Planine zapadne Srbije koje morate posetiti

Zapadna Srbija jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji i to nije slučajno. Asocijacije na ovu oblast naše države su brojne. Od kajmaka i pršute, preko beloglavog supa, sve do raftinga i prelepih vidikovaca. Ovaj predeo poseduje brojna mesta netaknute prirode, te predstavlja neiscrpnu inspiraciju za sve posetioce istraživačkog i avanturističkog duha.

Kada govorimo o zapadnoj Srbiji neizostavno je pomenuti i njene impresivne planinske predele. U ovom tekstu predstavićemo vam neke od planinskih bisera zapadne Srbije i nadamo se da ćemo vas podstaknuti da razmislite o poseti, po mišljenju mnogih, jedne od najlepših oblasti naše zemlje!

#1 Maljen – spomenik prirode na dohvat ruke

Jugoistično od Valjeva, a na severozapadu Srbije, nalazi se završni masiv Dinarskog planinskog sistema – Maljen.

U centralnom delu Maljena, pruža se planinsko polje Divčibare, koje je simbol ovog planinskog centra. Toliko da se neretko koriste sinonimno. Divčibare je turističko mesto i vazdušna banja koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe i Golupca do Kraljevog stola i Velikog brda.

Ukoliko ste razmišljali o tome da posetite Divčibare smeštaj koji je u ponudi može doprineti vašem ugođaju na ovoj planini i omogućiti jednostavan dolazak do najpoznatijih vidikovaca i spomenika prirode!

Kroz ovo planinsko polje teče mala reka Crna Kamenica po kojoj je Divčibare dobilo ime. Naime, prema narodnom predanju, u ovoj reci utopila se lokalna čobanica prilikom velikih padavina. U pomen njoj, ovaj predeo dobija naziv Divčibare, što bi u bukvalnom prevodu sa staroslovenskog bio “devojačke bare”.

Geografski položaj Maljena uslovio je njegovu povoljnu klimu, koja je raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu dala savršeno utočište. Prijatna klima i čist vazduh na Maljenu omogućile su razvoj omladinskog turizma, te retko ko nije proveo jednu od svojih rekreativnih nastava baš na ovoj planini!

Pored omladinskog turizma, Divčibare, kao simbol Maljena, popularno je mesto za zimske sportove! U poslednje vreme popularan je izbor i posetioca iz inostranstva koji su oduševljeni sačuvanim šumama četinara, prijatnom klimom i prirodnim okruženjem koje poseduje ovo planinsko polje na Maljenu!

Divčibare predstavlja sjajnu opciju za sve putnike namernike koji žele da uživaju u prirodi i aktivnom odmoru. S obzirom na to da poseduje brojne sportske terene, možete u divnom okruženju i klimi odigrati partiju fudbala ili tenisa, a kasnije tokom dana uživati u dugim šetnjama do najviših tačaka, sa kojih se protežu pogledi kakvih ima na još malo mesta u Srbiji!

Divčibare je s razlogom bio odabir, bar jedanput, gotovo svim žiteljima Srbije. Mi smo sigurni, da ćete se uveriti i zašto, čim zakročite na ovo mesto – najlepšem spomeniku prirode Srbije.

#2 Golija – odvažna zaštitnica kulturne baštine i divljine

Impozantni predeo, gde se spaja netaknuta priroda s jedne strane, i kolevka kulturnog nasleđa sa druge. Govorimo o najvišoj planini jugozapadne Srbije, njenom visočanstvu – Goliji.

Najviša tačka ove planine je Jankov kamen i nalazi se na 1834m nadmorkse visine. Sa ovog vrha prostire se nestvaran pogled na ostatak regiona.

Planina Golija je uredbom Vlade Republike Srbije iz 2001. definisana kao prirodno dobro izuzetnog značaja, te se od tada svrstava u 1. kategoriju zaštite. Takođe, iste godine rezervat biosfere “Golija-Studenica”, međunarodno je priznat od strane UNESCO-a i od tada je pod njegovom zaštitom.

U pitanju je planina koja svojom atmosferom osvaja strahopoštovanje. Oštra klima i bogata divlja fauna doprinose ovom utisku.

Naime, Golija je mesto gde se sneg zadržava i do pet meseci godišnje i prosečna visina padavina iznosi 105cm. U dubini šuma, Golija čuva divlje životinje koje se kreću i žive slobodno. Zbog toga, predstavlja pravo blago za sve avanturiste – skijaše, lovce ili planinare.

Druga strana ove neukrotive prirode zapravo jeste bogato kulturno nasleđe koje štiti pod svojim okriljem. Na svojim padinama drži neprocenjive spomenike kulture kao što su manastiri Sopoćani, Studenica i Đurđevi Stupovi.

U istom danu, možete hodati stazama kojima su prolazile zaštićene životinjske vrste lisica, vukova i veverica, a nakon toga i putevima koji su utabali najveći srpski ktitori i zadužbinari iz dinastije Nemanjića.

U ovoj moćnoj ambivalentnosti planine Golija crpi se ogroman turistički potencijal, te vam mi definitivno preporučujemo da je što pre uvrstite na spisak destinacija koje treba posetiti, makar jednom u životu!

#3 Zlatar – rudnik neprocenjivih prirodnih bogatstva

Zlatar predstavlja još jedan planinski biser jugozapadne Srbije. Za razliku od Golije, o kojoj smo prethodno pisali, Zlatar se može pohvaliti jako prijatnom klimom.

Fantastičnom klimom može se ponositi, najviše, zbog svog povoljnog geografskog položaja. On pripada Dinarskim planinama – planinskom masivu koji se nastavlja do mora. Tako Zlatar dobija autentičan spoj mediteranske i planinske klime. Ova karakteristika Zlatar čini plodonosnim tlom za sportsko-rekreativni i zdravstveni turizam.

Tako na ovoj planini možete naći zavod za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i skoro 100km biciklističkih staza, koje direktno vode do nekih od najvećih turističkih atrakcija poput, manastira Mileševe i Uvačkog jezera. Zanimljiva činjenica je da je Zlatar proglašen i vazdušnom banjom!

Ova planina nudi i pogodne opcije za one sa izraženim avanturističkim duhom. “Adrenalin park” drugi je po veličini prostor za rekreaciju ovog tipa i sadrži različite sprave za vežbanje, prepreke, mreže i ostale platforme koje će predstavljati izazov čak i onim najsmelijim!

Kada govorimo o Zlataru, nesumnjivo moramo pomenuti i veličanstvenu reku Uvac.

Dužine 119km, ušuškana između padina Zlatara i Zlatibora, ima sva obeležja planinske reke. Zbog njenog hidroenergetskog potencijala na njoj su izgrađena tri veštačka jezera; Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko.

Deo klisure reke Uvca, proglašen je specijalnim prirodnim rezervatom, u kojem se nastanjuju retke i zaštićene biljne i životinjske vrste poput čuvenog – Beloglavog supa. Na Uvcu se nalazi jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavog supa na Balkanu!

Meandri Uvca, predstavljaju posebnu turističku atrakciju, što zbog raskošnih prizora, što zbog nezaboravnog iskustva plovidbe krivudavim rečnim tokom!

Postoji mogućnost iznajmljivanja kajaka za samostalnu plovidbu rekom, ili se prosto možete ukrcati na brodić sa više polaznih tačaka. Bilo kojim plovnim sredstvom da idete, preporučujemo da posetite misteriozne Ledene pećine u kojoj se nastanjuju slepi miševi!

Ove prirodne lepote i blago ne privlači samo turiste, već i brojne ornitologe i speleologe iz čitavog sveta!

Da li zbog inspirativnih meandara Uvca, koji čak fotografisani i najskromnijim kamerama imaju za rezultat slike kao sa razglednice, imponzantnih vidikovaca ili zbog beloglavog supa, te plemenite ptice, čistača prirode – Zlatar je postao svojevrsni brend Srbije. Zbog toga savetujemo, da nipošto ne uskratite sebe posete ovog ekološkog raja naše zemlje.

kucica planina magla tara
Kuća u magli

#4 Tara – Nacionalni ponos dostojan bogova

Legenda kaže da je došavši na tlo ove planine, staroslovenski moćni, ali dobri, bog Tar odlučio da tu ostane zauvek, te tako Tara dobija ime.

Za ljubitelje nauke, tu je i drugo etimološko objašnjenje, koje tvrdi da ime ove planine potiče od starog ilirskog plemena Autarijati, koje je nekada naseljavalo ove predele.

Bili ljubitelj mitova ili ne, poseta Tari vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Gotovo svako ko je posetio Taru ne smatra iznenađujućim to što bi jedan moćni bog, izabrao baš ovo mesto svojim večnim konačištem. Prilikom posete Tari, bivši direktor Evropske fondacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, Etkin Klark, izjavio je da tako zamišlja raj!

Iz ovoga možemo zaključiti da šta god bila etimologija reči Tara, ona se često dovodi u vezu sa božanskim i za to možemo zahvaliti njenoj netaknutoj prirodi.

Ovaj planinski masiv, nalazi se u severozapadnom delu Srbije. Obgrljen je kanjonom reke Drine, dok se u podnožju oslanja na ogranke Zlatibora.

Tara reka priroda suma
Tara reka priroda suma

Taru odlikuje dosta sunčanih dana tokom leta, a snežni pokrivač se zimi zadržava do nekoliko meseci, zbog čega predstavlja atraktivnu destinaciju u svakom periodu godine!

Najveća prednost ove planine je definitivno uspeh meštana da, uprkos razvijenom turizmu, sačuvaju vegetaciju u izvornom stanju, te se iz tog razloga ovde i dalje nastanjuje preko 153 vrsta retkih ptica i preko 1000 vrsta lekovitog bilja i šumskih plodova!

Ovde su opstali i mrki medvedi, divokoze i zlatni orlovi. Naravno, nemoguće je i pomenuti jedinstvenu Pančićevu omoriku, biljnu vrstu koju možemo videti samo ovde!

Sve navedeno, dovelo je do toga da 1981. godine Narodna Skupština Srbije proglasi Taru Nacionalnim Parkom.

Očuvane šume i mirisne livade koje se prostiru obroncima, izvori i klisure koje se nalaze na impozantnim visinama od 1.000 i više metara, Taru čine idealnom planinom za vaš sportsko-rekreativni odmor.

Kao što smo napomenuli, zbog povoljne klime i raznolikosti prirodnih bogatstva, ova planina nudi pregršt opcija za ispunjen odmor i u toplim i hladnijim periodima godine.

Zimi možete isprobati skijanje na Tari. S obzirom na to da postoje 2 ski lifta, od kojih je jedan za početnike, ovo predstavlja odlično rešenje za sve one, koji tek treba da se isprobaju u najpopularnijem zimskom sportu!

Poznato Perućačko i Zaovinsko jezero u letnjoj sezoni omogućiće svojim posetiocima kupanje u bistroj vodi, u savršenom planinskom ambijentu!

Veštačko jezero Perućac, nalazi se u prirodnom zavoju kanjona reke Drine i ima divno uređenu plažu koja poseduje spasioce, bazene, bove i tuševe. Zaovinsko jezero nema uređenu plažu, ali kristalno čista voda predstavlja pravi užitak za kupanje. Po mišljenju mnogih, Zaovinsko jezero je jedno od najlepših planinskih jezera u Srbiji.

Takođe, od aktivnosti, tu su i kilometarski duge uređene biciklističke staze, koje će ljubiteljima planinskog biciklizma predstavljati poseban užitak. Tu su i brojne pešačke staze koje su osmišljenje tako da odgovaraju početnicima, poput pešačke ture Mitrovac – Banjska stena. A tu su i zahtevnije ture za iskusnije ljubitelje izazova (Predov krst – Veliki stolac).

Kraljevi su smatrani direktnim potomcima bogova, pa uz uvodnu priču o bogu Taru, jasno je zašto Taru nazivaju “Kraljicom planina”. Tara je, uz Kopaonik i Zlatibor, najposećenija planina u našoj zemlji. Nadamo se da smo uspeli da vas nadahnemo da se i vi pridružite svim zadovoljnim posetiocima ovog predela; predela dostojnih bogova!

Zapadna Srbija sasvim sigurno predstavlja centar prirodnih lepota Balkana. Gotovo impresionira činjenica o broju prirodnih lepota koje nastanjuju ove predele. U ovom tekstu napravili smo težak izbor od četiri planinska bisera zapadne Srbije, ali svakako da je ovaj deo Balkana plodonosan i neiscrpan za dalja istraživanja bezbrojnih prirodnih atrakcija.

 Ukoliko niste zalazili u ove krajeve Srbije, savetujemo vam da posetu ne odlažete dalje! Na svega par sati vožnje, čekaju vas nezaboravni prizori kojima nisu uspeli da ostanu ravnodušni čak ni bogovi!