Ramazan – datum, običaji – Srbija

Ramazan po islamskom kalendaru počinje uvek istog datuma dok po gregorijanskom kalendaru taj datum varira. Ta razlika potiče od fundamentalnih pretpostavki na kojima se zansivaju ova dva kalendara. Naime islamski kalendar je lunarni dok je gregorijanski kalendar solarnog tipa. Takođe datum i kada počinje ramazan zavisi od zemlje do zemlje, tj. da li je mesec vidljiv ili ne… Treba napomenuti da muslimanski lunarni meseci traju 29 ili 30 dana, zavisno od viđenja mladog meseca 29. noći svakog meseca. Ako mlad mesec nije vidljiv, onda trenutni traje 30 dana.

Godine 2020 u Srbiji Ramazan počinje 24. aprila i trajaće 30 dana.

Muslimanska godina je kraća za 10 dana od gregorijnske godine pa se tako početak ramazana u gregorijanskom kalendaru svake godine pomera za po 10 dana.

Kopaonik apartman izdavanje

Ramazan običaji

Ramazanski post, je za svakog punoletnog muslimana i muslimanku obavezan, a koji podrazumjeva uzdržavanje od hrane i pića, seksualnih odnosa, cigareta i ružnog govora od zore do zalaska sunca. Ramazan je jedan od četiri sveta mjeseca, a posebno je značajan jer je u njemu počelo objavljivanje Kurana, svete knjige muslimana. Vjernici i vjernice se trude da u ovom mjesecu, pored posta, učine što više dobrih dijela i dijele milostinju, kao i da učvršćuju prijateljske, komšijske i rodbinske veze.

Značenje

Da je ramazan jedan od najbitnijih običaja Islama goviri i činjenica da je uvršten u 5 stubova muslimanske vere. Pored Ramazana stubovi islamske vere su: molitva pet puta na dan, pomaganje siromašnima, post i makar jedno hodočašće u Meku tokom života svakog vernika. Ramazan je mesec kada su prvi stihovi Kurana (svete knjige muslimana) objavljeni proroku Muhamedu. Tokom ramazanskog meseca se odigrava i naznačajnija noć u muslimanskom verovanju (“noć vrednija od 1000 meseci”). To je Lejletul-kadr, koja se u Srbiji obeležava u utorak,19. maja 2020. godine. Lejletul-kadr je noć kada je počela objava Kurana.