Sicilija: grad u blizine Etne, Katanija – znamenitosti, mapa, slike

Katanja je grad na istočnoj obali Sicilije i drugi je po veličini na ostrvu. Izlazi na Jonsko more i glavni je grad istoimene provincije. S obzirom da u ovoj oblasti dominira vulkan Etna, jasno je da je Katanja poznata po brojnim zemljotresima. Katastrofalni zemljotres je bio 1669. godine, kada je poginulo 12000 ljudi, a bilo je i mnogo vulkanskih erupcija. Etna je aktivan vulkan, najviši na Siciliji i u celoj Evropi. Druga velika katastrofa je bio zemljotres 1693. godine, kada je poginulo 20000 ljudi. Katanja ima dugu istoriju, s obzirom da je naseljena još u 8. veku pre n.e. Ovde je otvoren prvi univerzitet na Siciliji a u 14. veku je bila politički, kulturni i posebno umetnički centar, jer je Renesansa ovde doživela potpuni procvat. Danas je Katanja glavni ekonomski, turistički, obrazovni i poslovni centar, a ujedno i važan lučki grad na ostrvu.
Grad je okružen zelenilom a ujedno je otvoren za posete svojim velikim trgovima, širokim ulicama, gde su građevine pretežno od vulkanskih stena, kojih naravno ima u okruženju. Na svakom koraku Katanja nesebično nudi istorijska i umetnička dela. Na graditelje su uticale kulture raznih naroda koji su ovde živeli, tako da danas imamo mnoge zgrade, crkve, spomenike koji svedoče o tome. Bašte prepune zasada pomorandži, limuna i vinograda predstavljaju kontrast sivom vulkanskom zemljištu i stenama. Fontana dell’Elefante ili slonovska fontana, koja je simbol grada. Velika figura slona je napravljena od vulkanske stene, a na vrhu je egipatski obelisk. Prisustvo slona nije iznenađujuće jer su u praistoriji ovde živeli patuljasti slonovi. Danas, skelet patuljastog slona se može videti u muzeju mineralogije, paleontologije i vulkanologije u Katanji. Tu je i Palazzo degli Elefanti odnosno slonovska palata, istorijska zgrada u kojoj se danas nalazi gradska opština. Od rimskih građevina, danas su delimično očuvani Rimski forum, akvadukt, amfiteatar, rimska kupatila.
Katedrala, koja je rimokatolička, a bila je sedište biskupije, danas je sedište katanjske arhiepiskopije. Prvobitno je građena od 1078. godine, da bi bila više puta rušena i obnavljana zbog vulkanskih erupcija i zemljotresa.
Castello Ursino ili zamak Ursino, koji datira iz 1250. godine, sagradio je Frederik II, kralj Sicilije. Kada je sagrađen, zamak je bio na samoj litici uz more, a danas je usled mnogobrojnih erupcija Etne i izlivanja lave 1km udaljen od mora. Jedno vreme je bio korišćen kao zatvor, a danas se u njemu nalazi muzej i galerija. Botanička bašta, koja je podeljena u dva dela. U jednom su pretežno egzotične biljke, u drugom su vrste biljaka sa Sicilije.
Katanja pripada dolini Val di Noto, zajedno sa 7 okolnih gradova. Svi imaju baroknu arhitekturu I zapravo predstavljaju vrhunac barokne umetnosti u Evropi. Ova dolina je pod zaštitom UNESCO-a. Najviši domen u Katanji je crkva Santa Maria del Monte.

Katania mapa

  • Mapa javnog prevoza u Cataniji
  • Catanija mapa turističkih atrakcija
  • Catanija mapa centra grada
  • Mapa planine i vulkana Etna

Katanija slike