se nalaze na samo 2 km od jezera.

Palićko jezero smeštaj

Palićko jezeo u svoju bogatu tuističku ponudu ubraja i raznovrsni smeštaj oko jezera. Najzanimljiviji, bar nama, su vojvođanski salaši koji se nalaze u blizini. Mi vam preporučujemo ili Majkin ili salaš jelen. Ova dva salaša se nalaze blizu jedna drugog (možda 500m) ali su prilično različiti. Majkin salaš odiše seoskim karakterom dok je salaš Jelen maksimalno uređen. Pored toga u okolini Palićkog jezera postoji veliki broj vila.

Palićko jezero slike