Sicilija Palermo – znamenitosti, mapa i slike

Palermo, grad koji je teško opisati, grad pun kontrasta, most između istoka i zapada, grad koji je u isto vreme senzualan i haotičan, grad u kome možete jesti i piti bilo gde u bilo koje doba dana i noći. Kažu da je Palermo arapski ali ne i muslimanski, može vas zastrašiti ali je bezbedan. Palermo je egzotičan, ali ne preterano čist grad. Svako ko dođe ovde ima svoju verziju, tako da je najbolje da ga sami istražite i upoznate.

Palermo je glavni grad istoimene provincije i Sicilije. Nalazi se u uvali koja je okruzena planinama, u severnom delu ostrva. Grad izlazi na Tirensko more. Čitava obala je živopisnih boja, od intenzivno plavog mora, preko zelene vegetacije, tamnih stena u zaleđu, do biserno belih plaza. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturi, arhitekturi i gastronomiji. Osnovali su ga Feničani 734. god. p.n.e. Nakon Feničana, grad pada u ruke Kartaginjana, zatim postaje deo rimske republike a potom rimskog pa vizantijskog carstva. Gradom su vladali i Arabljani, kada je i postao glavni grad Sicilije. Za vreme Normana, Palermo je glavni grad sicilijanskog kraljevstva. Pre ujedinjenja sa Italijom bio je u sastavu napuljskog kraljevstva. Baš zbog toga što su gradom vladale mnoge nacije, svi su ostavili svoj pečat, tako da danas postoji pravi miks arhitektonskih stilova. Jednostavno nikada nije niti danas postoji jedan stil ili narod u ovom takozvanom melting pot-u.

Kopaonik apartman izdavanje

Palermo znamenitosti

Iz antičkog perioda su gradske zidine koje i danas odolevaju zubu vremena. Zidine su dograđivane tokom srednjeg veka. Do danas su takođe preživele i mnoge gradske kapije. Palermo je poznat i po tome što se u njemu nalazi najveća zgrada opera u Italiji i treća po veličini u Evropi. Ova zgrada nosi tipičan naziv Teatro Massimo i građena je u neoklasičnom stilu.
Quattro Canti ili trg Četiri Ćoška je mali trg koji deli grad na četvrti. To je u stvari raskrsnica gde su 4 zgrade baroknog stila koje stoje jedna naspram druge. Palazzo dei Normanni, odnosno normanska palata je monumentalni kompleks. Sagradili su je Arapi u 11. veku, a proširili Normani, kada postaje kulturni i civilizacijski centar. Katedrala u Palermu je izgrađena 1184. god. kao crkva, da bi potom za vreme Arapa bila pretvorena u džamiju, a sa dolaskom Normana ponovo u hrišćansku crkvu. U nekim delovima i danas postoje natpisi iz Kurana.
Crkva Martorana, čiji je osnivač grčki admiral, građena je u vizantijskom stilu, s tim da je kasnije dodavana fasada u Baroknom stilu. Prvobitno je bila pravoslavna, a danas je katolička crkva. Katakombe Capuchin, gde su sahranjene značajne ličnosti, su takođe svojevrsna turistička atrakcija.
Palatu Cuba sagradio je Vilijam II od Sicilije 1180.god. kao svoj letnjikovac. S obzirom da ju je arapski umetnik dizajnirao i ukrasio, očigledan je islamistički uticaj. Palata se jako svidela i Bokaču, pa je on radnju Dekamerona smestio upravo ovde.

Ono što svakako treba raditi u Palermu je šetnja njegovim nezaboravnim ulicama. Toga mnogi jednostavno ne mogu da se zasite. Uz razgledanje neponovljivih fasada uvek se čuje nezaobilazno ćaskanje meštana za koje se stiče utisak da nikada ne prestaju da pričaju. U šetnji obavezno treba svratiti na pijacu, jer svaka ima dobru ponudu. Tu su i mali bazari gde se može pazariti svašta. Najbolji opis pijace je znak na kome stoji „od sardina do aviona“. Pod obavezne radnje u Palermu spada i ručak u nekom restoranu jer im je hrana više nego odlična.  I naravno, posle celodnevne šetnje i fantastične hrane treba odmoriti u kafeu kraj obale uz kafu i najukusniji sladoled, čija je postojbina upravo Sicilija.

Palermo mapa

  • Detaljna mapa (visoke rezolucije) turističkih atrakcija u Palermu.
  • Detaljna mapa lokacija koje obavezno treba da posetite u Palermu.
  • Mapa metroa u Palermu.
  • Mapa centra sa zanimljivostima.

Palermo google mapa

Palermo slike