Putovanje do Bodruma

Odlučili ste se za letovanje u Bodrumu i logično pitanje koje se postavlja je: kako stići do Bodruma? S obzirom na to da veliki broj turista ide preko agencija na odmor u Bodrum onda je i prevoz već organizovan i sređen. No nije na odmet znati koliko traje putovanje do Bodruma i koje su vam opcije za takvo putovanje. Sa druge strane možda neko kombinuje više destinacija u Turskoj (ili Grčka – Turska) pa su ovakve informacije više nego dobro došle. U svakom slučaju evo par opcija za putovanje koje imate na rspolaganju.

Avionom do Bodruma

Aerodrom u Bodrumu koji se naziva Milas nalazi se na 35 km udaljenosti od centra Bodruma. U letnjoj sezoni, većina turista dolazi čarter letovima. Tako i iz Srbije najveći broj turista stigne do Bodruma čarter letom. Druga i treća opcija su aerodrom u Izmiru i aerodrom u Dalamanu ali imajte u vidu da su od Bodruma ovi aerodromi udaljeni oko 3 h vožnje.
Ukoliko dolazite u Bodrum čarter letom preko turističke agencije, sigurno imate obezbeđen transfer do samog hotela. Međutim, ukoliko ste odabrali da sami organizujete svoje letovanje nije na odmet da imate sledeće informacije. Vožnja autobusom od aerodroma Milos do centra Bodruma traje oko 45 min.Postoje šatl busevi koji voze turiste do centra. Cena karte je 17 TL. Takođe, možete rezervisati privatan transfer sa aerodroma. Ovo je najbolje da uradite pre nego započnete svoje putovanje da biste izbegli sve eventualne neprijatnosti i jurnjavu odmah po sletanju. Imajte takođe u vidu da su hrana i piće prilično skupi na aerodromu. Na primer, limenka soka košta oko 5 € tako da nije na odmet da i ovo znate.

TO Raška, destinacija Kopaonik

Autobusom do Bodruma

Mnoge turističke agencije imaju organizovan prevoz autobusom do Turske. Dobar broj njih vozi turiste do Kušadasija, pa ako ima dovoljan broj putnika za Bodrum, svakako organizuju prevoz. Ipak, na ovako dalek put se baš i ne isplati ići autobusom, jer ćete se sigurno mnogo umoriti. Put do Bodruma ima oko 1.500 km, što znači da se autobusom putuje preko 20, odnosno blizu 30 sati.

Kolima do Bodruma

Ukoliko idete autom do Bodruma, posle Izmira ne skrećete ka Kušadasiju, već nastavljate dalje prema Ortaklaru. Ovde možete nastaviti na jug i voziti duž obale ili skrenuti ka Aydinu. U oba slučaja vam treba oko 2 sata i 30 minuta. Put kroz Bugarsku je možda malo lošiji, ali je kroz Makedoniju i Grčku duži. Takođe, ni kroz Makedoniju put nije dobar, tako da razmislite da li vam se isplati da duže putujete nego što morate. Naročito kada idete na tako dalek put kao što je Bodrum. Na tom putu vas očekuje i prelazak trajektom u Malu Aziju. To je svakako moguće u Istanbulu ali je mnogo brže ako koristite prelaz Tekirdag – Bandirma. Sa druge strane do Bodruma iz Beograda ima 1.500 km što uopšte nije malo pa mali izlet i odmor u Istanbulu možda i nije loše rešenje.

Trajektom do Bodruma

Trajekti saobraćaju tokom letnje sezone sa Kosa i Rodosa. Ovo je informacija od značaja za sve one koji bi eventualno kombinovali ove destinacije. Nije uopšte loš izbor biti na Rodosu ili Kosu i posetiti Bodrum ujedno. U tom smislu na vama je samo da zamislite šta želite i možete imati nesvakidašnji odmor.


Public domain – image, by mentalmickey / flickr.com