Glavni gradovi Evrope

Evropa, stari kontinent, je dom za bezmalo 50 zemalja. To čini skoro četvrtinu zemalja iz sveta. Po Ujedinjenim nacijama u Evropi se nalaze 45 međunarno priznate zemlje a pored međunarodno priznatih zemalja u Evropi se nalze i 4 zavisne ili autonomne teritorije. Pa da se zadržimo na ovih 45 zemalja. Zanimljivo je da u Evropi postoje male zemlje, veličine grada, pa pojam glavnog grada nije u potpunosti primenjiv (ne postoje drugi gradovi). No svakako sve zemlje imaju administrativni centar. Uobičajeno je da su glavni gradovi i najveći gradovi (imaju najviše stanovnika) tih zemalja ali to svakako nije pravilo.

Predstavljamo vam listu glavnih gradova u Evropi po državama sa podacima o broju ljudi koji žive u njima. Broj stanovnika je odrđen po popisima koji su izvršeni od 2010 do 2016 godine pa podaci nisu 100% tačni. Ono šta je bitno je to da je red veličine tačan. Tako da imamo:

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Najveći glavni grad u Evropi je Moskva (Rusija), za njim sledi London (Ujedinjeno Kraljevstvo) pa onda: Berlin, Madrid, Atina, Rim… Beograd je na 14tom mestu po veličini od glavnih gradova Evrope.

Najmanji glavni grad u Evropi je Vatikan od samo 1000 stanovnika a za njim slede: Vaduc, La Valeta, Andora la Velja, San Marino, Monako. Ovi gradovi su ispod 100 000 stanovnika.


Public domain – image, by Ijanderson / ee.m.wikipedia.org