Srbija praznik Vidovdan (2020) – datum, običaji i dešavanja

Vidovdan je jedan od značajnijih datuma (praznika) u svetovnom i duhovnom smislu kod Srba. Kao i svake godine Vidovdan pada na 28. jun. Ove 2020. godine Vidovdan i 28. jun padaju u nedelju. Što se tiče njegovog značaja i pogodnog datuma imalo bi smisla da se ubraja u državne praznike ali nije tako. Kada kažem pogodan datum mislim na to da se nalazi u drugoj polovini godine kada imamo samo jedan praznik (to je 11. novembar – dan primirja u I svetskom ratu).

Značenje Vidovdana

U davno srednjevekovno doba Vidovdan se takođe slavio ali pre kosovske bitke ovaj dan u srpskom narodu je bio posvećen svetom Vidu koji je živeo u 8 veku pre nove ere u vreme cara Dioklicijana. Svi slovenski narodi imali su veliko poštovanje prema ovom svetcu. Tako da se i danas jedna njegova ruka nalazi u Pragu…

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Sve se promenilo 1389. godine tj. par godina posle toga. 28. juna. 1389. godine na Kosovu je odigrana bitka između srpske i otomanske vojske. A u odbrani slobode i vere knez Lazar sa većim delom svoje vojske i sa drugim velikanima je poginuo na Kosovu polju. Ubrzo posle toga ovaj dan, Vidovdan, je bio posvećen uspomeni na njega i njegovom mučeničkom stradanju. Od tada pa sve do danas Vidovdan ima posebno mesto u srpskom nacionalnom biću.

Ostala vidovdanska dešavanja

Ostala dešavanja oko Vidovdana su novijeg datuma.

  • Godine 1914. Gavrilo Princip je izvršio atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu. Taj čin je dao za pravo Austriji da napadne Srbije čime je počeo i Prvi svetski rat.
  • Još jedan vidovdanski datum koji je vezan za Prvi svetski rat je Versajski sporazum. Ovim sporazumom je konačno okončan I svetski rat i Nemačka je kapitulirala.
  • Vidovdanski ustav iz 1921. godine. Ovo je bio kontraverzni ustav i doneo je dosta nesuglasica u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
  • 600 godina od Kosovske bitke je bilo obeleženo Miloševićevim govorom na Gazimestanu. Mračna decenija je usledila za sav srpski narod posle tog govora…
  • Još jedno dešavanje vezano za Slobodana Miloševića je njegov odlazak u tribunal u Hagu.

Public domain – image, by Uroš Predić / sr.wikipedia.org

One thought on “Srbija praznik Vidovdan (2020) – datum, običaji i dešavanja

  • 10/01/2017 at 17:26
    Permalink

    godinama sam znala samo da su Srpska i Turska vojska suocile na polju Kosovu na Vidovdan 1389.,a sada cu naterati sebe da zapamtim i datum. Hvala!

Comments are closed.