Sicilija Ćefalu (dobro je znati) – utisci, mapa , slike

Ćefalu je pravi turistički gradić na severnoj obali Sicilije. Od Palerma je udaljen 70km istočno i izlazi na Tirensko more. Da je ovo mesto pravo turističko govori činjenica da ima oko 15000 žitelja a da se ovaj broj utrostruči za vreme letnje sezone. Kada se prošetate ulicama ovog grada, osetićete pravi duh Sicilije. Mesto se razvilo još u doba Grčke vladavine nad Siciljom, kada je bila bitka za Himeru, mnoge izbeglice su se ovde sakrile. Građevina koja dominira u Ćefalu je velika katedrala u normanskom stilu. Naravno, pored nje postoji i veliki broj manjih crkava. U gradu se još uvek mogu videti ruševine aničkog grada. Gradska plaža je duga i peščana, uređena, sa ležaljkama i restoranima.

Dobro je znati – bitne informacije

Pekare i marketi rade dvokratno. Otvaraju se oko 07:30h  i zatvaraju za vreme ručka oko 12:30h. Ponovo se otvaraju oko 16:00h ili kasnije i obično zatvaraju oko 20:00h. Naravno, postoje i radnje koje rade duže od navedenog vremena, i noću, ali treba imati u vidi da su one znatno skuplje.

Kopaonik apartman izdavanje

U gradu ima dosta bankomata, ali je poželjno da uvek kod sebe imate dovoljno keša, jer ukoliko na bankomatu nema novca u petak, ponovo će ga napuniti tek u ponedeljak. U većini radnji i restoranima primaju kreditne kartice, ali je dodatni savet da proverite uslove plaćanja pre nego je upotrebite.

Komunikacija – pošta zna biti prilično spora u toku letnjih meseci kada je priliv turista veliki. Poštanske marke se mogu kupiti u poštama i na kioscima. Za pakete treba koristiti poštu u ulici Via Vazzana. Pošta radi 08:00 – 17:30h. Javnih govornica ima na ulicama i u barovima i restoranima. Za njih se mogu koristiti kovanice ali i prepaid kartice koje se mogu nabaviti u poštama i na kioscima. U Ćefalu ima nekoliko internet tačaka, npr. na Piazza Duomo, u baru La Galleria koja je u blizini pomenutog trga, …

Taxi Cefalù: 0039 0921 422554

Saobraćaj u starom delu grada je ograničen, a parkiranje je zabranjeno. Autom se možete voziti od 05:00h do 09:30h i 13:00h do 16:00h. Turisti koji su tek stigli mogu autom doći do apartmana, ostaviti prtljag a zatim se parkirati izvan centra grada.
Javni transport u Ćefalu postoji. Vožnja autobusom je prilično jeftina, ali ne postoji neki red vožnje koga se striktno pridržavaju.

Voda iz slavine se može piti iako može imati malo čudan ukus, bezbedna je. Od 13:00h do 16:00h je vreme kada Italijani odmaraju i tada je većina radnji zatvorena. Ipak, restorani su otvoreni pretežno bar do 14:30h. U gradu ima dva supermarketa. Jedan je Iper-Sidis, veliki je i dobro snabdeven. Nalazi se u ulici Via Vazzana, pored pošte i radi do 20:30h svakog dana osim nedeljom kada je otvoren samo ujutru. Drugi je Giardina koji je manji i nalazi se u ulici Via Roma.

Ćefalu mapa

  • Turistička info mapa, ovo mapu možete da vidite na ulicama Ćefalua.
  • Mala mapa sa bazičnim oznakama turističkih atrakcija i drugih bitnih ustanova.
  • Mapa turističkog jezgra Ćefalua.

Google mapa sa obeleženim turističkim atrakcijama

Ćefalu slike