Sicilija Taormina – letovanje, utisci, plaže, slike, mapa

Taormina je mali grad na istočnoj obali Sicilije, između Mesine i Katanje. Ovo je najpopularnija turistička destinacija na Siciliji koju turisti posećuju još od 19. veka. Sam grad je smešten na platou ispod Monte Tauro, odakle dominira nad dva zaliva, a prelep je i pogled na Etnu. Takođe se pruža pogled na Giardini Naxos, koji se nalazi svega par kilometara južno od Taormine. Taormina je ispresecana malim ulicama sa mnoštvom srednjevekovnih crkava i malim prolazima koji kao da kriju neku tajnu. Veliki je broj restorana sa odličnom hranom, kao i svuda u Italiji, kafića i sladoled barova.

Taormina utisci

Taormina je lepa danju, ali je uveče potpuno očaravajuća, bilo da preferirate šetnju srednjevekovnim ulicama ili večeru u restoranu na litici odakle se pruža fantastičan pogled. Nezaboravan je i grčko-rimski amfiteatar, koji je jedan od najvećih na Sicilji. Sačuvani su brojni rimski mozaici u vilama iz tog doba. Taormina je idalna za one koji traže spoj današnje lepote i istorije Sicilije.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Taormina znamenitosti

Gradska Duomo asocira na katedralu, ali je to u stvari normansko-arapska crkva izgrađena u 12. veku. Zanimljiva je ikona majke Isusove u mozaiku iz doba Vizantije. Ona se nalazi u prolazu ispod kule sa satom duž ulice Corso Umberto koja voidi u Piazza 9 Aprile. Takođe, u Taormini postoji dosta baroknih građevina a usled britanskog uticaja tu je i anglikanska crkva.  S obzirom da je Taormina na samoj litici, do plaže se ide ili žičarom ili shuttle busom, tako da je žičarom svaki put jedinstveni doživljaj.

Taormina najlepše plaže

Plaža Isola Bella

Ovo je jedna od lepših plaža u Italiji i svakako je najpoznatija (verovatno i najlepša) plaža u Taormini. Ovo je gradska, šljunkovita plaža u zaštićena zalivom pa ovde sezona kupanja traje duže nego na ostalim plažama na Sicliji.

Plaža Mazzarò

Mala i populana plaža koja se nalazi u zalivu na severu od Isola Bella plaže. Plaža je malo izmeštena iz grada ali do nje vodi javni transport iz Taormine.

Plaža Giardini Naxos

Nalazi se na jugu od Taormine. Ovo je vrlo dugačka plaža od peska i šljunka. N njoj postoje i uređeni i neoređeni delovi i kod mladih poznata po večernjim izlascima.

Plaža Spisone

Spisone je zaliv i u njemu ima više plaža. Samo mali deo ovog zaliva je javna plaža i obično su lokalci na njoj dok turisti idu na obližnje plaže koje pripadaju barovima i hotelima. Voda je lepa i čista a ulazak u vodu je vrlo prijatan jer nema velikog kamenja na dnu.

Taormina slike